Hoe lang kunnen burgers het wantrouwen van de VVD nog aan?

media_xl_1441700

Hoe groot moet de legitimiteit van een regering zijn om niet door de vloer te zakken? Kritiek lijkt altijd feller dan voorheen. Tegengeluiden klinken altijd. Toch stapelt de kritiek op met name de VVD zich op. Venijnige en steeds wanhopiger wordende uitspraken fileren het beleid van het kabinet Rutte op belangrijke deelterreinen: economie, veiligheid, zorg, bestuur, onderwijs, wetenschap en cultuur. Paradox van de koers is dat een partij die het begrip ‘Vrijheid‘ in haar naam draagt de vrije ruimte van de burger steeds meer inperkt. Vanuit het wantrouwen jegens de burger. Overdreven overheidsbemoeiienis en zelfgerichtheid worden zo het motto van het kabinet Rutte-Asscher. NRC-commentator Marc Chavannes merkt op: ‘De VVD is als het zo uitkomt net zo dirigistisch als de cliché-PvdA.’ De VVD sluit zich in zelfgekozen separatie mentaal af van de samenleving.

In de sector veiligheid opereert als motorblok van de VVD het duo Teeven en Opstelten als bad en good guy. Opstelten is de double-breasted consigliere die met proefballonnen de grenzen van de rechtsstaat oprekt en Teeven de hitman die zijn slordige baas opjaagt om te scoren. Deze Watt en Halfwatt van de staatsveiligheid trekken steeds meer bevoegdheden naar zich toe, wantrouwen de mondige burger als veiligheidsrisico voor hun positie die floreert in het halfduister en laten het liggen in de opsporing en de aansturing van de politie. In een vlucht naar voren praten ze in ontoetsbare abstracties, plannen en vergezichten omdat ze de kerntaak waarvoor ze ingehuurd zijn niet aankunnen. Opstelten en Teeven zijn bipolair zonder een evenaar te kennen.

De kritiek op de VVD is zo omvangrijk dat het pijn doet aan het verstand. Economisch presteert Nederland slecht sinds Rutte aan de macht is en zakt het ook in vergelijking met de buren weg. Wat de VVD biedt is Tjakka en geen afgewogen beleid. Voormalig staatssecretaris Zijlstra kortte met verwijzing naar de markt als oplossing bovenmatig in het cultuurbudget. Nu blijkt dat de cultuursector de dupe is van een ingezakte goede doelen markt kunnen de honden blaffen wat ze willen maar trekt de caravan van de VVD verder zonder te repareren. Op weg naar wat trouwens? In de chicken race met de PvdA rijdt de VVD hard naar de afgrond. De voet op het gaspedaal is de legitimatie van het eigen gelijk. Een in zichzelf gekeerde partijpolitiek van de VVD keert zich af van goed geïnformeerde en betrokken burgers die niets van deze politiek te verwachten hebben.

img.php

Foto 1: De VVD’ers Fred Teeven (links) en Ivo Opstelten, respectievelijk staatssecretaris en minister van Veiligheid en Justitie, 2012. Credits: ANP.

Foto 2: Het Deense komische duo Watt en Halfwatt (Pat en Patachon) als politie-agent, 1925.

Advertentie

7 gedachten over “Hoe lang kunnen burgers het wantrouwen van de VVD nog aan?

 1. Hier een pagina uit ‘De nieuwe democratie’ van Willem Schinkel die het opereren van VVD (en PvdA) m.i. goed samenvat:

  = Op de dag dat ik dit schrijf heb ik de middag op het Malieveld gestaan bij de demonstratie tegen de bezuinigingen in kunst en cultuur. [..Er zijn] veel issues waartegen gedemonstreerd moet worden in de huidige politiek, die bestaat uit missionarissen van neoliberalen, dat via een volgende ‘crisis’ een volgende dosis ‘kritiek’ probeert uit te schakelen. Dat is in zekere zin waar we getuige van zijn: via een nieuwe ec. crisis knaagt een aan het kapitalisme gecommitteerd politiek systeem langzaam aan de poten van potentieel subversieve sectoren als kunst en wetenschap, maar vooral ook aan de bredere mogelijkheden tot kritische solidariteit. Dat, meer dan het eenvoudige behoud van een altijd arbitrair subsidiebedrag, met alle potentieel decadente gevolgen, is wat feitelijk op het spel staat in de inmiddels aangenomen en deels al doorgevoerde bezuinigingen op kunst en cultuur. Mede daarom was ik blij met de speech van Ramsey Nasr op het Malieveld, die kunst verbond met onderwijs, zorg en veiligheid. Hij memoreerde de extreme wereldvreemdheid (die natuurlijk de vreemdheid van de geprivilegieerden is) van een minister die stelt dat mensen met een psychose ‘de problemen van het leven toch wel in eigen kring uit kunnen vogelen’. In dat licht bezien is het zaak niet alleen voor eigen subsidie te demonstreren tegen een […] politiek die teruggrijpt op verouderde denk- en handelswijzen, of het nu om de zorg gaat (zoek het zelf uit), criminaliteit (zwaarder straffen) of economie (hand op de knip) gaat. De huidige bezuinigingsrondes worden doorgevoerd zonder de verbanden tussen verschillende sociale sferen in het oog worden gehouden. Zo worden verschillende sectoren tegen elkaar uitgespeeld in een politiek die zichzelf met boekhoudersoptimisme op de borst klopt omdat een ‘verantwoord’ financieel beleid wordt gevoerd, maar die feitelijk op een verdeel-en-heersmaffia lijkt = (p.45)

