Religie omvat tegenstellingen en tegenspraak omvat religie

BEJnfN5CYAEDp2U

Zo aardig aan onze tijd is dat de tegenstellingen duidelijk zijn. Door de samenleving lopen scheidslijnen en burgers zijn zich daar goed van bewust. Hoog- en laagopgeleiden. Gevestigde en alternatieve machten. Vermogenden en onvermogenden. Kunstminnaars en -haters. Knuffelaars en koele kikkers. Benoemers en wegkijkers. Graaiende bankiers en vrijwilligers bij de voedselbank. Internationalisten en nationalisten. Monarchisten en republikeinen. Religieus geïnspireerden en vrijzinnigen. Nieuwsjunks en media-analfabeten.

Niet dat alles tweepolig is. Maar als hulpconstructie houdt het onze verbeelding op spanning. Soms focussen tegenstellingen in hetzelfde brandpunt. Tweepoligheid verplaatst zich naar de kern. Dan blijkt iets zinvol en nutteloos, heilig en lachwekkend. Door het uiteenlopende beroep wat mensen erop doen en de waardering ervoor is religie bij uitstek de cultuuruiting die de verschillen van onze samenleving omvat. En als niets anders zo goed verhult. Religie was altijd al een achterdeurtje om de confrontatie met de dood te helpen aanvaarden. Religie die hetzelfde in het leven beoogt is aan zichzelf ontstegen. Tegenstelling wordt interne tegenspraak.

10040_524425400951943_27058420_n

Foto 1: ‘No thanks, I respect women too much to like your religion.

Foto 2: ‘Quand il s’agit d’argent, tout le monde est de la même religion‘ van Voltaire. Als het om geld gaat, heeft iedereen dezelfde religie.

9 gedachten over “Religie omvat tegenstellingen en tegenspraak omvat religie

 1. Je hebt talloze religieuze tegenstellingen en je hebt talloze seculiere tegenstellingen. En je hebt gelijkhebberige mensen die van die tegenstellingen met hun egomachtsgelijk en ontspoorde vrije wil en mening tegenspraak tot en met oorlog en wereldvernietiging kunnen maken..

  Like

 2. @Joost
  Denk je niet dat religie vanwege specifieke aard en karakter de mensen fundamenteel anders aanspreekt dan de voorbeelden die je noemt?

  Like

 3. Van mezelf heb ik de indruk na al die jaren dat ik en velen met mij van een steeds minder gelijkhebberig geloof geen slechter mens ben geworden. Datzelfde zie ik ook gebeuren bij niet gelijkhebberige humanisten. Zo gauw het ego het geweten, en daar berust bij mij ook geloof in God (gelovig geweten = “je geroepen voelen om iets van leven en wereld te maken..”) op, gaat overschreeuwen lijken mensen onder hun maat te raken en niet meer samen te kunnen werken..

  Like

 4. @Joost
  Het ging me niet om het geweten van individuele gelovigen, of zo je wilt mensen met een levensovertuiging, maar om de constructie ‘religie’. Ik spreek niet de gelovigen aan, maar wel de macht religie.

  Like

 5. En wat denk je van de constructie communisme of van de constructie neoliberalisme?

  Like

 6. @Joost
  Neoliberalisme en communisme zijn van een andere soort. Ze ontkennen de eigen constructie niet wat religies wel doen. Neoliberalisme en communisme zijn politieke stromingen. Religie is van een andere categorie omdat het claimt van God gegeven te zijn en zich profileert als niet-politiek terwijl het dat feitelijk wel is. Ofwel, religies posteren zich in een buitencategorie en kappen kritiek op die plaatsing af. Dat maakt religies apart.

  Like

 7. In mijn monotheistisch denken is zowel religieus als communistisch of neo-liberaal egomachtsdenken “afgoderij”. Met geloof in God gaat altijd afwijzen van natuur- of menselijke “afgoden”, die mensen op de knieën zouden dwingen, gepaard. Dat is zelfs de meest begrijpelijke manier van geloven in een God, die de volle ruimte geeft aan menselijke ver-antwoording.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.