Turkije diskwalificeert zich door bemoeienis met pleegkinderen

erdogan-israil-simarik-oglan-1604993

Update: Vice-premier Lodewijk Asscher heeft zich vanmiddag fel uitgesproken tegen Turkse bemoeienis met het Nederlandse pleegkinderbeleid. Hij benadrukt dat het een interen Nederlandse kwestie is. Voorzitter Ayhan Üstün van de parlementaire commissie voor mensenrechten denkt daar volstrekt anders over. Hij spreekt zich tegenover de NOS als volgt uit: ‘De mensen over wie we het hebben, zijn onze burgers en behoren tot ons ras. Het zou niet juist zijn voor een land om niet over zijn eigen burgers te spreken.’ Hier botsen het individualisme van de Nederlandse liberale democratie en het groepsdenken van de Turkse staat.

Een Turkse parlementaire onderzoekscommissie zegt een reddingsactie te beginnen voor pleegkinderen van Turkse herkomst in Nederland, België en Duitsland die zijn ondergebracht bij christelijke of homoseksuele pleegouders. Alsof atheïstische, Koerdische, Alevitische of communistische pleegouders wel hun goedkeuring zouden wegdragen. Het vindt dat de kinderen bij ouders met dezelfde religieuze en culturele achtergrond ondergebracht zouden moeten worden. Maar Bureau Jeugdzorg zegt dat deze onvoldoende te vinden zijn.

In Nederland is opschudding ontstaan omdat een in Den Haag wonend lesbisch stel na bedreigingen moest onderduiken. Het voedt de negenjarige van oorsprong Turkse Yunus op. Naar verluidt werd het bij de in Nederland wonende Turkse ouders weggehaald vanwege aanwijzingen voor mishandeling. De gemeente Den Haag is boos over de bemoeienis van Turkse politici met dit pleegkind. Zelfs de Turkse premier Erdogan die volgende week Nederland bezoekt meent zich ermee te kunnen bemoeien. Dit geroep vanaf de zijlijn roept de vraag op of  het de Turkse politici om het welzijn van pleegkinderen als Yunus te doen is. Stille diplomatie door overleg met de ministers van Justitie, Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken ligt meer voor de hand.

Een en ander werd op scherp gezet door de nog steeds in Nederland wonende biologische moeder. Ze laat zich in de publiciteit neerbuigend uit over de lesbische achtergrond van de pleegouders. De toon van de moeder van Yunus is opvallend. Zij suggereert dat-ie vanwege de achtergrond van de ouders niet kan worden opgevoed. Bureau Jeugdzorg verklaart het tegendeel. Het lesbisch stel doet alle moeite en stelt zich open voor de Turkse cultuur. De biologische moeder moet maar eens goed bij zichzelf te rade gaan en zich afvragen waarom haar zoontje ooit uit huis werd geplaatst. Dat lijkt zinvoller dan te roeptoeteren in de Turkse media die een Groot Turkse agenda voeren waar elke minderheid een bedreiging voor de Turkse identiteit vormt.

Plaatsing van pleegkinderen is een mathematisch probleem. In 2005 had zo’n 46,5% van de Zuid-Koreanen geen religie, aldus Wikipedia. Moeten dat van elke 200 Zuid-Koreaanse pleegkinderen er 93 bij pleegouders zonder religie terechtkomen? Is het logisch dat van elke 100 geadopteerde kinderen uit Sri-Lanka er 69 naar boeddhistische pleegouders gaan? Van de Sri-Lankezen is 69,1% boeddhistisch, aldus Wikipedia. Eind vorige eeuw bleek zo’n 59% van de Chinezen geen religie te hebben. Horen 59 van elke 100 Chinese pleegkinderen dan thuis bij pleegouders zonder religie? En moet ook de biometrische verdeling zoals ras matchen tussen pleegkind en pleegouders? Wat sommige Turkse media en politici roepen getuigt niet alleen van opgeschroefd nationalisme en discriminatie tegenover andersdenkenden, maar is logistiek praktisch simpelweg onhaalbaar.

Foto: De Turkse premier Erdogan.

Advertentie

9 gedachten over “Turkije diskwalificeert zich door bemoeienis met pleegkinderen

 1. Dat kind Yunus is natuurlijk niet zo maar, door K.B. toegewezen aan een pleegouder. Dat moeder hier een conflict voelt, kan ik me wel voorstellen. De achtergrond is totaal verschillend, zoals religie en cultuur. Dat Turkse Overheid zich er mee bemoeit, heeft toch ’n tintje ‘dictatoriaal gedrag’. Maar de lieve Erdogan komt op bezoek, dus moeten we voorlopig een toontje lager zingen. Want Bea, zal geen varkentje (wassen) met hem delen volgende week. Betrekkingen, zijn zo belangrijk.

