Protesten bij bezoek Erdogan leiden af van Turkse tegenstellingen

Taqiyye

Update 21 januari 2014: VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg pleit voor intrekking van de accreditatie van de Islamitische Universiteit in Rotterdam, aldus Trouw. Aanleiding zijn uitlatingen van de rector, dr. Ahmet Akgündüz die het geweld van de regering-Erdogan tegen demonstranten goedpraat. Nog in oktober 2013 dreigde vice-premier Asscher met intrekking van de accreditatie na anti-westerse uitspraken van de rector. 

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) is een academische instelling in wording. De titel ‘Universiteit’ is in Nederland onvoldoende beschermd waardoor elke instelling zich zo kan noemen. In 2009 oordeelde een commissie over de hoogste opleiding, de masteropleiding Islamitische geestelijke verzorging dat het ‘voldoet aan de eisen voor de basiskwaliteit die een voorwaarde zijn voor accreditatie’. Maar de IUR laat weten dat deze opleiding door de  Nederlandse en Vlaamse Accreditatieorganisatie NVOA nog steeds niet geaccrediteerd is. Dat betekent dat een officieel keurmerk ontbreekt, dat de voorwaarde voor bekostiging door de overheid ontbreekt en dat de IUR geen recht heeft om erkende diploma’s af te geven. Opmerkelijk is dat dr. Jan Peters zowel deel uitmaakte van de accreditatiecommissie uit 2009 als lid is van de Raad van Toezicht van de IUR.

De IUR presenteert zich als een instituut voor moslims met diverse achtergronden. Maar da’s schijn. Het is een Turks-soennitische instelling waar Turkse namen in de staf de meerderheid vormen. Ondanks die Turkse steun dreigde in 2003 een faillissement door de aankoop van het kapitale pand van 2,5 miljoen euro aan de Bergsingel. De Triodos Bank schoot de IUR  te hulp met een lening. Wat een criticus tot de verzuchting brengt waarom een bank die uit de antroposofie voortkomt islamisten steunt. In 2002 merkte Johan Meuleman van de concurrerende Islamitische Universiteit Europa (IUE) op over de IUR: ‘(..) een groot deel van de bestuurders zit gewoon in Ankara achter een bureau. De meeste docenten, inclusief de rector zelf, spreken geen woord Nederlands. Dus wie zouden dan die financiers moeten zijn?‘ De IUE staat ook onder Turkse invloed.

Volgens Jan Felix Engelhardt heeft de IUR hechte banden met de Nurcu-beweging. Een nadeel voor studenten. Een hedendaagse representant die zich internationaal manifesteert is Fethullah Gülen die tegenstanders als pseudo-modernist zien. De beweging brengt de moderniteit naar de islam, maar niet omgekeerd. Het wijst de moderne wetenschap echter niet af. De samenwerking tussen premier Erdogan en de Gulen-beweging lijkt sinds kort voorbij. Binnen de regerende AK-partij bestaan verschillende facties. Premier Recep Erdogan is een Nakşiler, een aanhanger van de Nakşibendi die ook voortkomt uit de spirituele Soefi-beweging.

Erdogan bezoekt komende donderdag de IUR. Turkse-Nederlanders combineren zijn bezoek met een protest tegen de plaatsing van Yunus. Dat wijst in hun ogen op verkeerde keuzes die de Nederlandse pleegzorg maakt. Door de commotie over Yunus en de aandacht die Turkse media en politici voor de vermeende onverenigbaarheid van islam en homosexualiteit opeisen wordt de interne Turkse strijd gemaskeerd. Daar waar extreem-rechts, nationalisme en conservatieve islam elkaar kruisen. Premier Erdogans bezoek geeft het zoveelste signaal dat-ie de assimilatie van Europeanen van Turkse herkomst afwijst. Maar frappanter is dat-ie zich waagt in een bolwerk van de Fethullah Gülen beweging. Voor nu een binnenlandse vijand in Rotterdam.

Foto: Banner bij ‘To taqiyye or not to taqiyye? De Gulenbeweging = Vijfde colonne..?‘ op www.fethullahgulen.nl.

Advertentie

4 gedachten over “Protesten bij bezoek Erdogan leiden af van Turkse tegenstellingen

 1. Of Turkije wel of geen lid wordt is geen issue,het gaat hier om een Nederlands,Turks kwestie,Jeugdzorg dient de kinderen met Moslim achtergrond naar hen waarden e nnormen aansluitende pleegouders te bieden,.Dit jongen is geplaatst door Jeugdzorg ,de moeder ,Islam,Moslimgemeenschap,Erdogan zelfs de Paus keurt dit niet goed van de Jeugdzorg,.Een kind moet een Vader-Moedergevoel krijgen hier wordt een weerloze kind de rechten ontnomen door jeugdzorg ze te plaatsen bij homosexuelen die zelfs orthodoxe katholicisme afkeurt.Te komen op” bemoeienis” laken door Politici vanuit tweede kamer richting Erdogan,waarom bemoeit Nederland met Zorgequita vader van Maxima ,is dit geen Argentijnse kwestie.Overigens heeft hier de moeder van het jongen zelf de hulp ingeroepen via media.Jeugdzorg is net de waffen SS het zit ‘m tussen de oren van Jeugdzorg.Zij dienen met de gevoelens van moslimkinderen rekening te houden elk kind hunkert naar vader-moeder liefde en geen liefde van één kant in dit geval moeder/moeder.Dat jongen zal de karaktereigenschappen van een man missen wat hem geen” man ”maar een watje zal maken!Jeugdzorg moet niet met de gevoelens van onze moslimkinderen spelen.En wat ze niet aanstaat kaarten ze aan met alsTurken niet naar onze normen en waarden voldoen,dit heeft niets met normen en waarden voldoen,zelfs paus ,Thora,Jodendom,Christendom is tegen homosexualiteit.En Wilders moet dit item niet misbruiken om zijn achterban te versterken dit kwestie heeft niets met integratieproblematiek te maken.By the way.Hier gaat het niet om de belang van iemand zijn geaardheid de belang van een kind staat voorop en zo ga je niet met een weerloze kind om door hem zomaar tussen homosexuelen te stoppen en het kind homosexualiteit te propaganderen.Heeft dee jeugdzorg in 17 Miljoen inwoners van Nederland niet één passende gezin heterostel voor dat jongen kunnen vinden.

  Like

 2. Pingback: Antwoord aan Selime die pleegzorg vergelijkt met de Waffen SS | George Knight

 3. @Selime
  Ik antwoord in bovenstaande nieuwe posting. Daar wordt de discussie voortgezet. Dus u kunt daar reageren.

  In de kwestie Zorreguieta gaat het om de achtergrond van prinses Maxima en de aanwezigheid van Jorge Zorreguieta bij bijeenkomsten in Nederland. Da’s een Nederlandse kwestie waarbij centraal staat uit of de vader door zijn aanwezigheid Nederland en de Nederlandse monarchie besmet. Individuen hebben rechtszaken tegen Jorge Zorreguieta aangespannen. Daarmee heeft de Nederlandse politiek niets te maken.

  Like

 4. Pingback: Wie gelooft de rector Islamitische Universiteit Rotterdam nog? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.