Veroordeling Fazil Say tekent gebrekkige rechtsstaat Turkije

fazil-say

De Turkse pianist en componist Fazil Say is gisteren in Turkije veroordeeld tot 10 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij hoeft de gevangenis niet in, maar kan de uitspraak als waarschuwing opvatten. Als-ie binnen vijf jaar de islam opnieuw beledigt, moet-ie alsnog zitten. De atheïst Say ziet niet in wat-ie verkeerd gedaan heeft. Hij ontkent alle aanklachten en maakt zich zorgen over de vrijheid van meningsuiting en de geloofsvrijheid in Turkije: ‘The fact that I have been charged with punishment despite being totally innocent is alarming not only on a personal level but in terms of freedom of expression and beliefs in Turkey‘.

De islamitische AK-partij van premier Erdogan stelt zich steeds onverdraagzamer tegenover andersdenkenden op. Zowel de Europese Commissie als Amnesty International veroordelen de uitspraak. De vraag wie de islam meer beledigt geeft uitsluitsel over de vraag wie zich op een dwaalspoor bevindt: Fazil Say of Recep Erdogan? Opmerkelijk is dat de Turkse minister van Cultuur Ömer Çelik de uitspraak betreurt. Nog maar enkele jaren geleden werd de Turkse islam-democratie als voorbeeld voor de regio gezien. Dat model ligt aan scherven.

Foto: Supporters van de Turkse pianist Fazil Say demonstreren op de stoep van het gerechtsgebouw in Istanbul bij de behandeling van zijn zaak op 18 oktober 2012. Credits: Reuters.

7 gedachten over “Veroordeling Fazil Say tekent gebrekkige rechtsstaat Turkije

  1. Soms zeggen mensen iets heel venijnig en krijg je de neiging om de zgn goede raad te geven: “Moet je dat nu wel zo scherp zeggen?”. Hopelijk blijven dappere mensen als Fazil in het Turkije van nu dit soort dingen toch maar zeggen. Dat is blijkbaar nodig…al hou je je hart voor hen vast!

    Like

  2. Ook strategisch gezien een slechte zet maar ik denk niet dat dit een persoonlijke actie van Erdogan is. De uitspraken zoals die Fazil Say op twitter maakte zijn al tijden not done geweest in Turkije. Ook onder de zogenaamde seculiere overheden was dit zo. Heb zelf jarenlang mee mogen maken dat er tv kanalen gewoon een dag of meer (afhankelijk van het vergrijp) op zwart gingen door instellingen als RTÜK voor het schenden van “de nationale en morele waarden van de gemeenschap en de Turkse familie structuur”. De uitspraak en eventuele geld boete die daarmee gepaard kon je dan zien op dat kanaal. Er worden ook bijvoorbeeld artiesten veroordeeld voor ziets al te bloot. Zoals Gulsen voor het maken van deze clip: https://www.youtube.com/watch?v=dEQ4-tWyioQ

    Like

  3. @Joost
    Mooi gezegd.

    @reggie
    Het verwijt aan Erdogan is niet dat-ie deze zaak persoonlijk op de agenda heeft gezet. Maar wel dat-ie het klimaat heeft helpen wijzigen dat deze zaak mogelijk maakt. Onder de militaire dictatuur was Turkije zeker geen ideale democratie.

    Maar nu zitten er meer journalisten in de gevangenis dan ooit. En ook nog eens zonder aanklacht. Kortom, de AK-partij verbiedt anders dan voorheen, maar ook meer. Je relativering dat het vroeger evenmin ideaal was is uiteraard terecht.

    Like

  4. Jammer zeg, ik hoop dat ons Turkije de vrijheid van meningsuiting naar het volgend niveau kan brengen en de brug naar toetreding tot de EU af kan maken.

    Like

  5. Nessy, wat is er zo aantrekkelijk aan het toetreden tot de EU (vooral met het klimaat van nu)?
    Turkije komt nu ongeschonden door de crisis doordat we ons juist buiten de EU bevinden.

    Like

  6. Pingback: Kerk in Nood interpreteert vrijheid van godsdienst te beperkt | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.