Cyprus: Banken geven hun schuld waanwijs door aan Dijsselbloem

cyprus-vraagteken

Commentatoren die gelieerd zijn aan de financiële sector vielen over de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heen. Het is voorspelbaar dat ze hun eigenbelang verdedigen. De minister zou een blunder gemaakt hebben door de term blauwdruk -‘template‘- voor Cyprus als een oplossing voor de aanpak in andere landen te hebben voorgesteld. Dijjsselbloem ontkent na publicatie van een interview met Reuters op 25 maart dat-ie het woord ‘template‘ heeft gebruikt. Dijsselbloem heeft gelijk zoals blijkt uit het interview.

Zet de financiële sector haar publicitaire macht in om Dijsselbloem te verzwakken? Hij zegt dat het niet langer moet rekenen op overheidssteun: ‘I think the approach needs to be, let’s deal with the banks within the banks first, before looking at public money or any other instrument coming from the public side. Banks should basically be able to save themselves, or at least restructure or recapitalise themselves as far as possible.’

Zo’n krachtig geluid vanuit de Eurogroep is nieuw. Banken zijn gewend zelf de winst op te strijken en de belastingbetaler op te laten draaien voor de verliezen. In het geval Cyprus zou geld van de belastingbetaler gebruikt moeten worden om Russisch zwart geld te redden. Da’s de absurditeit ten top. Dijsselbloem maakt korte metten met de sinds 2008 gegroeide gewoonte. Waarschijnlijk na influisteringen door de Duitsers.

Komt Dijsselbloem echt op voor de belastingbetaler? Dat nou ook weer niet. Want Nederland stopt nog altijd 600 miljoen euro in de lening van 10 miljard euro aan Cyprus. Wat ziet Nederland daar van terug? Er resteert een gemengd beeld van smalle marges en hoge bedragen. Binnen zijn mogelijkheden komt de minister op voor de belastingbetaler en oogst tegenwind van de financiële sector. Die beleidsbreuk is tijd na vijf verloren jaren waarin de banken leken te bepalen wat de politiek deed. Banken mogen hun eigen problemen voortaan zelf aanpakken. Als hun tegenlobby faalt. Maar de uitweg uit het financiële moeras kost nog steeds geld.

Foto: ?

Advertentie

7 gedachten over “Cyprus: Banken geven hun schuld waanwijs door aan Dijsselbloem

 1. Dijsselbloem heeft namens een merendeel van regeringsleiders en bestuurders van de EU en de Eurogroep piket paaltjes uitgezet. Moet ook wel want het ESM is tot maximaal 80 miljard beschikbaar voor bankenredding dankzij ‘Karlruhe’. Het einde is namelijk nog lang niet inzicht.
  Tegelijkertijd zijn politici, waaronder Dijsselbloem, op selectieve manier bezig om het eurosysteem en staten te redden.

  http://koningbilly.wordpress.com/2013/03/26/hoeveel-vertrouwen-heb-jij-nog-op-de-bank-staan/

  Like

 2. D’r zit nog veel meer aan vast. En steeds werd er getekend bij het kruisje. Mja en nu zit ook uw pensioen erin, immers dat staat niet op uw account en is veiliggesteld in een door de pensionadas gecontroleerde instelling. Nu is alles sowieso lucht, want elke euro die u inlegt wordt daarna virtueel verveelvoudigd. Dat wordt uitgeleend aan gesubsidieerde projecten (van uw belastinggeld veelal) door ambtenaren die ook door u betaald worden immers alle dat overheid is, steunt op belastinginkomsten.
  Economie is dan ook simpelweg dat wat verdiend word door werkenden en alles dat de belastingdienst zich een gelegaliseerde manier van diefstal omdat beweerd word dat de sociale mens anders niet zich zal bekommeren om de behoeftigen.
  Dat dat een drogreden is, is mij bekend. Nooit een mooier en warmer systeem gezien dan waar mensen zelf zich inzetten.

  Enfin, Cyprus. Cyprus, is het doorschuiven van de Griekse briefjes. Dat kon niet uitblijven natuurlijk als je domme beleggingen verplicht stelt.

  Like

 3. @King Billy
  Tja, de bodem van de schatkist is in zicht. Dus terughoudend uitgeven is de logica.

  @Toetssteen
  Europa heeft fouten gemaakt, maar Cyprus ook. De bankensector was te groot. Ik begrijp de woede van de Cyprioten. Of de Grieken. Maar ze moeten hun pijlen niet zozeer op Merkel of Dijsselbloem richten, maar op hun eigen politici. Die hebben dom gehandeld en de grootste fouten gemaakt.

  Like

 4. De bankensector was in de basis niet te groot, maar verplicht moet men de default van Griekenland in de vorm van obligaties opkopen. Say…. ik moet verplicht in een coöperatie dus verplicht jouw verlies nemen.
  Normaliter ga jij dan failliet. Bij een staat heet het default.

  Fouten gemaakt, ja hoor, de fouten waar de City wel bij voer. Ow, die had je nog niet door, ach beetje winst nemen was best amusant vanmorgen.

  Like

 5. Dit schreef Cicero, ver voor het Romeinse Rijk aan zichzelf ten onder ging:
  “De nationale begroting moet sluitend zijn. De overheidsschuld moet worden verminderd. De arrogantie van de overheid moet worden gemodereerd en gecontroleerd. Betalingen aan buitenlandse overheden moeten worden verminderd, als de staat niet failliet wil gaan.“

  http://koningbilly.wordpress.com/2012/12/09/ciceros-droom-nobels-dynamiet-verpulvert-schulden-eu-redt-lauwerkrans-en-hevel/#comments

  Alle elementen aanwezig dat 2013 het jaar van de ‘Scheiding der Geesten’ wordt. Niet alleen vanwege wat zich binnen de EU afspeelt. Exogene ontwikkelingen zijn minstens zo belangrijk en kunnen dit proces katalyseren.

  Like

 6. @Toetssteen
  Het klopt dat de Griekse schulden de Cypriotische banken niet hebben geholpen. Maar daarnaast profileerde Cyprus zich als een belastingparadijs voor onder meer Russen. Die offshore bankenindustrie voor zwart geld en sluiproutes werd te groot voor Cyprus. Navrant is dat andere landen zoals Nederland dat nu overnemen. Dat voedt ook het ressentiment tegen Dijsselbloem. Hoewel ik niet geloof dat het hem te doen is om het verder optuigen van Amsterdamse trustkantoren. Die al veel kritiek krijgen omdat ze bedrijven in staat stellen om belastingen te ontduiken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.