Buitenlandse Zaken steunt indirect criticus van regering Obama

MFA

Zomaar een tweet van vorige week van de Nederlandse Ambassade in het Ierse Dublin. Het zegt dat het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken (NL MFA) er trots op is mee te werken aan de bescherming van de mensenrechten door  de Ierse mensenrechtenorganisatie Front Line Defenders. De tweet verwijst naar een lezing van de Amerikaanse progressieve intellectueel, politieke activist en taalkundige Noam Chomsky. Een opvallende en niet aflatende criticus van het mensenrechtenbeleid van de regering Obama. Hij karakteriseert deze regering als volgt: ‘If the Obama administration decides they don’t like somebody, they murder them‘.

Zijn lezing ‘Solidarity & the Responsibility to Protect‘ (R2P) van 3 april is hier te bekijken. Niet alle feitjes kloppen. Zo maakt Noam Chomsky van voormalig Navo-chef Jaap de Hoop Scheffer een generaal. Maar zijn opkomen voor de mensenrechten is onbetwist. R2P is een initiatief van de Verenigde Naties dat soevereiniteit geen recht, maar een plicht is. In de tweet ondersteunt de Nederlandse ambassade direct de mensenrechten waarvoor de Front Line Defenders staat. Politiek een tamelijk onschuldige aanbeveling. Maar indirect steunt het de kritiek van Chomsky op president Obama. En da’s best opmerkelijk voor een bondgenoot van de VS.

Foto: Schermafbeelding van tweet van 3 april 2013 van de Nederlandse Ambassade in Dublin.

4 gedachten over “Buitenlandse Zaken steunt indirect criticus van regering Obama

 1. De they who don’t like verwijst naar een meervoudig onderwerp.terwijl de Obama admistration enkelvoudig is.Wordt het niet te cryptisch?

  Like

 2. @Reine
  Niet in een interview waar het normale spreektaal is. Daarnaast kan de lezer zich voorstellen dat een regering uit meerdere bewindslieden bestaat. De strekking van wat Chomsky zegt is toch duidelijk?

  Like

 3. @reine
  Ja, weerbarstige taal dat Engels, vooral de uitspraak. De Amerikaan Chomsky weet taalkundig best van wanten. Hij heeft de zogenaamde transformationele generatieve grammatica ontwikkeld. Waar nu weer op afgedongen wordt, maar 40 jaar geleden was het een heilig weten. Soms teken ik in m’n dromen als rookie nog boomstructuren die zinnen moesten verbeelden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.