  Like

 2. @Netwerk
  Ik zie in de bemoeienis van de Turken met West-Europa ook een provocatie om de toetreding van de EU te dwarsbomen. Zo die al niet door eerdere Turkse provocaties onmogelijk is gemaakt.

  Dat de moeder gebruik maakt van het conflict begrijp ik ook. Ze doet maar. Naar mijn idee getuigt haar handelen echter van weinig zelfkennis. Want waarom is haar kind uit huis geplaatst? In plaats van de achtergrond van de pleegouders te kritiseren had ze beter haar dankbaarheid uit kunnen spreken omdat ze haar zoon liefdevol hebben opgevangen.

  Like

 3. @George: Ik kan me wel vinden in je betoog. Erdogan laat nu ook aan Nederland zien hoe onbuigzaam Islamitisch hij is. Voor velen die de politieke ontwikkelingen in Turkije volgen zal het wel niet zo een grote verrassing zijn, maar het zou een soort ‘Wake – up call’ voor de ‘gewone man’ in de niet Islamitische wereld moeten zijn. Het laat zien dat zelfs een zg. gematigde Islamitisch leider van een (min of meer) democratisch (seculair) Islamitisch land zich als puntje bij paaltje komt niets aantrekt van de wetten die in andere landen gelden, zijn eigen plan trekt en zonder blikken of blozen zich met de interne wet en rechtsregels van een ander land bemoeit.

  Overigens niet zo heel anders dan vele westerse democratieën ook doen : -((((. Maar we moeten ons in Nederland afvragen waar wij dat in onze relatie met Turkije aan te danken hebben en vooral hoe we dar op het hoogste niveau op dienen te reageren die aan duidelijkheid NIETS te wensen overlaat.

  Wellicht een betoging met borden waarop staat:
  Erdogan blijf met je lange vingers van onze democratische rechtstaat en pleegkinderen met een Turkse – Nederlandse achtergrond af!

  Zijn kritiek op een christelijke opvoeding kan ik trouwens nog wel billijken. Uiteindelijk gelden in die cirkels nog wel degelijk allerlei zending en missieopdrachten. Daar ben ik ook op tegen.

  Like

 4. @Jack
  Enkele jaren geleden verkondigde toenmalig kamerlid en nu minister van Buitenlandse zaken Frans Timmermans uitgebreid in de publiciteit dat het Turkse model van islam-democratie een voorbeeld voor landen in de regio was. Toen weersprak ik hier z’n woorden al. Ik denk trouwens dat het van Timmermans ook hopen tegen beter weten in was. Nu komt steeds meer de aap uit de mouw. De Turkse AK-partij en premier Erdogan ontwikkelen zich tot intolerante Pan-Turkisten die de islam voor hun karretje spannen. En hun invloed schromelijk overschatten.

  Daron Acemogllu en James Robinson tonen in het artikel ‘The Road Ahead for Turkey’ een optimistische blik op de ontwikkeling van de Turkse staat. Ze zien de huidige conflicten als een noodzakelijk proces van institutionele herschikking (‘rebalancing’). Maar risico’s dat het ontspoort zien ze ook.
  http://whynationsfail.com/blog/2013/3/6/the-road-ahead-for-turkey.html

  Like

 5. Vre-se-lijk.
  Een baby van 4 maanden wordt in Nederland niet zonder redenen aan de ouderlijke macht onttrokken.
  En de jongen weet niet beter dan dat hij een Nederlandertje is, en zijn ouderlijk huis zijn veilige haven. Als zijn pleegouders niet deugden, had hij daar geen acht jaar mogen wonen.
  Walgelijk, die krijsende Turken.
  Wat willen ze?
  Een jongen wegrukken uit de enige familie die hij kent?
  En dan? Een kapot kind van hem maken.
  Om hun eergevoel te bevredigen… de achterlijke godsdienstsukkels.
  Ik ben geen fan van Asscher, maar ben wel erg blij met zijn woorden in deze.

  Like

 6. Pingback: Turkije en Nederland profileren en profiteren van kwestie Yunus | George Knight

 7. Pingback: Protesten bij bezoek Erdogan leiden af van Turkse tegenstellingen | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.