Berichtgeving over dodenlijst Al Qaeda ontspoort journalistiek

Yes

Journalist Harald Doornbos en Midden Oosten watcher kwam vandaag met breaking news. Naar eigen zeggen. Hij publiceerde op twitter een recente dodenlijst die door Al Qaeda was gepubliceerd. De Nederlandse pers nam het bericht over zonder details te kennen. En zonder bronvermelding. Op vragen van andere twitteraars ontweek Doornbos eerst het noemen van zijn bron. Hij liet het bij de vermelding dat het op een webforum was geplaatst dat door Al Qaeda en andere Jihad groepen wordt gebruikt. Pas later noemde hij de bron.

Nu.nl geeft als bron Inspire. Volgens Wikipedia een Engelstalig online magazine dat door Al Qaeda op het Arabisch schiereiland (AQAP) wordt uitgegeven. Wie het uitgeeft is niet bekend. In 2011 werd de toenmalige uitgever Samir Khan gedood. Hoe dan ook is het gelieerd aan AQAP en wordt het vermoedelijk vanuit Jemen of Somalië geredigeerd. Inderdaad staat de dodenlijst op p. 14-15 van het 10de nummer van Inspire.

Inspire geeft de usual suspects. Opinieleiders die tegen de intolerante versie van de islam ageren en daarmee de publiciteit halen. De claim van Doornbos dat Geert Wilders op nr. 4 staat valt niet direct uit het beeld af te leiden. Cijfers ontbreken. Moeten we van links naar rechts lezen? Zekerder lijkt het om aan te nemen dat de verdachten door elkaar staan. Zoals opgeplakt op de muur in een politiebureau. Het gaat evenmin om een dodenlijst zoals Doornbos suggereert, maar om een lijst verdachten die dood of levend uitgeleverd kunnen worden. Enkele namen zijn onjuist gespeld. Mogelijk door gebrekkige kennis van zaken of vertaalproblemen.

Het gaat om 11 verdachten. Negen mannen met foto: Carsten Juste, Terry Jones, Kurt Westergaard, Geert Wilders, Lars Vilks, Stéphane Charbonnier, Flemming Rose, Morris Swadiq (?) en Salman Rushdie. De vrouwen Ayaan Hirsi Ali en Molly Norris staan onderaan zonder afbeelding. Doornbos heeft Norris weggesneden. Er is daarom geen sprake van een Top 10 zoals Doornbos suggereert en Nederlandse media vermelden. Het gaat om negen foto’s van mannen en twee namen van vrouwen zonder afbeelding. De plaatsing van de vrouwen volgt uit een regel in de islam en zegt niets over hun plek op een lijst. Yes We Can, goede journalistiek.

Foto: Schermafbeelding van p. 14-15 van het 10de nummer van maart 2013 van Inspire. Vertaling: ‘Een kogel per dag houdt de ongelovigen weg. Verdedig profeet Mohammed, vrede zij met hem. Gezocht, dood of levend, voor misdaden tegen de islam’. 

Advertentie

11 gedachten over “Berichtgeving over dodenlijst Al Qaeda ontspoort journalistiek

 1. Eh. “[…] volgens WikiLeaks […]”? Wikipedia zul je bedoelen 😉

  De link daarnaartoe bevat overigens een, denk ik onbedoeld, anchor. Ik neem tenminste aan dat je bedoelde.

  Like

 2. De journalist (hoe oud is die man?) werkte ooit voor De Waarheid… Tja.

  Like

 3. @Timmerark
  LOL. Nu werkt-ie blijkbaar voor zijn eigen waarheid. Toch goed van hem dat-ie het oppakte, maar ik vind het onverklaarbaar en onvergeeflijk voor een professionele journalist om de onderste naam van Molly Norris weg te snijden. Waarom deed Doornbos dat in hemelsnaam?

  @reine
  Maar het maakt mij wel uit dat ik de juiste informatie krijg. Het gaat om de zorgvuldigheid van de journalistiek. Een twitteraar roeptoetert iets, snijdt notabene een naam van de afbeelding af en de meeste Nederlandse media volgen hem zonder naar de bron terug te gaan. Zodat u, beste reinejragolo met een verkeerd beeld wordt opgescheept.

  Like

 4. “volgt uit een regel van de islam”? Dodenlijsten zijn sowieso tegen alle mensenrecht op leven. De godsdienst islam als gevaarlijke ideologie , en dus niet het moslimterrorisme, onkritisch beschuldigen van dodelijke haat tegen het westen is evenzeer tegen de mensenrechten. Onze persoonlijke ervaring en geschiedeniservaring leert ons maar al te duidelijk waar dit soort tegenstellingen, en dan is alle zorgvuldige bronnenvermelding al lang niet meer ter zake, toe kunnen leiden.

  Like

 5. @Joost
  ‘Het gaat om negen foto’s van mannen en twee namen van vrouwen zonder afbeelding. De plaatsing van de vrouwen volgt uit een regel in de islam en zegt niets over hun plek op een lijst.’

  Uitgangspunt was de vraag hoe de afbeelding in Inspire te lezen. Kunnen we eruit afleiden dat Geert Wilders op nr. 4 staat zoals Doornbos zegt? Het kan, maar tegelijk kan het gerelativeerd worden. Want de twee vrouwen worden om grafische redenen onderaan gezet. Zonder afbeelding. Daar doelde ik op met de regel dat het afbeelden van vrouwen haram zou zijn. Daarom worden ze apart geplaatst. Mogelijk worden ze als de grootste vijand van de islam gezien, maar verhindert hun vrouw-zijn dat ze die ‘ereplaats’ in kunnen nemen. Ook die bizarre tegenstelling miste ik vandaag in de berichtgeving over dit onderwerp.

  Of dat al dan niet apocrief is en of het afbeelden van mensen of alleen vrouwen leidt tot onderlinge strijd tussen islamitische stromingen is weer een andere vraag. Duidelijk dat het hier om een intolerante versie van de islam gaat die de islam gijzelt. De context is Al Qaeda en andere Jihad groepen. Die islam dus.

  Of het werkelijk om een dodenlijst gaat valt te betwijfelen. De afbeelding in Inspire lijkt zich in de vormgeving te inspireren op beelden uit Amerikaanse Western- of gangsterfilms. Eerder Wyatt Earp of Scarface, dan islamitische beeldentaal. Dat ‘Wanted, dead or alive’ is er een duidelijke verwijzing naar.

  Hoe kunnen we beter een misverstand uit de weg ruimen dan terug te gaan naar de bron?

  Like

 6. De Zweedse media zijn zorgvuldiger in hun berichtgeving dan de Nederlandse waren over wat ze een dodenlijst noemden. Premier Rutte nam de fout zelfs over in een persconferentie. Merkwaardig zonder enige kritiek of zelfreflectie op gemaakte fouten van de gevestigde media. Dit geeft zeer te denken over de zorgvuldigheid van de Nederlandse media.

  Thelocal.se gaat in op Lars Vilks die op de lijst staat. Het maakt niet de drie fouten die de Nederlandse media maakten. Op het verkeerde been gezet door Harald Doornbos.
  http://www.thelocal.se/46508/20130303/

  Thelocal.se praat niet over
  -een dodenlijst, maar over een ‘wanted dead or alive list’
  -heeft het niet over 10, maar over 11 mensen die op de lijst staan
  -heeft het niet over een rangorde binnen de lijst

  Like

 7. Pingback: Vragen en twijfels bij een verslag van Inspire Magazine | George Knight

 8. Pingback: Geert Wilders past in vijandbeeld van mannentijdschrift DABIQ | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.