George Knight

Debat tussen links en rechts

Kep Enderby bekritiseert het mensenrechtenbeleid van Obama

with 3 comments

Bij de herschikking van zijn kabinet prees president Obama onlangs de uitgaande minister van Defensie Leon Panetta, en CIA-chef Mike Morell. En daarmee zichzelf. Hij meent dat-ie door zijn beleid de veiligheid van de Amerikanen heeft verzekerd. Hij meent niet dat-ie door zijn veiligheids- en mensenrechtenbeleid juist het terrorisme heeft aangewakkerd. In Barack Obama’s wereldbeeld moet overal het terrorisme bestreden worden. Z’n reactie op de aanslag op de Boston marathon volgt die lijn. Obama bolstert het Amerikaans nationalisme.

De Australische jurist Kep Enderby schat in een interview het handelen van Obama heel anders in. Enderby blijft niet hangen in het wegkijken door de gevestigde media, zoals in Nederland de NRC die Obama’s claim dat-ie opkomt voor de mensenrechten gedwee volgt. Enderby neemt het op voor Bradley Manning en Julian Assange en tegen de regering-Obama die met mooie woorden de waarheid liegt. Enderby bekritiseert deze Amerikaanse regering die zich profileert als beschermer van de mensenrechten, terwijl het opdracht geeft tot martelen, buitengewone uitlevering (‘rendition’) en buitengerechtelijke moord door aanvallen met drones.

1995 - Embassy on Register of the National estate 2874

Foto: Kep Enderby, 1995.

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Uit de presentatie van het eindrapport van de ‘neutrale’ waakhond Constitution Project on Detainee Treatment bleek gisteren dat vastgesteld kan worden dat achtereenvolgende Amerikaanse regeringen na 9/11 gevangenen gemarteld hebben. De NY Times omschrijft het als volgt: ‘het is onbetwistbaar (‘indisputable’) dat de VS zich bezighouden met de praktijk van marteling.’
  http://www.nytimes.com/2013/04/16/world/us-practiced-torture-after-9-11-nonpartisan-review-concludes.html?ref=todayspaper&_r=0&_r=0
  http://detaineetaskforce.org/

  Een van de opstellers oud-ambassadeur Jones meent dat de VS haar kompas is verloren, en ‘I had not recognized the depths of torture in some cases‘. Her rapport vergelijkt de huidige martelpraktijken door de Amerikaanse regering met de internering van Japanse Amerikanen tijden de Tweede Wereldoorlog. Ooit begrijpelijk en gerechtvaardigd gedrag ontspoort zo tot iets dat historisch te betreuren valt.

  Like

  George Knight

  17 april 2013 at 11:36

 2. Hoe weet je dat de regering van de V.S. opdracht geeft tot martelen?

  Like

  reinejragolo

  17 april 2013 at 12:53

 3. @reine
  Van wie dacht je anders dat de opdracht kwam die de CIA, het leger en allerlei veiligheidsdiensten tot martelen aanzet? De feiten dat er gemarteld wordt zijn onbetwistbaar.

  Like

  George Knight

  17 april 2013 at 14:03


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: