Debat Bulgarenfraude met Weekers is afleiding politieke stagnatie

Frans-Weekers-621x328

Een ander probleem is natuurlijk ook dat een poging tot minder bureaucratie zo mislukt. Want iedereen wil minder regeldruk, maar blijkbaar roept dit streven de behendigheid bij allerlei kwaadwillenden op‘, aldus het hoofdredactioneel van het Friesch Dagblad naar aanleiding van de affaire Weekers en de Bulgarenfraude. De basis van het systeem is het vooraf toekennen van toeslagen (huur, zorg en kinderopvang). Daar maken niet alleen Bulgaren misbruik van. CDA’er Pieter Omtzigt verbreedde het debat en eist nu ook opheldering van staatssecretaris Frans Weekers (VVD) over de 280 gevallen van systeemfraude die de FIOD heeft afgehandeld. Op 14 mei vindt het kamerdebat over deze kwestie plaats. Frans Weekers geniet de steun van VVD en PvdA.

Er loopt van alles door elkaar heen. Het imago van de ‘Limburgse’ Weekers die op afstand betrokken was bij het gesjoemel van de Roermondse VVD’er Jos van Rey en een groot billboard kreeg dat moest helpen bij zijn herverkiezing. Weekers vermeend slappe aanpak en ontkennen op de hoogte te zijn van de fraude terwijl zowel zijn ambtenaren als minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken dat wel waren. De spanning in de coalitie tussen VVD en PvdA, inclusief de eerdere redding van VVD-staatssecretaris Fred Teeven door de PvdA. Het boter op het hoofd van de politieke  partijen die zoals het Friesch Dagblad memoreert instemden met voorstellen van Balkenende II (2003-2006) om de regeldruk te verminderen en nu met hun vingertje wijzen.

Maar de kwestie gaat vooral over het verhouding tussen overheid en burger. Hoeveel vertrouwen is volgens de overheid de burger nog waard? Dat ligt aan de inschatting hoeveel misbruik binnen een regeling toelaatbaar is. Wordt bij 5%, 10% of 15% misbruik de bewijslast bij de burger gelegd? Dat omslagpunt zal per regeling verschillen. Fundamenteel is dat de goedwillende burger niet alleen opgescheept wordt met verhoogde regeldruk, maar ook met wantrouwen. En dat vergroot opnieuw de kloof tussen overheid en burger.

Oplossing is om een systeem met keuzevrijheid, minder fraude en regeldruk, vertrouwen in de burger, een inkomenspolitiek naar draagkracht en compassie met de zwakkeren te combineren. Da’s binnen handbereik maar wordt om partijpolitieke redenen geblokkeerd. Het gebrek van de Nederlandse partijpolitiek is dat het voor elke oplossing een probleem zoekt en om electorale redenen met een fijnmazige inkomenspolitiek aan doelgroepenbeleid doet. De oplossing ligt in een vlaktaks waar emeritus-hoogleraar Leo Stevens voor pleit. De verkenning ‘Het fiscale stelsel van de toekomst: eenvoud, neutraliteit en draagkracht‘ uit 2010 dat Stevens met Lars Bovenberg schreef zegt over toeslagen en heffingskortingen dat ze rechtstreeks met de fiscus verrekend kunnen worden. Ook de SGP is voor individualisering en vereenvoudiging van het belastingstelsel.

Op 14 mei komt er dus een debat dat zich onder het mom van ‘systeemfraude’ concentreert op een onhandig opererende staatssecretaris Weekers. Met de paradox dat de term ‘systeemfraude’ dient om de hervorming van het belastingstelsel en een andere systematiek van berekening en uitkering van toeslagen te verhullen. Cynisch en treurig is dat nu al valt te voorspellen dat het debat niet over de onderliggende structuur zal gaan. Partijen die het als afleiding voor hun eigen stilstand en matheid gebruiken zouden feitelijk af moeten treden.

Foto: Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) in de Tweede Kamer, 2013.

Advertentie

7 gedachten over “Debat Bulgarenfraude met Weekers is afleiding politieke stagnatie

 1. Gaande weg krijg ik meer en meer het idee, dat alle wetten alleen voor ‘ de nette burger’ gehandhaafd worden. Hoe kan je in G.N een uitkering krijgen zonder een status, bewijs van ingeschreven etc .

  Weekers liegt, dat doet hij niet alleen vandaag maar dit is een structureel probleem.

  Door al dit soort zaken, haalt de politiek het laatste restje vertrouwen wel weg bij de burger.

  Want de Overheid is o-n-b-e-t-r-o-u-w-b-a-a-r.

  Like

 2. In dit geval wordt het vast en zeker uitruilen, Weekers moet koest houden en Samsom zal zich koest houden. Twee criminelen die hun deal uitonderhandelen.

  Like

 3. Ditzelfde probleem ook hoog op de Duitse politieke agenda. Een recenteliijk rapport van het Duitse CBS liet schrikbarende cijfers zien. In DE wordt echter inhoudelijk gepraat, zondebokken worden niet uit de kast gehaald.

  Like

 4. Weekers was ook degene die de btw voor de podiumkunsten zo nodig moest verhogen, iets waar zelfs Zijlstra zich ongelukkig over toonde. Toch mocht hij doodleuk weer aantreden in Rutte II. Zojuist heeft hij weer zo’n geintje uitgehaad: midden onder de decentraliserings-operatie van de WMO e.d. verhoogde hij het btw-tarief voor verzorgenden die worden ingehuurd door zorginstellingen. Als gevolg daarvan staan duizenden mensen sinds 1 mei op straat, maar geen haan die ernaar kraait.

  Like

 5. @Netwerk
  Koehandel zal het wel worden. Als het partijbelang er maar mee gediend is. Om cynisch van te worden.

  @King Billy
  Het bizarre is dus dat Nederlanders als pragmatisch te boek staan, maar de Duitsers het zijn.

  @Joke
  Inderdaad, Weekers wilde ondanks vele verzoeken de BTW-verhoging op podiumkunsten handhaven. Ik herinner me dat ook VVD-cultuurwethouder Bart de Liefde stelde dat de verhoging strijdig was met het cultureel ondernemerschap, maar het onvermijdelijk was. Totdat het niet doorging, waarna de wereld niet verging. En het dus helemaal niet onvermijdelijk bleek te zijn geweest.

  Like

 6. Goed artikel in FD hierover van Matthijs Bouman. Samenvattend: Deze toeslagentombola is een uit de hand gelopen vorm van micromanagement. Als lage inkomens onvoldoende geld hebben voor kinderkleren, een behoorlijk huurhuis of een zorgverzekering, dan moeten de uitkeringen omhoog en de onderste belastingtarieven omlaag.
  Desnoods maken we het laagste tarief negatief, zodat de overheid geld bijlegt. Dat is dan ook een soort toeslag, maar alleen voor mensen die in Nederland belasting betalen. Buitenlandse spookburgers komen er automatisch niet voor in aanmerking.

  Like

 7. @Benito
  In ieder geval niet bij de VVD. En D66 heeft een traditie van niet-doorbijten en geen potjes kunnen breken. Dus ik zou zeggen: deze liberale partijen voegen weinig toe, behalve hun eigen gewichtigheid.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.