Hoeveel kritiekloze aandacht voor het koningshuis kan burger aan?

226

Bent u alle kritiekloze aandacht voor het koningshuis ook zo zat, en hoopt u dat het snel 30 april is? Zodat we de komende tijd gevrijwaard blijven van Koningsspelen, Koningslied, Koningsprogramma’s, Koningsdag of Koning? En van rood-wit-blauwe en oranje vlaggen en banieren?  Niet het koningshuis zelf roept m’n ontstemdheid op. Ik begrijp de prinsjes en prinsesjes in hun rationaliteit. Geef ze eens ongelijk dat ze koste wat het kost vast willen houden aan hun voorrechten. Die door de burgers betaald worden. Heel erg is dat niet, het hoort erbij. Jaloezie past een sportende en jagende koning niet. In hun denken zijn burgers ruimer.

De kritiekloze houding van media en politiek is iets wat me nu al drie maanden verbaast. Sinds koningin Beatrix op 28 januari haar aftreden bekendmaakte: ‘Die gelijkschakeling van de media is om recalcitrant van te worden. De meest kritische opmerking klonk in een oud filmpje van prinses Beatrix. Sportief liet ze doorschemeren dat niet alle Nederlanders de monarchie steunen. De journalistiek had er vanavond voordeel mee kunnen doen.‘ Hoe dwaas is het als de meest fundamentele kritiek van het koningshuis zelf komt?

Hoe werkt dat mechanisme van hielenlikkers en hermelijnvlooien? Mensen die gedoseerd  tot de omgeving van de koning worden toegelaten getuigen achteraf besmuikt van hun bewondering. Zonder dat om die getuigenis gevraagd wordt. Hopen ze door dit getuigen onderdeel van een mythe te worden? Het idee van macht biologeert de zwakken. Als de lichtbak die het konijn trekt. De mediacode die Nieuwe Revu nu ter discussie stelt stuurt de publieke opinie nog verder. Het opbouwen van steun voor het koningshuis komt door marketing en journalistiek tot stand. Niks vreemds, zo werkt propaganda in alle landen. Ook in Nederland.

De conclusie dat het zwaartepunt van de steun voor het koningshuis is verschoven van rechts naar links is ook zo’n misverstand dat de journalistiek gretig in de wereld brengt. Buitenparlementair links is immers nog even negatief over de Oranjes als de krakers dat in 1980 waren toen koningin Beatrix werd ingehuldigd. Onder de rook van rookbommen. In de media wordt de republikeinse leider van GroenLinks Bram van Ojik vanwege de politieke opstelling van Beatrix die met de zijne overeenkomt geprofileerd als kritiekloos koningsgezind. Hoe idioot kan men zijn? Hoeveel kritiekloze aandacht voor het koningshuis kan een weldenkende burger aan?

Naschrift: In Binnenlands Bestuur geeft de burgemeester van Amsterdam zijn mening: Eberhard van der Laan ‘moet bij de inhuldiging van Willem-Alexander zijn persoonlijke mening over het koningschap opzij zetten. ‘Ik ben een republikein, net als zestig, zeventig procent van de Nederlanders.’ Dit rijmt niet met enquêtes waaruit blijkt dat 2/3 van de bevolking vindt dat Nederland geen republiek moet worden. Er bestaat onduidelijkheid over de echte steun voor de monarchie. Hoe wordt onze steun voor de monarchie eigenlijk gemeten?

Foto: VVD: Koninklijke familie. Credits: RVD. 

9 gedachten over “Hoeveel kritiekloze aandacht voor het koningshuis kan burger aan?

 1. Dat komt ook omdat het vooral de rechtse republikeinen zijn zich manifesteren. De linkse republkeinen bevinden zich nog alleen buitenparlementair (of ze zijn nog niet wakker).

  Like

 2. Iedere 4 jaar een vergelijkbaar presidentsverkiezingscircus is veul en veul storender.
  Een sympathieke Koningskroning zonder al die modder is veel aardiger.
  Dit vind ik wel grappig al geef ik toe dat ik er al 20 jaar geleden afstand van het gedaan om ieder journaal te bekijken.

