Hartong bedreigd met arrestatie vanwege Demmink? Duidelijkheid gevraagd

3568058219

Lucas Hartong is Europarlementariër voor de PVV. Volgens het Katholiek Nieuwsblad is-ie belijdend christen. Zijn cv  zegt dat Hartong opgeleid is als journalist en theoloog. Mede naar aanleiding van berichtgeving in het AD in oktober 2012 stelde Hartong in het Europarlement vragen over Joris Demmink. Hij vroeg om ‘een diepgaand en onafhankelijk onderzoek inzake de heer Demmink‘. Volgens het Katholiek Nieuwsblad ontdekte Hartong ‘dat het onderzoek in Turkije (..) was blijven hangen op de misleidende bewering van de Nederlandse overheid dat Demmink niet in Turkije was ten tijde van de vermeende misdaden. De waarheid is echter dat de gegevens daarvan niet beschikbaar zijn’. Hartong kreeg binnen de wettelijke termijn geen antwoord op z’n vragen, maar in februari 2013 ontving-ie een uitnodiging voor een bijeenkomst van de Raad voor Ministers.

Het Katholiek Nieuwsblad vervolgt: ‘Bij zijn aankomst daar, werd hij gedreigd met arrestatie en vervolgens buiten gezet. Afgelopen week ontving Hartong een in vreemde bewoordingen gesteld antwoord op zijn vragen, dat echter geen enkele reisinformatie over Joris Demmink bevatte.’ Een opvallende mededeling. Hoe kan een Europarlementariër uitgenodigd worden voor een bijeenkomst van de Raad van Ministers om vervolgens bedreigd te worden met arrestatie? Waaruit bestond de dreiging? Welke personen of welke instanties bedreigden Hartong met arrestatie? Wat is de logica om een Europarlementariër uit te nodigen en te arresteren? Wat zijn de bewijzen? Waar zijn de getuigen die dit verhaal bevestigen en het in de publiciteit brengen? Want een dreigende arrestatie van een Europarlementariër moet toch goed zijn voor de voorpagina?

Hartong bracht dit bericht niet zelf in de publiciteit. Op 25 april praatte hij volgens een tweet met studenten van de Georgetown University in Washington. Ze publiceerden dit nieuws dat door persbureau’s opgepakt werd. Het zegt over Hartongs bezoek aan de Raad van Ministers: ‘However, upon his arrival at the meeting, he was summarily threatened by arrest and escorted out. Last week, Mr. Hartong received an oddly worded response to his questions that failed to provide any travel information about Mr. Demmink and Turkey.’

Een Europarlementariër wordt ‘zonder omhaal bedreigd met arrestatie’ en brengt dat vervolgens ruim twee maanden later in de publiciteit via een Amerikaanse studentenvereniging. Directe aanleiding hiervoor is dat Hartong vorige week een nietszeggend antwoord ontving over zijn vragen betreffende Demmink in Turkije. Hoe geloofwaardig is dat alles? Wordt Hartong geïntimideerd en durft-ie niet te spreken? Maar waarom brengt-ie zijn bijna arrestatie dan toch naar buiten? Dit feitenrelaas roept alleen maar vragen op. Vooral de vraag waarom Hartong zo halfslachtig en indirect reageert op een bedreiging in een Europese instelling. Het is van tweeën één: Of Hartong doet in de media uitgebreid verslag van zijn dreigende arrestatie of hij zwijgt.

Foto: Lucas Hartong.

5 gedachten over “Hartong bedreigd met arrestatie vanwege Demmink? Duidelijkheid gevraagd

 1. Toetssteen heeft moeite met lezen, dat is wel duidelijk.

  Maar George, vindt het wel makkelijk praten om van een bedreigde te verlangen dat hij alles uit de doeken doet of anders zijn mond moet houden. Hij moet helemaal niets.

  Dan vooropgesteld dat de dreiging waar is, is hij wellicht angstig om zijn mond open te trekken maar zich in het “verre” Georgetown, op dat moment, veilig(er) waande. Wat dat betreft net een mens.

  Like

 2. @Reggie
  Het is wat ik nu maar de halfslachtigheid noem die me bij Hartong verbaast. Ik begrijp dat iemand die zich bedreigd voelt moeilijk kan spreken. Dan staat de eigen veiligheid op het spel. En het is niet de Joegoslavische of Italiaanse maffia die Hartong bedreigt, maar een gerenommeerde Europese instelling. Als het relaas over een dreigende arrestatie zoals dat via de Amerikaanse studenten naar buiten komt klopt, dan kan ik me niet voorstellen dat een Europese volksvertegenwoordiger zich zo bedreigd voelt dat-ie hierover in de publiciteit niet kan spreken. Ofwel, ik begrijp weinig van het handelen van Hartong.

  @toetssteen
  En dat betekent dat de aantijging incorrect is?

  Als het gaat om de bijna arrestatie van Lucas Hartong in de Raad voor Ministers weet ik niet wat ik daarvan moet denken. Dus ik schort m’n oordeel op totdat dhr. Hartong in de publiciteit duidelijkheid geeft of uit aanvullende informatie blijkt hoe de vork in de steel zit.

  Over de aanpak door Justitie van de zaak Demmink ben ik hier vanaf eind 2010 kritisch geweest. Het verbaast me dat er naar Demmink nooit een diepgaand onderzoek is verricht, terwijl voor mindere beschuldigingen of verdachtmakingen het duo Teeven en Opstelten in actie komt. Dat ontbrekende onderzoek voedt in mijn ogen de theorie dat er hogere belangen zijn om de zaak in de doofpot te stoppen. Wat tot nu toe is gebeurd. Inclusief de media die worden geintimideerd door de zittende macht en daarom keer op keer inbinden.

  Like

 3. Pingback: Hartong bedreigd met arrestatie vanwege Demmink? Duidelijkheid gevraagd | wendywie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.