Islamisten in Bangladesh betwisten secularisme met protest

In Nederland gaat een streep door de wet op de smadelijke godslastering. In Bangladesh gaat het de andere kant op. Ondanks pogingen van de overheid demonstreerden honderdduizenden radicale moslims vandaag in de hoofdstad Dkaka om te eisen dat de overheid optreedt tegen mensen die de islam zouden beledigen. Ze richten hun pijlen op seculiere bloggers die ze voor atheïst houden. Dat verklaart waarom de islamisten van de Hifazat-e-Islam andersdenkenden die pleiten voor pluriformiteit geen plek in de samenleving gunnen. Ze zijn ook tegen de Ahmaddiyya die ze voor niet-moslims houden, de vrijheid voor vrouwen en buitenlandse invloeden. In welke mate deze radicalen de overheid onder druk weten te zetten is de vraag. Door hun intolerante opstelling zetten ze de islam in een kwaad daglicht. Vraag is waarom de ‘gematigde’ islam niet machtig genoeg is om deze uitbarsting van onverdraagzaamheid te verhinderen. Bangladesh faalt als staat.

4 gedachten over “Islamisten in Bangladesh betwisten secularisme met protest

 1. Als Bangladesh faalt als staat zoals je zegt, doet het dat als gevolg van de Islam.
  Dat is een belangrijk gegeven!
  Het zal niet het enige geval zijn dat een staat in de problemen komt als gevolg van de Islamitische waanzin.

  Like

 2. @Harry
  Ik vermoed dat het falen van Bangladesh als staat een combinatie van factoren is. Aannemelijk is dat de islam daarvoor een van de oorzaken is. Maar ik beweer niet dat het de enige oorzaak is.

  Like

 3. Om zoveel mensen op de been te krijgen moet er flink campagne zijn gevoerd. Het is geen vooroordeel als ik er vanuit ga dat die campagne vijanden creéert. Wie profiteert? In ieder geval ook de staat. Vrijdenkers niet gewenst!

  Like

 4. @Peter
  We zijn het denk ik niet oneens. In de praktijk van de politiek kunnen bewindslieden het goede bedoelen, maar het slechte doen. Wel degelijk is geprobeerd om het protest van de radicale moslims klein te houden. Zonder succes.

  Het lijkt een onbelangrijk voorval in een onbelangrijk land ver weg. Maar ik besteedde er aandacht aan omdat het in vele landen gebeurt. Van Indonesie tot Tunesie. De radicale islam zet de rest onder druk en die rest heeft geen afdoende antwoord. Dat ontbrekende antwoord verontrust me meer dan de betogende baardmannen die met hun rug naar de toekomst staan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.