  Like

 3. @Reggie
  Felle kleur.

  @Reine
  Het zou kunnen dat een presidentsverkiezing storender is dan een inhuldiging elke 30 jaar. Maar gunstig bijverschijnsel is dan hopelijk dat de hermelijnvlooien en hielenlikkers ander onderdak moeten zoeken. En: Echte modder is natuurlijker dan schone schijn. Toch?

  @Blewbird
  Van de rechtse republikeinen hoor ik ook bar weinig. Een grote wekker zou een goed idee zijn. Om het hele land wakker te schudden.

  Like

 4. Wel een oude foto. Amalia is nu veel leuker uitgegroeid, in het begin dacht ik nog dat haar misschien iets mankeerde maar dat is nog aardig bijgetrokken. Kijk haar nu toch eens gezellig aan oma’s arm hangen en die andere met een A vind ik ook een pienter koppie hebben, nou ja dat ook kan misschien wel weg. De hare van hare majesteit is een kunstwerk op zich, zelf gebeeldhouwd, hen ik me laten vertellen. Ik ken namelijk via via via een hofdame van haar en zo kom ik wel eens details aan de weet die in de privé niet zouden misstaan maar ik zwijg uiteraard als het graf, Ik heb de hoogheid hoog in mijn vaandel staan. Met die Maxima zit ik een beetje in mijn maag, iedereen adoreert haar maar ik vind er niet veel aan, ze is mij veel te gekunsteld, laats zag ik haar in een te strakken oranje bermuda, dat kan echt niet. Dat zoete, daar klopt volgens mij iets niet, niemand kan de hele dag maar lachen en lief zijn, de enige keer dat ik haar een beetje normaal zie doen is in een satirisch programma. Die Willem vind ik nou wel weer een schatje, we krijgen toch maar weer mooi wat we verdienen. Altijd lief voor zijn moeder, dat vind ik erg belangrijk bij kinderen, zeker als hij nog koning moet worden ook. De satires vind ik gemeen, zo is hij niet, ze doen hem veel dommer voorkomen dan hij in werkelijkheid is, de jongen heeft iets gestudeerd in Leiden en dat moeten die journalistes hem nog maar eens nadoen. Kortom, een aardig blog maar volgende keer misschien een iets recentere foto, maar dat is dan ook maar mijn enige minpuntje.

  Like

 5. @MBdW
  Ik twijfelde eerst of het gepast was een sepia foto te plaatsen. Dat toont ongezellig oud. Niet gedaan dus. Met de haren in het haar kwam ik verzeild in een onverdachte hoek: de VVD. Juist vanwege de investering in Oranje stropdassen, blazers en tuinkabouters is deze partij voorstander van het koningshuis. Zaken zijn zaken, nietwaar? Omdat de VVD deze foto bij de promotie van de monarchie toont wilde ik niet zo onwijs lijken om het beter te weten. Ik plaatste de foto. Tot m’n schrik zie ik nu dat U, MBdW, de keuze als een minpuntje ervaart. Want dat betekent uiteindelijk dat u de keuze van de VVD afwijst. Hoe koningsgezind kan een echte Beentjes de Wit nog zijn?

  Like

 6. Hermelijnenvlooien en hielenlikkers horen er bij.
  Ben jij ooit een monarchie of republiek tegengekomen waar dit soort figuren ontbreken?

  Like

 7. Ja, ik ben het ook zat, maar ik blijf op 30 april wel binnen, zoals gewoonlijk, en dan merk je er niets van.
  Natuurlijk is het principieel onjuist en een geldverspilling, maar er zijn belangrijkere dingen.

  Like

 8. Pingback: Geldzucht en kunstzinnig gebrek karakteriseren Oranjes. Oproep voor instelling ‘Restitutiecommissie Kunstbezit Koninklijke Familie’ | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.