Wie had regie van arrestatie demonstranten op de Dam?

31ed662e-b189-11e2-b888-30faf00788d1_original
Beide demonstranten vlak voordat ze gearresteerd werden op de Dam te Amsterdam, 30 april 2013. Credits: Novum, Piet van der Meer.

Update 15 mei: De Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg heeft op 14 mei het zogenaamde feitenrelaas naar burgemeester Eberhard van der Laar verzonden. Zijn conclusie hangt op het feit dat door slecht berichtenverkeer vanaf de Dam naar het actiecentrum de identiteit van de aangehouden Hans Maessen niet nagetrokken kon worden. Over de reden van de aanhouding van Joanna van der Hoek is het relaas niet eenduidig. Merkwaardig is dat de arrestantenbus van 10.25 tot 11.15 uur door Amsterdam rijdt zonder een doorgang te vinden. Omdat de verklaringen op hoofdzaken verre van geloofwaardig en volledig zijn verdient het aanbeveling om de onterechte aanhouding door een onafhankelijke commissie te laten onderzoeken. 

De Amsterdamse politie geeft uiteenlopende verklaringen voor de arrestatie van twee demonstranten op de Dam op de ochtend van 30 april. Gisteren verklaarde de politie dat het een misverstand was dat ontstond door het handelen van een individuele politie-agent. Vandaag zegt de politie dat de republikein Hans Maessen verward zou zijn met een ander persoon naar wie de politie op zoek was. De bekende activiste Joanna die bij hem in de buurt stond zou opgepakt zijn omdat ze de openbare orde verstoorde. Uit de video blijkt dat beide lezingen niet aannemelijk zijn. Merkwaardig is ook dat de agent op de herhaalde vraag van Maessen naar de reden voor zijn aanhouding geen antwoord geeft. Mocht deze agent niks zeggen of wist-ie niks te zeggen?

De man in het grijze pak met het oortje die Joanna haar kartonnen protestbord uit de handen trekt stuurt duidelijk de geüniformeerde agenten aan. Hij geeft vanaf de achtergrond de leiding. Vraag is van welke veiligheidsdienst hij is. Wellicht van de DKDB, de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging? Opvallend is dat de geüniformeerde agenten redelijk beheerst opereren, terwijl de man in het grijze pak zich verliest in onbeheerst gedrag. Hij lijkt niet getraind om mensen aan te houden. Het Nieuw Republikeins Genootschap zegt in een persbericht dat de eerste verklaring van de politie dat er sprake was van een misverstand vragen oproept. Het feitenrelaas zoals dat onder andere uit de video blijkt is er niet mee in overeenstemming.

Er is maatschappelijke kritiek op de arrestatie en de ongeloofwaardige en wisselende verklaringen van de politie. Er was notabene een toezegging van burgemeester Van der Laan dat individueel protest op de Dam toegestaan was. De Utrechtse advocaat Bernard Tomlow heeft op eigen initiatief een brief aan de Amsterdamse raad geschreven en vraagt om een onderzoek naar de arrestaties. Hij noemt de arrestatie ‘flagrant in strijd met het meest wezenlijke grondrecht, namelijk het recht van de vrije meningsuiting‘.

De arrestatie is een vermomde zegen voor de Republikeinen. Het leidt de aandacht af voor hun geringe wervingskracht die niet kan opboksen tegen de propaganda in media door opinieleiders die de kant van de monarchie kiezen. Maar bij de arrestatie waarvoor Amsterdamse politie en gemeentebestuur inmiddels hun excuus hebben aangeboden gaat het niet om aantallen, maar om principes. Een onderzoek kan uitwijzen wie de operationele leiding van het arrestatieteam had, met welke opdracht en mandaat hij opereerde, van welke dienst hij deel uitmaakt en hoe er voor de toekomst waarborgen gegeven kunnen worden dat zo’n arrestatie die volledig in strijd is met de vrijheid van meningsuiting in de rechtsstaat Nederland nooit meer voorkomt.

14 gedachten over “Wie had regie van arrestatie demonstranten op de Dam?

 1. Ik zie dat de boodschap weggehaald wordt dat je de internationale oliemafkees(?) moet neuken.
  Wat ook de reden van de verwijdering moge zijn.
  Het republikeins gezelschap zal zich liever niet op deze wijze profileren.

