Erdogan praat over islamofobie, maar vervolgt zelf moslims

479893

Turks premier Recep Tayyip Erdogan zei afgelopen woensdag op een bijeenkomst van de Verenigde Naties in Wenen volgens de Engelse vertaling: ‘We should be striving to better understand the culture and beliefs of others, but instead we see that people act based on prejudice and exclude others and despise them. And that is why it is necessary that we must consider -just like Zionism or anti-Semitism or fascism- Islamophobia as a crime against humanity.’ Ofwel: ‘We moeten streven naar een beter inzicht in de cultuur en het geloof van anderen, maar in plaats daarvan zien we dat mensen handelen op basis van vooroordelen en anderen uitsluiten en verachten. En dat is de reden waarom het nodig is dat we moeten overwegen -net als het Zionisme of anti-semitisme of fascisme- islamofobie als een misdaad tegen de menselijkheid te beschouwen’.

Volgens aanwezigen verbond de Turkse premier dat aan het idee dat moslims ‘die wonen in andere landen dan hun eigen’ vaak geconfronteerd worden met ernstige discriminatie. Velen zijn over Erdogan heengevallen omdat-ie zionisme met fascisme vergelijkt en het een misdaad tegen de menselijkheid noemde. De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft op z’n eerste Europese reis de vergelijking tussen zionisme en fascisme verwerpelijk genoemd. In Nederland stelden SGP (Van der Staaij) en ChristenUnie (Voordewind) vandaag kamervragen aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Ze missen de kern.

Opmerkelijk zetten zowel minister Kerry als de kamerleden van ChristenUnie en SGP in hun kritiek op Erdogan de relatie met Israël en de situatie in het Midden-Oosten centraal. Daarbij gaan ze voorbij aan de kern van zijn uitlatingen. Namelijk dat moslims in Europa ernstig gediscrimineerd worden. Hoe durft Erdogan dat te zeggen? Meer moslims genieten meer godsdienstvrijheid in Europa dan in Turkije, waar bijvoorbeeld Alevieten of Koerdische moslims stelselmatig vervolgd worden. Premier Erdogan laat zich in de kaart kijken als onverdraagzaam, kortzichtig en agressief. Hij gunt het Turken in Europa niet om te assimileren. Anders zou-ie niet spreken over moslims die wonen in andere landen dan hun eigen land. De vergelijking tussen fascisme en zionisme is evenveel waard als Geert Wilders die de islam en het nazisme vergeleek. Het zal wel. Hij roept maar. Een vergelijking tussen appels en peren is ook een vergelijking. Erdogan verdient de juiste kritiek.

Foto: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry op bezoek bij de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Maart, 2013. Credits: EPA.

Advertentie

5 gedachten over “Erdogan praat over islamofobie, maar vervolgt zelf moslims

 1. @George: hoewel ik me met de algemene lijn in je betoog wel kan vinden denk ik toch dat je van mening kan verschillen over wat de kern is. Daarin meen ik dat niet de SGP of minister Kerry het bij het verkeerde eind hebben.

  Als je naar het door Erdogan opgesomde rijtje kijkt kan je de vraag – net als bij een intelligentietest – stellen: Welke hoort er niet in dit rijtje thuis?
  Mensen met een lage intelligentie hebben vaak snel moeite met het vinden van de uitzondering en zien geen afwijkingen, terwijl de kern van de test juist is het vinden van de afwijking.

  Dus als de vraag stelt:
  Welke hoort in het volgende rijtje niet thuis:

  …… we moeten overwegen -net als:
  1 het Zionisme of
  2 anti-semitisme of
  3 fascisme-
  4 Islamofobie
  als een misdaad tegen de menselijkheid te beschouwen.

  Dan heb je naar alle waarschijnlijkheid de kern van de opmerking te pakken.
  En ik denk dat dit ook klopt.

  Erdogan is een politiek opportunist van de hoogste plank en we laten hem in het westen ermee wegkomen. Hij zal dan ook steeds een stap verder gaan. Zijn opmerkingen zijn uiteraard lichtelijk anti-Israëlisch, maar vooral bedoeld voor de Arabische landen en Islamitische massa’s waar hij goed sier wil maken. De kosten aan westerse kant zullen hem denk ik een zorg zijn. Trouwens, hij weet ook dat het de meeste westerse landen een worst zal zijn. Dus komt hij keer op keer mijn zijn anti … retoriek weg zonder dat wij in het westen in de gaten hebben – of niet willen zien – dat het ook duidelijke signalen zijn richting westerse wereld.

  Like

 2. @Jack
  We verschillen er blijkbaar over wat de kern is van Erdogans woorden. Het zij zo. Ik zet de tegenstrijdigheid voorop en de politici de positie van Israel. Natuurlijk zijn Erdogans woorden voor binnenlands gebruik. Want feitelijk is de samenwerking tussen het Israelische en Turkse leger niet slecht.

