Anders Breivik wordt cultfiguur waarschuwt advocaat

img

Anders Breivik wordt een cultfiguur, zo waarschuwt advocaat Lippestad in zijn memoires, aldus The Local. Geir Lippestad verdedigde Breivik kundig maar afstandelijk. Hij meent dat een open debat met afwijzende tegenargumenten te verkiezen valt boven zwijgen. Daarbij hoort dat Breivik zich mag uitspreken in het openbaar. Zo’n standpunt lijkt in het democratische Noord-West Europa voor de hand te liggen. Maar wie nader nadenkt beseft dat het contrasteert met het Nederlandse debat waar de moordenaars van Pim Fortuyn of Theo van Gogh zich niet uiten. Dan kan komen omdat ze verkiezen te zwijgen of dat het regime van Justitie dat oplegt. Breivik is tot 21 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op 77 mensen in juni 2011.

Geir Lippestad die lid is van de Noorse Arbeiderspartij van premier Jens Stoltenberg zegt berichten te blijven ontvangen over Breivik. Die hij aan hem doorstuurt. Hij noemt met name bewonderaars uit Rusland, de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Griekenland en Zweden. Hij meent dat Breivik een rolmodel is die van invloed kan zijn om andere mensen van gedachten, ideeën en plannen te laten veranderen. Als het zover komt dan transformeren volgens hem jongeren in terroristen en niet in gezagsgetrouwe burgers. Hij ziet kwaadheid en hopeloosheid bij jongeren die zichzelf zoeken en ontvankelijk worden voor totalitair en gewelddadig denken.

Uit de eerste berichtgeving is onduidelijk of Lippestad die claim kan onderbouwen of dat het niet meer dan een vermoeden is. Op de opvatting dat de gedachten van Breivik bestreden dienen te worden met openheid en debat kunnen Nederlandse burgers alleen maar jaloers zijn. Want nogmaals, waar klinken in het Nederlandse publieke debat de stemmen van Samir Azzouz of Volkert van der Graaf? Dat Breivik in contact kan treden met radicale kringen vindt Lippestad ongelukkig, maar onvermijdelijk omdat het in naam van de vrijheid van expressie getolereerd moet worden. Nadeel lijkt dat dit open Noorse model in Noorwegen werkt, maar in meer gesloten landen ongewenste effecten geeft omdat het tegenwicht van een open publiek debat er ontbreekt.

Foto: Anders Breivik tijdens zijn proces, april 2012

14 gedachten over “Anders Breivik wordt cultfiguur waarschuwt advocaat

 1. Met twee benen op beschaafde grond maken opvattingen van moordenaars -of ben ik nou helemaal gek geworden- hopelijk toch geen indruk meer! Welke coryfeeën of zgn. geweldige opvattingen ze ook bij hun moordpartij betrekken! Doe nou toch normaal, man..

  Like

 2. @Joost
  Vraag die ik in de tekst stel is of het Noorse model van openheid op Nederland toepasbaar is. De nuance die Lippestad in zijn waarschuwing legt komt op mij evenwichtig over. Neveneffect waarvoor Lippestad ook waarschuwt is dat iemand als Breivik zijn missie vanuit gevangenschap kan voortzetten. Daartoe passen tegenargumenten, maar de vraag is of die door de mensen die Breivik ‘betovert’ opgepakt worden. Ik vermoed van niet, zeker niet als ze van buiten Noorwegen komen. Zo exporteert Noorwegen een model dat niet aansluit op andere landen. Maar de mening van gevangenen verbieden? Dat past bij dictaturen en niet bij landen als Noorwegen of Nederland. Zo hoop ik.

  Like

 3. Had ik het over gevangenen? Heel klip en klaar had ik het over moordenaars,,en hoe!

  Like

 4. Hoeveel vermoorde kinderen waren er ook al weer op dat eiland? Omdat ze bij een bepaalde “partij van de arabieren” waren….

  Like

 5. @reggie
  Argumenten genoeg om hem als het tegendeel van een held te benoemen. En als dat heldendom de prijs van de tolerantie is, dan dient dat op de koop toe genomen te worden.

  Like

 6. @George,
  Nee, dank je. Mijn manier van tolerantie voor dit soort lafaards is van een andere orde. Deze man heeft meer rechten en status dan een Manning of een Assange. De omgekeerde wereld helaas.

  Like

 7. @Reggie
  Mooie vergelijking tussen Breivik die aantoonbaar een misdaad heeft gepleegd en Manning en Assange van wie dat niet aangetoond is. Bizar is dat Manning en Assange door de Amerikaanse overheid met behulp van de gevestigde media wereldwijd worden gecriminaliseerd, terwijl met Breivik in Noorwegen juist het omgekeerde gebeurt.

  Op vele manieren de omgekeerde wereld, zoals je al opmerkt. Waarmee niet gezegd is dat het Noorse model van tolerantie niet de voorkeur geniet boven modellen van intolerantie, afstraffing en vergelding.

  Like

 8. Zit me hogelijk te verbazen over uw “noorse tolerantie”? Meer van u dan van de Noren? Ik heb al de grootste moeite met de mij van jongsafaan bijgebrachte moeilijke “vergeving”. Daar is zelfs al voor nodig dat wie men vergeeft beseft wat hij voor rotstreken heeft uitgehaald. Bij een Breivik heb ik daar nog niets van gemerkt. Rotstreken kun je al helemaal niet tolereren!

  Like

 9. @Joost
  Alles is betrekkelijk. Ik zit me te verbazen over de Nederlandse intolerantie die hier verwoord wordt. Dat ‘vergeving’ niet makkelijk is staat als een paal boven water. We moeten elke dag weer tegen onze eigen intolerantie vechten. Het beste is maar om die eigen zwakte te beseffen. Om er van te leren.

  Vrijheid van meningsuiting is niet makkelijk als ‘tegenstanders’ denkbeelden naar buiten brengen waarmee men het fundamenteel oneens is. Maar zo werkt de pluriformiteit. Als men alleen ruimte wil geven aan meningen die men deelt dan is de meningsuiting -en het publieke debat- niet echt open. En daarom minder waard.

  Zoals Lippestad constateert zitten er nadelen aan het Noorse model. Het moeilijkst is het voor de nabestaanden die bij Breivik geen greintje spijt kunnen ontdekken. Maar aan andere modellen zitten ook nadelen. Ze leiden tot uitsluiting en voedsel voor rancune.

  Ik maak de op het oog dwaze vergelijking met de werkeloosheidsuitkering. Het systeem van afrekening is gebaseerd op de 10% overtreders die de kantjes eraf lopen. Daarom moeten ook de 90% welwillenden sollicitatie-activiteiten ontwikkelen en nauwgezet documenteren met als gevolg dat het hele systeem verstopt raakt. Een contra-produktief model dat averechts werkt omdat het niet uitgaat van het vertrouwen in burgers. Maar van het wantrouwen.

  Breivik behoort in het Noorse model ongetwijfeld tot de 10% die niets aan wil nemen en meer restrictie past. Maar een land kan ervoor kiezen -als het de grootmoedigheid daartoe weet op te brengen- om uit te gaan van de 90% die een straf accepteert en daarom allen redelijke vrijheid van handelen te geven.

  Like

 10. Grapjas. Die groet is Tempeliersgroet. Zijn manifest is een intellectueel jatwerk, maar niet orgineel. Een cultfiguur….. ja hoor, waar is de boom en het touw?
  Wat een onzin!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.