Brabants bkkc doet alles tegelijk. Kan dat?

bkkc

Het bkkc (Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur) claimt een onafhankelijk platform te zijn waar zakelijke creativiteit en creatieve zakelijkheid bij elkaar komen. Maakt het dat waar? In het jaarverslag 2011 worden vier kernfuncties genoemd zoals bovenstaande schermafbeelding toont: kenniscentrum, makelaar, adviseur en financier. Dat zijn heel wat functies in dezelfde hand waarvan het de vraag is of ze strijdig zijn met elkaar.

Bij organisaties die hun interne belangenconflicten afschermen via informatiebarrières bestaat de term ‘Chinese muren’. Zo gaven Amerikaanse analisten positieve adviezen af om de zakenafdeling van dezelfde bank aan opdrachten te helpen. Hiermee was de analyse niet meer onafhankelijk. Een toezichthouder dient te controleren of de scheiding tussen afdelingen wordt gerespecteerd en dat bijvoorbeeld advies en aankoop niet in elkaar overlopen. Wordt binnen het bkkc beseft dat de vermenging van functies gescheiden dient te zijn?

Het bkkc verdeelt culturele subsidies namens de provincie Noord-Brabant. Tevens biedt het een cursus aan om een projectplan te schrijven en te presenteren. Toegespitst op de zogenaamde impulsgelden betekent dit dat de bkkc zowel overheidsgeld verdeelt als aanvragers adviseert over invullen en presenteren van zo’n plan. En: ‘Na afloop van de cursus krijg je een voucher voor advies en feedback van een bkkc-adviseur op je projectplan en begroting.’ Verdelen van overheidsgeld wordt zo tot klantenbinding voor de eigen organisatie.

In het bkkc wordt geld rondgepompt dat daardoor niet in het kunstenveld terecht komt. De bkkc lijkt niet zozeer vraag en aanbod bij elkaar te brengen, maar vraag en aanbod te vermengen. Het lijkt zich met medewerking van provinciale bestuurders onmisbaar te hebben gemaakt door expertise, promotie, advisering en verstrekking van subsidies schaamteloos naar zich toe te hebben getrokken. In Brabant waar het Brabantse draagvlak een aanvraag maakt of breekt wreekt zich het gebrek aan afstand. Kunstenaars en de culturele instellingen met hun voeten in de modder hebben het nakijken. Het zou de provinciale bestuurders sieren als het de diverse functies van het bkkc zou ontvlechten. Hoe zakelijk en creatief het bkkc het van zichzelf ook vindt dat het een loket voor de Brabantse kunst en cultuur is. Noord-Brabant heeft ‘Brabantse muren’ nodig.

Foto: Schermafbeelding uit Jaarverslag 2011 van het bkkc.

9 gedachten over “Brabants bkkc doet alles tegelijk. Kan dat?

 1. Op het Kan dat? in je titel moet je ja antwoorden de feitelijke gang van zaken bezien maar natuurlijk kan dit niet. Bizar. Tnx.

  Like

 2. Veel subsidie gaat naar organisaties die juist de markt beconcurreren en vervolgens overnemen. Een ander voorbeeld is de BiK-kunstenaar. Daar waar voorheen een kunstenaar met een dagelijkse kunstpraktijk werd gevraagd voor workshops/ontmoetingen, worden nu enkel beroepsBiKkers ingezet. Die nauwelijks meer een beeldende kunstpraktijk hebben, maar vrij goedkoop fulltime lesgeven. Dit dankzij oa. Cultuur-Ondernemen.

  Deze stichting organiseert vaker projecten waarbij eigen personeel een mooi projectbedrag heeft, maar de uitvoerenden vaak voor (bijna) niks werken. En dat dan onder het motto: werkervaring opzetten, of naam maken…

  Ik zou zeggen verzin eens wat orgineels..

  Like

 3. Wat is een BiK-kunstenaar? En lessen ze vrij goedkoop voor zichzelf of juist goedkoop voor de onderwijsinstantie?

  Dat al die ondersteunende stichtingen fijn gesalarieerd iig zichzelf aan het werk houden is herkenbaar.

  Like

 4. Beeldend kunstenaar in de Klas..Daar moet je tegenwoordig een diploma voor hebben…Je kan die rare kunstenaars tenslotte niet zomaar op de kinderen loslaten..Stel je voor dat ze buiten de paden treden..

  Like

 5. Pingback: Kwadratuur van de culturele cirkel: subsidie, markt en politiek | George Knight

 6. Pingback: Dautzenberg heeft kritiek op BKKC. Wat doet provincie Noord-Brabant? | George Knight

 7. Pingback: Wilde ideeën en leesvoer (333)

 8. Pingback: College Noord-Brabant heeft zich in de nesten gewerkt met neptitel ‘Europese Regio van de Gastronomie 2018’. | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.