  Ik vind ze trouwens zwaar anti-Israelisch. Hij moet oppassen met zijn retoriek niet alle bondgenoten van zich te vervreemden. Dat Turkse model van islam-democratie dat enkele jaren terug nog zo door westerse politici werd opgehemeld is sterk aan erosie onderhevig. Arabische landen? De opening naar Syrie en Lybie is in elk geval op een politieke en economisch blunder uitgedraaid. Dus of Erdogan strategisch zo slim opereert valt te betwijfelen. En genoemde uitspraken helpen daar weinig aan. Integendeel.

  Like

 3. @George: verschil van mening zie ik als het smeermiddel van de discussie.

  Zwaar of matig anti Israëlisch is trouwens alleen maar kosmetisch. De kern is gewoon anti Israëlisch en zwaar of minder zwaar aangezet heeft te maken met het publiek waarvoor hij de uitspraken doet.
  In ieder geval zie ik weinig in je reactie om er van mening mee te verschillen anders dan dat het te betwijfelen is of hij wel of niet slim bezig is. Ik denk nl. dat hij uiterst geslepen bezig is. Alleen denk ik ook dat zijn doelen vooral op de korte termijn zijn gericht en hij er op gokt dat tegen de tijd dat zijn onderhandelingspositie tov het westen verzwakt is, hij zijn doelen – het Islamiseren van Turkije- (grotendeels) heeft bereikt.

  Zijn onderhandelingspositie mbt het westen is volgens mij zo sterk omdat we hem in het westen nodig hebben voor de plaatsing van de radarinstallaties die een vroege waarschuwing kunnen zijn voor een Iraanse aanval op het westen Maw, wij hebben in zijn ogen hem harder nodig voor de bescherming van onze veiligheid dan hij ons.

  Ik zie de man als een uitstekend pokerspeler die bluft totdat iemand “calls his bluf”. Ik ervaar hem dan ook niet als een militair bondgenoot – wat hij volgens de NATO regels wel is – maar eerder vanwege zijn gebluf als een gevaar voor de (militaire) stabiliteit in de regio en een mol binnen ons veiligheidsapparaat. Wellicht ervaren veel westerse militairen hem ook zo en zal dat blijken zodra het Iraanse atoomgevaar geweken is.

  Like

 4. @Jack
  Verschil van mening is prima. Dat Erdogan met het islamiseren van Turkije bezig is beaam ik. Niet voor niets zitten er zoveel kritische journalisten in de gevangenis. Hoewel dat niet in alle gevallen volledig op het conto van Erdogan te schrijven valt. Maar de meningsuiting is het venster op de democratie dat Erdogan gesloten heeft. Daarom vind ik zijn woorden zo hypocriet. Hij is zelf de aanstichter. En erger dan wat-ie meent te kunnen veroordelen bij anderen.

  Propaganda door landen voor of tegen Palestina of Israel is doorgaans politiek opportunisme. Een simpele en gemakzuchtige manier om grijstinten zwart of wit te maken. Een diepere waarheid zit er meestal niet achter. Behalve bij radicale groepen die werkelijk zeggen wat ze menen. Of menen wat ze zeggen.

  Erdogan en Turkije schat ik echter niet als radicaal, maar als berekenend in. Realpolitik dus. Daarom vind ik de kritiek van Kerry, SGP en CU op de ketelmuziek van Erdogan ook voorspelbaar. Iedereen beseft dat de actie en reactie voor de buhne zijn. Daarom zocht ik de kern elders.

  Geopolitiek is Turkije op de grens van het Midden-Oosten een belangrijk land. Los van wie er aan de macht is. Erdogan heeft goodwill verspeeld door zijn weigering om ruimhartig aan de Amerikaanse invasie van Irak mee te werken. Maar ook dat was kosmetisch. Want op allerlei anderen manieren werken Amerikanen en Turken samen. Maar onderling vertrouwen is wat anders.

  Dat je zegt dat velen Erdogan als een mol beschouwen kan ik goed volgen. Net als Rusland is Turkije een land dat altijd tussen Oost en West twijfelt. Het voelt zich nergens thuis, en overschreeuwt daarom zichzelf in het vinden -of fabriceren- van een identiteit. Dat maakt partners weer onzeker over de zigzag-koers van zo’n land.

  Like

 5. Minorities have been classified by the political elite as dangerous for the nation. “We did not want to leave because the mob would then have gotten what it wanted: to expel minorities and dissenters. The people with whom we lived very well avoid me; some even joined the mob.‘ — Servet Evli, Turkish Alevi, targeted with ostracism, imprisonment and death threats.
  http://www.gatestoneinstitute.org/3612/moderate-turkey

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.