Teken voor Vrijheid en tegen het verbod op de godslastering

HV

Een kamermeerderheid spreekt zich deze week naar verwachting uit voor het schrappen van het verbod op de godslastering. Voorzitter van het Humanistisch Verbond Boris van der Ham schetst in een opinieartikel in De Volkskrant de totstandkoming van dat artikel: ‘Schrap godslasteringverbod, want op vrijheid van mening moet niet worden ingeboet’. Van der Ham karakteriseert de Nederlandse politiek hierover als onverschillig.

Het venijn zit in het buitenland. Daar kunnen de gevolgen levensbedreigend zijn voor christenen, atheïsten of humanisten. Of moslims van de ‘verkeerde’ stroming. Daar kan de wet op de godslastering misbruikt worden om andersdenkenden in bloed te smoren. En de burgerrechten in te perken. Zo is actie geboden tegen de Organization of Islamic Cooperation: ‘Westerse landen, humanisten en zelfs kerkorganisaties verzetten zich tegen hun oproep, omdat zij vrezen dat hun pleidooi juist alle andersdenkenden wil bestrijden‘.

De waarheid is dat het secularisme geen vijand, maar juist een vriend van religie is. Vrijdenkers zijn niet anti-klerikaal. In de seculiere samenleving is meer ruimte voor meer religies dan in de talrijke landen waar de kerkelijke en wereldse macht samenspannen om een bepaalde religie tot staatsgodsdienst te maken. Omdat het secularisme samengaat met de open samenleving en een publiek debat waar de beste argumenten tellen is het gewenst dat elke kritiek op religies of levensovertuigingen mogelijk is. Niets of niemand staat boven de wet. Pas achteraf kan bepaald worden welke uitingen met de wet in de hand bestraft kunnen worden.

Het Humanistisch Verbond is de actie ‘Teken voor Vrijheid‘ gestart. Samen met de International Humanist and Ethical Union dat in december 2012 het rapport ‘Freedom of Thought 2012; A Global Report on Discrimination Against Humanists, Atheists and the Nonreligious‘ presenteerde. Teken hier de petitie voor vrijheid.

Foto: Schermafbeelding van actie Teken voor Vrijheid‘ van het Humanistisch Verbond. 20 maart 2013.

Advertentie

5 gedachten over “Teken voor Vrijheid en tegen het verbod op de godslastering

 1. Reblogged this on sprokkelen and commented:
  beste lezers,
  Het Humanistisch Verbond is een actie begonnen om nationaal en internationaal te pleiten voor vrijheid van meningsuiting, ook voor humanisten en atheisten in godsdienstige landen. Ik ben het daar helemaal mee eens.
  George Knight heeft een geweldig goed blog (vind ik) en heeft hier een goed stuk over geschreven. Een van zijn stellingen is dat in een seculiere samenleving het recht op godsdienst juist veel meer gewaarborgd is dan in de landen met een staatsgodsdienst.
  Met veel plezier reblog ik zijn stuk.
  En ik reken erop dat velen de actie van het Humanistisch Verbond ondertekenen.

  Like

 2. Maar ja, lezend op de site klopt er weer eens iets niet:

  Naast vervolging van minderheidsreligies moet ook religiekritiek het zwaar verduren. In Rusland werd ‘godslastering’ van de Russisch Orthodoxe kerk aangegrepen om de popgroep ‘Pussy Riot’ in de cel te gooien. In zeven islamitische landen riskeren atheïsten en humanisten zelfs de doodstraf. Dat zijn voorbeelden van ernstige schendingen van mensenrechten…

  Ow ja, je moet dus met je band tijdens een begrafenisdienst een kathedraal binnen kunnen stormen met gelal en obsceen gedrag, maar natuurlijk, dat moet men maar verdragen?!
  Neem me niet kwalijk Boris, maar deze meiden hebben hun show zonder repercussie kunnen doen op het befaamde Rode Plein, Tjé, er werd niet op gereageerd, nee, dan maar een begrafenis verstoren!

  Boris kiest bij nalezing dus weer eens verkeerde precedenten.

  Like

 3. @Toetssteen
  De veroordeling van Pussy Riot gaat om het ontbreken van de scheiding van kerk en staat. De straf is ook een kwestie van proportionaliteit. Het ging om een ‘ingestoken’ proces met een rechter die His Master’s Voice is. De Orthodoxe Kerk kan en mag het uiteraard oprecht niet ‘fatsoenlijk’ vinden wat de leden van Pussy Riot in de kerk deden. Dan kan de kerk een klacht indienen. Dan wordt de normale rechtsgang gevolgd. Maar in dit geval werkten werken kerk en staat nauw samen om politieke opposanten te straffen. Als voorbeeld en vergelding.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.