George Knight

Debat tussen links en rechts

Yves Rocher dient Kremlin met aanklacht Navalny en krijgt boycot

with 8 comments

Het Franse cosmeticabedrijf Yves Rocher wordt sinds februari 2013 geboycot door de Russische oppositie. Na Frankrijk is Rusland haar belangrijkste markt. Op een Facebook-pagina worden kritische berichten en reacties verzameld. Reden is dat de aanklacht tegen oppositieleider Alexei Navalny door directeur Bruno Leproux van de Russische tak Yves Rocher Vostok (‘Oost’) is opgesteld. Waarschijnlijk onder druk van het Kremlin. Yves Rocher wordt zo tot deelnemer van de repressie gemaakt om een politieke tegenstander te criminaliseren. Het bedrijf bevestigde in december 2012 dat het vanwege ‘de bescherming van haar economisch belangen’ de klacht had ingediend. Op zijn Engelstalige blog zegt Navalny: ‘Maybe Yves Rocher Co. was tricked into giving false evidence against the Navalny brothers or maybe they were intimidated, it is as of yet difficult to say, but they are behaving startlingly.’ Ontstellend omdat de geheime dienst FSB een westers bedrijf onder druk zet.

f92e47b4d1763da274cea4b78ec3a980

Navalny staat terecht in Kirov. Het proces werd met een week uitgesteld om de verdediging de gelegenheid te geven de stukken te lezen. Irek Murtazin zet de bezwaren tegen Yves Rocher in Nova Gazeta op een rijtje en ontkracht de beschuldigingen. Omdat-ie in dit artikel documenten openbaart wordt met een vooronderzoek tegen hem gedreigd. Het hoort bij de intimidatie van elke oppositie. De aanklachten tegen de broers Navalny draaien om vage beschuldigingen van witwassen of fraude. Tegen Alexei Navalny en zijn jongere broer Oleg zijn nu al drie aanklachten gefabriceerd. Omdat de rechterlijke macht in Rusland niet onafhankelijk is en direct aangestuurd wordt door het Kremlin is het ongewis wat de uitkomst van de rechtszaak in Kirov zal zijn.

photo_1366288876294_1_0-18mvqvq

Foto 1: Boycot-actie met foto’s ‘Бойкот Ив Роше!’ (Boycot Yves Rocher!) met streep door het Yves Rocher-logo. Svetlane Orlova. (Toelichting: ‘Bruno Leproux schreef een valse beschuldiging over Navalny. Het maakt niet uit waarom hij het deed! Boycot Yves Rocher cosmetica, beauty Rusland! En niet omdat het niet de beste kwaliteit, maar om hygiënische redenen!’).

Foto 2: Alexei Navalny in Kirov, april 2013.

8 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik heb het blog nu al twee keer doorgelezen maar ik kan de clou niet vinden. Waar wil je precies heen? of zeg me waar je vandaan komt.

  Like

  fliproodnat

  20 april 2013 at 22:00

 2. @Flip
  Ik ben bang dat ik u niet kan helpen met de aan uzelf opgelegde opgave begrijpend lezen.

  Like

  George Knight

  20 april 2013 at 23:58

 3. Ik heb toch ook wel moeite de rode draad te vinden in dit stuk.

  Like

  jumasy

  25 april 2013 at 19:09

 4. @jumasy
  Dat kan. De lijn lijkt me duidelijk. Het Kremlin gebruikt Yves Rocher Vostok om een aanklacht tegen de gebroeders Navalny in te dienen. Daartegen protesteren Russische burgers met een boycot. Zo simpel is het.

  Like

  George Knight

  25 april 2013 at 20:18

 5. Reblogged this on wendywie.

  Like

  wendywie

  4 mei 2013 at 01:14

 6. […] Navalny is wegens verduistering veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Door Vladimir Putin, Yves Rocher en een Russische rechter in de provinciestad Kirov. Rechters zijn in Rusland per definitie niet […]

  Like

 7. Navalny was handed a 2.5-year suspended sentence in the case, and his brother was sent to labor colony for 2.5 years.. Navalny had already paid 3 million rubles ($48,563) of the fee to avoid further prosecution but his lawyers had asked for an extension as he did not have the funds. Yves Rocher itself has not pressed any claims against the Navalny brothers.
  http://www.interpretermag.com/russia-update-october-13-2015/#10440

  Like

  George Knight

  14 oktober 2015 at 15:50

 8. Rusland moet ruim 80 duizend euro schadevergoeding betalen aan de Russische oppositieleider Aleksej Navalny en diens broer Oleg. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde dinsdag dat het fraudeproces tegen hen in 2014 niet eerlijk is verlopen.
  https://www.volkskrant.nl/buitenland/rusland-moet-oppositieleider-navalny-en-broer-80-duizend-euro-betalen-na-oneerlijk-fraudeproces~a4522146/

  Like

  George Knight

  19 oktober 2017 at 12:25


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: