Koningslied met de C van Cliché tekent kwaliteit lichte muziek

koningslied-twitter

Update 22 april: Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft bekendgemaakt dat het terugtrekken van het Koningslied wordt teruggetrokken. Of zoals de song zegt: ‘better call the calling off off‘. Lid van het Comité Joop van den Ende zegt dat 40% tegen is. Opmerkelijk voor een lied dat nationale eenheid moet symboliseren. 

Update: Ewbank noemt diskwalificaties die hem ten deel zijn gevallen. Feitelijk spreekt-ie in de post waarin-ie het lied terugtrekt niet over bedreigingen. Ze zijn er wel, hoewel onduidelijk in welke mate. Zoals veel nog ongewis is. De NRC noemt de volgende tweet: ‘je moet je zelf gewoon voor je kop shieten achterlijke gek.’

Van John Ewbank had ik nog nooit gehoord. Hij werkt samen met Marco Borsato. Ewbank is de componist van het Koningslied dat-ie al na een dag wegens de vernietigende kritiek terugtrok. Taalkundige Wim Daniëls noemde de tekst ondermaats en gispte het officiële karakter ervan. Het Koningslied werd op verzoek van het Nationaal Comité Inhuldiging uitgebracht. Het lied is samengesteld uit bijdragen van diverse Nederlanders. Mogelijk is dat de verklaring voor het belabberde Nederlands, en het ontbreken van eenheid en een strenge eindredactie. Ewbank wordt ook van plagiaat beschuldigd. Direct na de uitbreng op 19 april ontstonden initiatieven tegen het Koningslied. Zoals een petitie van de journaliste Sylvia Witteman en een Facebook-pagina Sorry voor het Koningslied. Onduidelijk is of er een alternatief lied geschreven zal worden. Fragment:

De W van Willem
Drie vingers in de lucht, kom op, kom op
De W van Willem is de W van wij
Heel Oranje staat zij aan zij
De W van water waar we niet voor wijken
We leggen het droog en we bouwen dijken
De W van welkom in ons midden
Tot welke God je ook moge bidden
De W van Willem
De W van wakker, stamppot eten
Miljoenen coaches die beter weten
De W van altijd willen winnen
Wat het ook is waar wij aan beginnen
De W van wij zijn een met elkaar
Met de schouders naast elkaar

De kritiek op het Koningslied maakt iets los, maar onduidelijk is wat dat is. De critici verdienen lof indien ze in het geweer zijn gekomen tegen het ondermaatse Nederlands van het Koningslied. Een officieel lied voor een officiële gelegenheid verdient perfect Nederlands. Maar is dat de echte reden? Richten critici zich wellicht tegen het rapgedeelte of rellen ze om het rellen? Intussen zegt Ewbank bedreigd te worden. Da’s uiteraard onaanvaardbaar. Het Koningslied is een wangedrocht uit de koker van John Ewbank, maar daarbij past geen bedreiging. Omdat er alle reden toe is voldoet het om John Ewbank en zijn Koningslied belachelijk te maken.

Voor wie zich de Eurovisiesongfestivals van de afgelopen jaren herinnert is het geen toeval dat de Nederlandse lichte muziek een wanprodukt als het Koningslied voortbrengt. Dit staat overigens in schril contrast tot de geïmproviseerde en klassieke muziek die in Nederland van wereldniveau zijn. Een verklaring kan zijn dat de Nederlandse lichte muziek te weinig afstand weet te nemen tot de Angelsaksische invloed die in de lichte muziek overheersend is. Het weet daarom geen eigen karakter te ontwikkelen en is stuurloos. Het doet denken aan de periode van begin jaren ’60 toen Rob de Nijs de top van de hitlijst haalde met covers van buitenlandse nummers. In 50 jaar is de Nederlandse lichte muziek weinig opgeschoten. Dat geeft te denken.

Foto: Opname van het Koningslied.

5 gedachten over “Koningslied met de C van Cliché tekent kwaliteit lichte muziek

 1. Ben het helemaal eens met je kritiek op Nederlandse lichte muziek ( en je bijval voor Nederlandse klassieke muziek). Na het “neersabelen” van alles wat met dit koningslied te maken heeft, vraag ik me wel af waarom die plotseling uitbundige elitaire kritiek nu ineens uitbarst, terwijl de lichte muziek met Hazes, Bauer, de Leeuw, Borsato etc al jarenlang ook met best onnozele teksten het grote Nederlandse publiek veroverde. Is men ineens zo bezorgd voor de Nederlandse cultuur en taal? Ik kan dat nu zo ineens eerlijk gezegd niet echt geloven. Dat het bezorgdheid voor het koningshuis zou zijn, zo van, dat kun je hen niet aandoen, kan er bij mij al helemaal niet in., Maar wat dan wel? Dat vervelende Nederlandse karaktertrekje om anderen, zo gauw dat maar mogelijk is, lekker “neer te sabelen”? En moeten we dat nu leuk vinden?

  Like

 2. @Joost
  Ok, we zijn het eens. Maar wat die ‘elitaire’ kritiek is ontgaat me. De houding van de Nederlandse elite is juist dat het niks met de lichte muziek te maken wil hebben. Zodat er in Nederland via cross-over geen Jacques Prévert of Cole Porter opstaat die intelligente publieksteksten van niveau schrijft. Lucebert schreef ooit De Soldatenmoeder voor de Zangeres zonder Naam. Maar met een hoog camp-gehalte.

  Dat het Nederlands uitermate geschikt is voor de lichte muziek bewijst een verder simpel liefdesliedje als ‘Diep in mijn Hart’ van de Rotterdammer Jaap Valkhoff. Met muziek van Ernst van ‘t Hoff waar Ewbank alleen maar jaloers op kan zijn:
  http://georgeknightkort.wordpress.com/2011/10/21/diep-in-mijn-hart-en-ernst-vant-hoff-1944/

  Like

 3. Misschien is het, omdat we er iets meer van verwacht hadden, als het hele intelligente nederlandse volk mee schrijft. Met zoveel goeie schrijvers en miljoenen coaches die beter weten moet je daar wel iets meer van weten te maken. Misschien omdat we ons min of meer verplicht voelen om het mee te zingen. Misschien omdat het gewoon in dat lied ook maar rotweer blijft in Nederland met al die wind. Of omdat wij nog moeten zorgen, dat het Willem aan niets ontbreekt, terwijl hij toch een riant salaris ontvangt. Of gewoon omdat stamppot niet met een W begint.

  Like

 4. Doelbewust gefabriceerde folklore op muziek en tekst, welke neergesabeld werden. Er is nog hoop.

  Enfin, de EU presteerde het om voor de Europese hymne Beethoven’s “Ode of Joy” te verkrachten door het ritme van de oorlogszuchtige Turkse marsmuziek te veranderen.

  Like

 5. Zo slecht is het niet gesteld met de lichte muziek, niet in de begin jaren van Rob de Nijs en ook nu niet. Er worden prachtige nummers gemaakt, er zijn ontroerend mooie teksten geschreven en gezongen, maar vaak voor een klein publiek. De kunst is om iets te maken, dat én goed is én heel veel mensen aanspreekt. Win Sonneveld, Herman van Veen, Paul van Vliet hadden tophits met prachtige nummers. ’t Kan heus wel. Maar je moet dat niet overlaten aan mensen die gewend zijn commerciële nummers te schrijven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.