Fred Teeven dient af te treden wegens de affaire Dolmatov

Alexander-Dolmatov-621x328

Staatssecretaris Fred Teeven zou moeten aftreden vanwege de affaire Aleksandr Dolmatov. De Rus pleegde in januari 2013 zelfmoord in het Detentiecentrum Rotterdam. De Nederlandse politiek kan de Carrington-doctrine in ere herstellen. Die zegt dat bewindslieden moeten aftreden als er onder hun verantwoordelijkheid ernstige fouten worden gemaakt. In een persbericht neemt Teeven alle aanbevelingen van het vandaag gepresenteerde rapport van de  Inspectie Veiligheid en Justitie over. De Inspectie constateert dat het om systeemfouten gaat. Die hebben ook andere asielzoekers kunnen treffen. Het onderzoek is nog niet afgerond. De staatssecretaris gaat een antwoord over z’n aftreden uit de weg en neemt niet zelf ontslag. Hij betrekt de stelling dat-ie eerst de kamer de feiten uitlegt om vervolgens het oordeel van de kamer af te wachten.

Zoeken in het rapport op het trefwoord ‘systeem‘ verwijst naar geautomatiseerde systemen, databases en informatiesystemen. De toetsing oogt onpersoonlijk en gedigitaliseerd. Over het nieuwe informatiesysteem INDiGO waarvan Teeven verbetering zegt te verwachten wordt gezegd dat grote delen van het productieproces gedigitaliseerd worden. Veelzeggend is dat Teeven het in het persbericht nodig acht om te zeggen maatregelen te nemen om te voorkomen dat asielzoekers in het systeem ‘automatisch en zonder menselijke toets de status ‘geen rechtmatig verblijf’ kunnen krijgen‘. Dit geeft aan dat de digitalisering van het systeem onder verantwoordelijkheid van de staatssecretaris ver is gevorderd. Teeven is sinds oktober 2010 in functie.

Dolmatovs advocaat Marq Wijngaarden zegt geschrokken te zijn van de conclusie van het rapport. Hij verwijt de Nederlandse regering dat het op meerdere momenten onzorgvuldig gehandeld heeft. Volgens Wijngaarden zat Dolmatov ten onrechte vast. Het is vooral choquerend dat het nog veel erger is dan gedacht, aldus RTL Nieuws. Er is fout, op fout, op fout gemaakt. Die waren onvermijdelijk omdat het systeem niet deugde.

Heeft het zin als de staatssecretaris aftreedt? Het leven van Dolmatov kan er niet mee teruggehaald worden. Het geeft wel meerdere signalen af. De Nederlandse politiek neemt ermee afstand van het uitzettingsbeleid dat de staatssecretaris uitvoert. Het neemt afstand van het systeem dat onder de verantwoordelijkheid van Teeven tot een stapeling van fouten heeft geleid. Het zet een streep door de digitalisering van de toetsing van asielzoekers en roept op de ‘menselijke toets‘ weer een belangrijke plek in het systeem te geven. En niet onbelangrijk, het laat ermee aan het buitenland weten dat het zich schaamt voor de gemaakte fouten die in een democratie niet thuishoren. Maar het trekt vooral de juiste gevolgen uit de politieke verantwoordelijkheid.

Foto: Aleksandr Dolmatov.

6 gedachten over “Fred Teeven dient af te treden wegens de affaire Dolmatov

 1. Ja, maar dan krijgen we weer een andere Fred, zonder dat er veel verandert. Voor mij zou Fred Teeven zijn niet geringe gewicht in goud waard zijn, als hij de organisatie die onder hem hangt nu eens goed door elkaar schudt. Die vluchteling is niet alleen ten onrechte afgewezen en opgesloten, hij is ook gewoon niet goed verzorgd. Er had iemand op hem moeten letten, het had iemand moeten opvallen dat het niet goed met hem ging.

  Like

 2. @knutselsmurf
  Een mooi beeld: ‘een andere Fred’. De Nederlandse politiek is nu eenmaal vergeven van de Freds. Teeven is al 2,5 jaar verantwoordelijk voor het asielbeleid. Veel wat fout gegaan is heeft-ie in gang gezet. Deels als opdracht, deels uit overtuiging. Daarom is het zeer de vraag of deze Fred de geschikte man is om een beleidswijziging door te voeren.

  @reine
  Kwestie van betere procedures en toetsing?

  @Aad
  Precies, met Teeven op de publicitaire mestkar door het hele land. Wellicht kan zijn baas Ivo Opstelten dan ook aansluiten. Want hem treft ook verantwoordelijkheid. En blaam. Hij zwijgt nu angstvallig stil. Maar strikte toepassing van de Carrington-doctrine laat de minister niet buiten schot.

  Like

 3. Pingback: Debat Bulgarenfraude met Weekers is afleiding politieke stagnatie | George Knight

 4. Pingback: Hornstra krijgt geen Russisch visum in het Ruslandjaar 2013 | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.