  n.b. de speech van Ramsey Nasr werd gehouden op 27 juni 2011

  Like

 2. @Arjan
  Beide soorten kritiek sluiten goed op elkaar aan. Als analyse hebben ze gemeenschappelijk dat de burger op afstand wordt gezet. Mij gaat het nog niet eens om het politieke beleid zelf, maar om de basishouding van wantrouwen jegens de burger. Die met name vanuit de VVD komt, maar ook de PvdA heeft.

  Ik vind dat niet alleen verschrikkelijk, maar ook een gemiste kans. Want de potentie van de burgers om de crisis te overwinnen of de samenleving te verrijken wordt zo ontkend. Het primaat van de partijpolitiek moet in de ogen van die partijpolitiek alleen leidend zijn, en koste wat het kost zo blijven. Maar de bevolking heeft niks aan zo’n houding waarbij de partijpolitiek voorop staat. Het is een te enge definitie van democratie en machtsdeling.

  Daarom wens ik VVD en PvdA een stortvloed van populisme toe die beide partijen wegspoelt. Niet het populisme van rechts, maar van onderop. Zodat deze politieke partijen uit hun betonnen houding van het eigen gelijk gejaagd worden door een overvloed aan initiatieven van zelfdenkende, zelfbewuste en krachtdadige burgers die de macht van deze autistische partijpolitiek niet langer erkennen. Het opbouwen van een parallel-samenleving zou een eerste stap kunnen zijn.

  Like

 3. Pingback: Intelligente domheid zit kabinet Rutte in de weg | George Knight

 4. Pingback: VVD misleidend over standpunten op eigen site. Opschonen gevraagd | George Knight

 5. Pingback: VVD verdedigt rechtsstaat en individu onvoldoende. Wat dan? | George Knight

 6. Pingback: VVD kiest niet voor veiligheid van burger. Of voor liberalisme | George Knight

 7. Ja, de heren politici e.a. regenten moeten allemaal nog duidelijk wennen aan de nieuwe digitale maatschappij.

  Een maatschappij waar in moderne, vrije landen, iedere burger met een computer en internet in feite een totale regering onderuit zou kunnen halen met de juiste middelen.

  Het regeren oude stijl (liegen, verdraaien, mikken op de vergeetachtigheid van de kiezer, vertrouwen op je vlotte babbel en parate kennis, enz.)…het werkt allemaal niet meer.

  Dankzij internet missen we niks meer, en vergeten we niks meer.

  Dankzij internet zetten burgers gewoon hun complete, eigen informatievoorziening op, onafhankelijk van de gesubsidiëerde staatspropaganda.
  Blogs als deze, nieuwsites als GS…de luizen in de pels. Politiek incorrect, volgens de normen van de zelfbenoemde moreel voortreffelijken, hun morele voortreffelijkheid perfect demonstreren door te heulen met die groep waar ze het meest aan kunnen verdienen op dat moment, desnoods over de rug en uit de portemonnaie van ouderen die het mogen uitzoeken in hun strontluier.

  Deze affaire, de affaire Mark Verheijen, het zijn nog slechts de eerste gevallen dominosteentjes in een volle hal.
  De PVDA kon het al shaken met de komende provinciale statenverkiezingen, de VVD met aal-in-een-emmer-snot Mark Rutte mocht zich in de peilingen onlangs weer een beetje verlicht voelen met 4 virtuele zetels dankzij het uiten van PVV-ideëen….maar dit?

  Dit is nú echt het einde van die 2 partijen denk ik…helaas staat er een miezerig mannetje van D66 bijna in z’n broek te plassen om die plek in te nemen, en samen met alle andere ‘weldenkenden’, de PVV te boycotten.
  Maar ik zie krachten in werking, die je niet meer terugdraait.
  De krachten van een bevolking die het zat is voortgelogen te worden door een incestieuze kliek die al veel te lang het gore lef heeft om critici van o.a. hun islambeleid als ‘incorrect’ te bestempelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.