Rijksmuseum laat jou je eigen Meesterwerk maken. Zo belooft het

Rijks

Update 17 mei: Het Rijksmuseum is winnaar in de categorie ‘best brand’ van de Dutch Interactive Awards. In de uitleg zegt het projectteam dat het uitging van drie ontwerpprincipes: ‘eenvoud, dichtbij en ontwerpen voor de grote massa‘. Dat komt terug in de vorm die aansluit bij de Nederlandse traditie (Droog), maar ook in de wijze van benaderen van de bezoekers. Dat laatste leidt tot versimpeling die me verbaast. Kan dat niet scherpzinniger? De toekenning van deze prijs verbijstert me. De Dutch Interactive Awards is een platform waarop de branche (online communicatie, e-commerce en marketing) zichzelf promoot. Waarbij techniek leidend is. Mogelijk is de winning mood die de laatste tijd aan het Rijksmuseum kleeft een sterk argument. 

Maak je eigen Meesterwerk, zegt het Rijksmuseum op een van de vier voorpagina’s. Gaat dat zonder scholing of vakopleiding? Op de site van het Rijksmuseum wel. Het relativeert niet alleen het kunstenaarsschap, maar ook de meesterwerken in eigen bezit. Zo bijzonder kunnen ze niet zijn als elke bezoeker een meesterwerk kan maken. In het Rijksmuseum slaat de ‘écriture automatique’ van de marketing ruw toe. Wij die met ‘jij‘ worden aangesproken gaan op onderzoek. Naar de Rijksstudio waar Meesterwerken worden gemaakt. Aldus het Rijksmuseum. De afdeling educatie giet het in de vorm van een spel. En drukt ons met de neus op de les.

Opzet is de collectie te verkennen en te ontdekken ‘met welke werken jij matcht uit 125.000 meesterwerken van het Rijksmuseum‘. Alles klopt. Het museum zet de bezoeker op de hurken, spreekt ons idiotproof als kleuters aan en volgt nauwgezet het elfde gebod: ‘marketing zal de Nederlandse taal niet correct oprekken’.

Stap 1: ‘Vakantie! wat wordt het?‘ Strand, natuur, cultuur, geplons, gevaar of sneeuw? Ik kies ‘geplons‘. Stap 2: ‘Liefde of Lust?‘ met opnieuw zes mogelijkheden: lieve woorden, verbloemd, kaarslicht, preutse pracht, gouden bergen en lieve lust. Ik kies ‘lieve woorden‘. Stap 3: ‘Magisch magenta or basic beige?‘ Met 11 kleuren om uit te kiezen. Opvallend worden Engels en Nederland door elkaar heen gebruikt in een vermoedelijk als hip bedoelde mengelmoes. Ik kies ‘blauw‘. Stap 4: ‘Mijn hart verpand aan …‘ met foto’s van 11 Nederlandse steden. Ik kies ‘Utrecht‘. Stap 5: ‘In een vorig leven was ik …‘ met de keuze uit zes archetypen: koning, kluizenaar, soldaat, nar, engel of held. Ik kies ‘soldaat‘. Ben ik nu de maker van ‘een eigen Meesterwerk’?

Da’s afwachten. De vraag verschijnt: ‘Benieuwd naar de meesters die bij jou passen?‘ en de knop ‘Match mijn meesters!‘. Na aanklikken verschijnen 25 werken uit de collectie. Met eronder een van de gemaakte keuzes. De teleurstelling is groot. Waar is m’n Meesterwerk gebleven waarvan het Rijksmuseum me voorspiegelde dat ik het kon maken? Wie weet kon ik het voor goed geld op een veiling aanbieden. Zoveel Meesterwerken zijn er immers niet. Want de toezegging om een Meesterwerk te mogen maken wordt me niet dagelijks gedaan. Er klopt niets van. De belofte van een Meesterwerk is me tijdens het spel ontnomen. Dat neemt mijn oog voor de collectie weg. Het Rijksmuseum slaat bezoekers dood met een overmaat aan marketing en educatie. Killing.

Foto: Schermafbeelding van pagina met ‘Maak je eigen Meesterwerk‘ op de site van het Rijksmuseum.

Advertentie

4 gedachten over “Rijksmuseum laat jou je eigen Meesterwerk maken. Zo belooft het

 1. @Paul
  Het Nederlandse topmuseum dat nog open moet en nu al zo overduidelijk de weg kwijt is. Verschrikkelijk. En het beseft waarschijnlijk niet eens dat het met turbotaal en museaal populisme de mist ingaat. Je vraagt je toch af Paul, kijken dit soort musea wel eens in de spiegel? Wat zien ze dan? Projectplannen, of kunst en kunstenaars? Of voornamelijk zichzelf? Een tekening waard.

  Like

 2. De kunst is een politieke boerka geworden…….
  waar achter de politiek en de educatiepolitie zich goed kunnen verschuilen.
  Banken en bedrijven hebben er ook al een handje van.
  Het wekt de indruk van integriteit.
  En dan ontstaat er tegelijkertijd die debilisering.
  Als of we te stom zijn om zelf onze mening te vormen .
  Het wordt je bijna onmogelijk gemaakt om zelf te denken of keuzes te maken als je een museum binnen gaat.
  Nee, zij doen dat voor jouw…en dat maakt het heel vaak, ongelooflijk saai.
  Het zou wel eens op den lange duur een enorme leegloop kunnen veroorzaken.
  Je zag dat ook met kerken…in de jaren zestig stroomden de hut vol…met als hoogtepunt zgn. beatmissen.
  En toen hield iedereen het voor gezien…..mede veroorzaakt doordat iedereen een televisie kreeg.
  ……………..Zoiets zou ook met de musea kunnen gebeuren……….nu iedereen internet heeft……

  Like

 3. @Paul
  Hoe dan ook weten musea niet het juiste antwoord te vinden op wat ze moeten doen. In het Rijksmuseum zien we volop de debilisering en verfunning aan het werk. En trek de lijn maar door naar de grappig bedoelde filmpjes van Boijmans of fotoshoots van Daan Samson in Zwolle. Voor de fijnproever die voor de kunst komt zijn die bijverschijnselen werkelijk niet meer te pruimen. Of musea trekken zich terug in hun spreekwoordelijke ivoren toren. Da’s ook niet goed.

  Natuurlijk hebben musea het lastig. Mensen die er werken zijn niet stom. Ze worden ook weer gestuurd door onwetende raadsleden, wethouders, commissieleden, sponsors en het verschrikkelijkste en meest overbodige van alles: de Raad voor Cultuur. Vindt in die mallemolen van onkunde, bemoeizucht en lastenverzwaringen maar eens in alle rust de goede middenweg.

  We zijn het er denk ik over eens dat de popularisering niet het juiste antwoord is. Het lijkt aantrekkelijk om aan te haken bij de populaire cultuur van nu, maar uiteindelijk is het de valkuil die de ziel inwisselt voor tijdelijk gewin. Kortgezegd is de oplossing: terug naar de kern. Dat valt niet al te moeilijk te schetsen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.