  Like

 2. @Reine
  Wie heeft wat weggehaald? Ik begrijp je opmerking niet.

  @Ingrid
  Het ligt eraan wie er steken heeft laten vallen: de burgemeester, de korpschef, de hoofdofficier van Justitie of iemand anders. Nu is een onderzoek nodig om tot een reconstructie te komen. Vervolgens kan de Amsterdamse raad kijken of het nodig is om iemand naar huis te sturen. Mogelijk zijn er fouten gemaakt of afspraken niet nageleefd door mensen of diensten waarover Amsterdam niets te zeggen heeft.

  Like

 3. George, als je het filmpje bekijkt zie je dat die mevrouw zich op haar karton van schuttingtaal bedient. Ik heb het in het Nederlands vertaald.

  Like

 4. @rikus, helemaal met je eens dat er individueel geprotesteerd is op de dam.

  Like

 5. @Reine
  Dat bericht stond aan de andere kant van het kartonnen bord. Het luidde: ‘Fuck the international oil maffia’. In mijn ogen een ‘gewone’ politieke tekst die in protestland normaal is. Dat ‘Fuck’ kan in Nederland opgevat worden als ‘weg met’. In Engelstalige landen wordt ‘Fuck’ inderdaad als schuttingtaal beschouwd.

  Like

 6. Wat mij betreft hadden ze haar en haar overdreven gezeur langer vast mogen houden.

  Like

 7. Ik denk dat het ongeveer zo werkt :
  Er staan instructies op papier die overeenkomen met de wens van de politiek verantwoordelijken. Mondeling zijn echter afwijkende instructies gegeven, waarbij aan de agenten is verzekerd dat ze beschermd zullen worden door hun superieuren en dat hun inzet beloond zal worden.
  De uitkomst van het onderzoek zal dan straks zijn :
  – iemand met een lage rang heeft een fout gemaakt.
  – die fout wordt hem niet zwaar aangerekend, vanwege onduidelijke instructies en allerlei omstandigheden
  Als de aandacht weg is, worden de betrokken agenten beloond met een extra cursus, makkelijke diensten, eerder een stapje omhoog, etc.
  Niemand komt er ooit achter, want de politie is een zeer gesloten organisatie.

  Like

 8. @Knutselsmurf
  In Nederland is de politie jammergenoeg een gesloten organisatie die wat de opsporing betreft vergeleken met andere landen onder presteert. Er wordt al jaren naar het lek onder water gezocht, maar dat wordt niet gevonden. Een nationaal georganiseerde politie zal daar naar verwachting geen verbetering in brengen. Trouwens, de politie werkte op 30 april tamelijk ontspannen en beheerst. Alleen in dit geval niet.

  Ook als minister had Eberhard van der Laan een zuiver rechtsstatelijke opstelling. Ik twijfel ook nu niet aan zijn motieven. Het is aannemelijk om te veronderstellen dat-ie de vrijheid van meningsuiting voor allen wilde. Ook omdat-ie wist door het hele land hierom in de gaten te worden gehouden. Een fout zou hem zwaar aangerekend worden, hij had er alles bij te verliezen.

  Toch kwam die fout er. Van der lLaan heeft nu een intern onderzoek aangekondigd. De uitkomst zal uitwijzen of dat voldoende is. Of dat er straks een onafhankelijk onderzoek nodig is. Als iemand met een lage rang de beslissende fout heeft gemaakt kan het zijn dat-ie de zwarte piet krijgt. Maar waarschijnlijk zijn er fouten door meerderen gemaakt. Ik vermoed niet dat de schriftelijke en mondelinge instructies afwijken. Dat komt uit. Wel dat betrokken agenten een half uur voor de balkonscene in paniek raakten en door de eigen procedures niet na te volgen niet professioneel handelden. En nogmaals, wat is de rol van de man in het grijze pak met het oortje?

  Like

 9. Pingback: SP voert met kamervragen druk op over arrestatie op de Dam | George Knight

 10. Pingback: In welke rol praat vakbondsman Van de Kamp over arrestatie Dam? | George Knight

 11. Pingback: ‘In onbeschoftheid steken de Oranjes hun lakeien naar de kroon’ | George Knight

 12. Pingback: Britse politie verwijdert demonstranten tegen monarchie | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.