Intelligente domheid zit kabinet Rutte in de weg

somriure11

Update 5 juli: ‘Overheid en burgers verstikken elkaar’, kopt Trouw. Het verwijst naar de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling dat vandaag een advies aan kabinet en parlement presenteert. De overheid moet haar bemoeizucht staken en via lagere belastingen financiële ruimte bieden. Dan komt het goed. Kortom, de overheid moet economische en juridische voorwaarden scheppen en zo de burger ruimte geven.

Schrijft nooit aan kwaadwilligheid toe, wat verklaard kan worden door domheid. Aldus Napoleon Bonaparte: ‘N’attribuez jamais à la malveillance ce qui peut s’expliquer par la stupidité‘. De uitspraak lijkt gemaakt voor het kabinet Rutte-Asscher dat zegt terug te treden, maar de burgers wantrouwt en met steeds meer regels opzadelt, de burgerrechten inperkt en zich onderhand gedraagt als een bemoeial die zich met alle facetten van het leven wil bemoeien. Hoe kunnen goed opgeleide en intelligente mensen zo het verkeerde doen?

Types als staatssecretaris Teeven of minister Opstelten die zich van de bewindslieden het meest onverzoenlijk gedragen ogen eerder kwaadwillig dan dom. Niet onmogelijk is dat ze onder hun kwaadwillige uiterlijk een fikse portie domheid verbergen. Die domheid betreft dan niet de politieke vaardigheid om in parlement of partijpolitiek een weg te vinden, maar de zelfdestructie die handelt tegen het eigenbelang. In dit geval het belang van zowel Nederland als de VVD, de partij waar het duo Teeven en Opstelten deelt van uitmaakt.

Op zoek naar de grootste dommeriken schreef Matthijs van Boxtel een Encyclopedie van de Domheid. Hij zegt: ‘Domheid heeft de mens gedwongen zijn intelligentie te ontwikkelen. Maar intelligentie biedt nog geen garantie voor zelfbehoud. Sterker nog: intelligentie kan domheid zelfs kracht bij zetten.‘ Dat komt tot uiting in oorlogen, maar ook in de bureaucratie die in zichzelf verstrikt zit. Zijn Teeven en Opstelten voorbeelden van intelligente domheid die wordt gemaskeerd door kwaadwilligheid? Ja. Ze denken door hun regelgeving, verboden, doelmatigheidseisen en vergroting van de veiligheid het goede te doen, maar doen het verkeerde.

Intelligente domheid wordt een valkuil voor beleidsmakers die het eigen handelen niet meer doorzien omdat ze menen slim te handelen. Behalve voor het standaardvoorbeeld Teeven en Opstelten geldt dat ook voor de rest van het kabinet Rutte-Asscher en de EU die een ruïneuze economische politiek voert die tot zelfdestructie voert. Als deze bestuurders uitsluitend dom waren zouden ze allang tot inzicht gedwongen zijn. Maar hun domheid is kern van een denken dat wordt gemaskeerd door intelligentie en daarom niet tot zelfbesef komt. Zelfreflectie wordt niet overdacht. Dat leidt tot een variant op de uitspraak van Napoleon: ‘Schrijft nooit aan kwaadwilligheid toe, wat verklaard kan worden door intelligente domheid’. Gevraagd: echte pure domheid.

Foto: Fernando Arrabal en schaakbord. Collage: Jordi Soler.

Advertentie

11 gedachten over “Intelligente domheid zit kabinet Rutte in de weg

 1. Ik zou het liever anders zeggen: “Domheid heeft de mens gedwongen zijn kennis te vermeerderen. Maar kennis biedt nog geen garantie voor zelfbehoud. Sterker nog: kennis kan domheid zelfs kracht bij zetten.”
  Zinvol stuk trouwens!

  Like

 2. Ga zo door en u zult ervaren dat de stelling:

  ‘Domheid heeft de mens gedwongen zijn intelligentie te ontwikkelen. Maar intelligentie biedt nog geen garantie voor zelfbehoud. Sterker nog: intelligentie kan domheid zelfs kracht bij zetten.‘

  Te dom is voor woorden. Immers als die setlling ook maar een schrap van waarheid zouden hebben, vetelt u me dan maar dat men pi al kende voor pi vast werd gelegd de Egyptische (Kemet) piramiden konden zonder die wetenschap niet zijn gebouwd. Algebra, afkomstig uit Sumerië kende om algebraïsche redenen de nul. Maar dat erkennende klopt van de hele stelling dus geen ene bal. En als u toch niets te doen hebt, speur dan even naar de oude Indusvolken, lees de voorganger van het toenmalige Perzische rijk. En dan nog de Chaldeeën.

  Kortom, in mijn ogen is het een malle stelling. In het dierenrijk gaat het om brute kracht vermits u ooit de ene leeuw met de andere in conclaaf heeft zien gaan.
  Als de mens naast als zijn gebrekkigheid (ogen van niks, reuk van niks, gehoor van niks, kan niet in bomen klimmen en hardlopen is de topper een beginneling).
  Kortom de mens was zonder intelligentie per definitie een hapje voor om het even welk vleesetend dier geworden.
  De mans kán niet overleven zonder zijn verstand omdat dan een gehandicapt dier is!

  Kortom de stelling is geneuzel.

  Like

 3. @toetssteen
  De mens kan niet overleven zonder de eigen intelligentie. Mee eens. De voorwaarde is echter dat de intelligentie intelligent gebruikt wordt. Door vermenging met domheid wordt de intelligentie dom gebruikt. Zonder reflectie. Die mix is erger dan pure domheid omdat reflectie en zelfcorrectie ontbreken. Maar redt de domme mens het? Ja, want ook de domme mens behoort tot de categorie ‘mens’ die niet kan overleven zonder gebruik van de eigen intelligentie.

  Waartoe dient deze scherts? Om het besef dat het verstand niets waard is als het niet harmonisch samengaat met belevingen en gevoelens.

  Like

 4. Pingback: Conservatieve christen zegt Nee tegen logica en Verlichting | George Knight

 5. Pingback: Burgers steeds gefrustreerder door patstelling in de politiek | George Knight

 6. Pingback: Heertje: Domheid en arrogantie nekten PvdA. Hoe verder? | George Knight

 7. Pingback: Na oorlog komt rouw | George Knight

 8. Pingback: SPREEKBEURT WILDERS IN PARIJSDEBAT! | eunmask

 9. Pingback: Haagse crisissfeer benadrukt intelligente domheid kabinet Rutte | George Knight

 10. Pingback: Intelligente domheid of domme intelligentie zit vooral radicaal-rechts in de weg. Matthijs van Boksel revisited | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.