Zo aardig aan onze tijd is dat de tegenstellingen duidelijk zijn. Door de samenleving lopen scheidslijnen en burgers zijn zich daar goed van bewust. Hoog- en laagopgeleiden. Gevestigde en alternatieve machten. Vermogenden en onvermogenden. Kunstminnaars en -haters. Knuffelaars en koele kikkers. Benoemers en wegkijkers. Graaiende bankiers en vrijwilligers bij de voedselbank. Internationalisten en nationalisten. Monarchisten en republikeinen. Religieus geïnspireerden en vrijzinnigen. Nieuwsjunks en media-analfabeten.
Niet dat alles tweepolig is. Maar als hulpconstructie houdt het onze verbeelding op spanning. Soms focussen tegenstellingen in hetzelfde brandpunt. Tweepoligheid verplaatst zich naar de kern. Dan blijkt iets zinvol en nutteloos, heilig en lachwekkend. Door het uiteenlopende beroep wat mensen erop doen en de waardering ervoor is religie bij uitstek de cultuuruiting die de verschillen van onze samenleving omvat. En als niets anders zo goed verhult. Religie was altijd al een achterdeurtje om de confrontatie met de dood te helpen aanvaarden. Religie die hetzelfde in het leven beoogt is aan zichzelf ontstegen. Tegenstelling wordt interne tegenspraak.
Foto 1: ‘No thanks, I respect women too much to like your religion.‘
Foto 2: ‘Quand il s’agit d’argent, tout le monde est de la même religion‘ van Voltaire. Als het om geld gaat, heeft iedereen dezelfde religie.
Je hebt talloze religieuze tegenstellingen en je hebt talloze seculiere tegenstellingen. En je hebt gelijkhebberige mensen die van die tegenstellingen met hun egomachtsgelijk en ontspoorde vrije wil en mening tegenspraak tot en met oorlog en wereldvernietiging kunnen maken..
LikeLike
@Joost
Denk je niet dat religie vanwege specifieke aard en karakter de mensen fundamenteel anders aanspreekt dan de voorbeelden die je noemt?
LikeLike
Van mezelf heb ik de indruk na al die jaren dat ik en velen met mij van een steeds minder gelijkhebberig geloof geen slechter mens ben geworden. Datzelfde zie ik ook gebeuren bij niet gelijkhebberige humanisten. Zo gauw het ego het geweten, en daar berust bij mij ook geloof in God (gelovig geweten = “je geroepen voelen om iets van leven en wereld te maken..”) op, gaat overschreeuwen lijken mensen onder hun maat te raken en niet meer samen te kunnen werken..
LikeLike
@Joost
Het ging me niet om het geweten van individuele gelovigen, of zo je wilt mensen met een levensovertuiging, maar om de constructie ‘religie’. Ik spreek niet de gelovigen aan, maar wel de macht religie.
LikeLike
En wat denk je van de constructie communisme of van de constructie neoliberalisme?
LikeLike
@Joost
Neoliberalisme en communisme zijn van een andere soort. Ze ontkennen de eigen constructie niet wat religies wel doen. Neoliberalisme en communisme zijn politieke stromingen. Religie is van een andere categorie omdat het claimt van God gegeven te zijn en zich profileert als niet-politiek terwijl het dat feitelijk wel is. Ofwel, religies posteren zich in een buitencategorie en kappen kritiek op die plaatsing af. Dat maakt religies apart.
LikeLike
In mijn monotheistisch denken is zowel religieus als communistisch of neo-liberaal egomachtsdenken “afgoderij”. Met geloof in God gaat altijd afwijzen van natuur- of menselijke “afgoden”, die mensen op de knieën zouden dwingen, gepaard. Dat is zelfs de meest begrijpelijke manier van geloven in een God, die de volle ruimte geeft aan menselijke ver-antwoording.
LikeLike
@Joost
Ok. We verschillen blijkbaar te veel van mening over de uitgangspunten om een basis voor een debat te vinden.
LikeLike
Fraai voorbeeld hoe religie wordt gebruikt voor andere doeleinden. Zelfs Geert Wilders wordt van stal gehaald.
http://israelmybeloved.com/
LikeLike