Politiegeweld in België leidde tot dode. Roep om onderzoek

Jonathan Jacob overleeft in januari 2010 het politiegeweld van een Antwerps bijstandsteam in een Mortelse cel niet. Agenten sloegen ‘m dood. Een advocaat van een lid van het bijstandteam overweegt een klacht tegen openbaarmaking van de camerabeelden. Het geheim van het strafonderzoek zou geschonden zijn. Een formalistisch standpunt. In de afgelopen drie jaar zijn de betrokkenen ontoereikend ter verantwoording geroepen. De Belgische politiek roept nu op tot een onafhankelijk onderzoek. Het vindt dat politie en rechterlijke macht niet buiten schot kunnen blijven als een psychotische man sterft door overheidsgeweld. Het standpunt dat het afgedaan kan worden met een intern onderzoek lijkt door de openbaarmaking onhoudbaar.

Verantwoordelijken dienen zich te verantwoorden. Dat gaat om vragen als ‘wat is de doodsoorzaak’, ‘was de procedure om in te grijpen duidelijk omschreven’, ‘is de procedure correct nagevolgd’, ‘wie heeft er om bijstand gevraagd’, ‘wie heeft toestemming tot ingrijpen gegeven’, ‘was het verzoek om in te grijpen correct geformuleerd’ en ‘hoe komt het dat na drie jaar  het onderzoek nog niet afgerond is’, ‘wie is verantwoordelijk voor de stagnatie in het onderzoek’ en ‘hoe kan voorkomen worden dat dit in België nogmaals gebeurt’ .

4 gedachten over “Politiegeweld in België leidde tot dode. Roep om onderzoek

 1. Ik zag een filmpje op de Belgische televisie. Die jongen is dood om 2 redenen :

  Hij heeft amfetamines geslikt. Daardoor is hij in een psychose gekomen. Je kan zonder middelen ook een psychose krijgen, maar ik denk dat het door die middelen veel heftiger verloopt en ook moeilijker te onderdrukken is.

  Iedereen is laf. Ze wilden hem met geweld overtroeven. Dat is beslist niet de goede manier om met een psychose om te gaan. Een verpleegster van 50 kg had meer bereikt.
  Ze hadden ook kunnen wachten, misschien was de psychose vanzelf overgegaan.

  Ik zie helaas geen reden waarom dit in Nederland niet ook kan gebeuren.

  Like

 2. @George: Ik kan het niet helpen om even de “duivels advocaat” te spelen.

  Iets in me verzet zich tegen de berichtgeving rond deze zaak. Het staat natuurlijk buiten kijf dat een dergelijke gang van zaken – met zo vergaande gevolgen – diepgaand onderzocht moet worden, alleen klinken de geluiden van vele critici mij wat vals in de oren. Het klinkt een beetje van: “de beste stuurlui staan aan wal”, situatie en ‘a tat’ hypocriet.

  Daarnaast ben ik er ook niet helemaal gerust op dat niet vooral de ‘verkeerde’ mensen de zwarte Piet toegespeeld zullen krijgen en degene die werkelijk de fouten hebben gemaakt – zo die zijn gemaakt – buiten schot blijven. Sommige beleidsmakers en leidinggevenden zijn meesters in het vinden van een zondebok – vooral in de ‘lagere’ echelons – voor hun fouten.

  De geluiden klinken mij wat vals in mijn oren omdat ik zeker weet dat iedere burger absolute bescherming van de overheid verwacht tov blinde agressie van amokmakers. Er zijn binnen het politie(overheids)apparaat bepaalde afdelingen waar mannen die moed hebben dat werk op zich te nemen en daarmee hun eigen veiligheid en soms leven op het spel zetten. Dat is altijd gevaarlijk en ondankbaar werk. Dat ze alle voorzorgmaatregelen nemen om hun eigen veiligheid maximaal te waarborgen vind ik dan ook redelijk.

  De beelden van het onfortuinlijke slachtoffer zijn meer dan schrijnend als je de angst op zijn gezicht ziet. Het breekt in ieder geval mijn hart en op dat moment had er nmm een leidinggevende in de buurt moeten zijn met ‘de kloten’ om van de procedure af te wijken. (Wat overigens, als het fout loopt meestal nog veel verdergaande gevolgen heeft) De politiemannen moesten zich echter aan de procedure houden en de cel in van een duidelijk zwaar gespierde, oersterk overkomende man. De zware stalen celdeur moest zelfs extra gebarricadeerd worden. De kracht en agressie van de waarschijnlijk op dat moment krankzinnige en volstrekt wanhopige man die in dat kleine kamertje opgesloten zat moet fenomenaal en dus levensgevaarlijk zijn geweest.

  Daarbij komt, dat op andere beelden de man mij ook als goed getraind overkomt (wat mij anabolen gebruik doet vermoeden) en volgens mij ook bekwaam lijkt in vechtsporten. Ik ben benieuwd hoeveel vrijwilligers of andere ‘helden’ er op straat rondlopen die zich willens en wetens in dat gevaar zouden begeven om de maatschappij te beschermen.

  Let wel, ook mij lijkt het dat er grote fouten zijn gemaakt. Als je een Neushoorn, Olifant, Buffel, Nijlpaard of tijger (geen van allen watjes om zonder handschoenen aan te pakken ) kan pacificeren zonder het te doden, of gorilla’s kan vangen zonder ze noemenswaardig te bezeren, dan moet het uiteraard mogelijk zijn een amok makende man in slaap te krijgen zonder er met …tig man op te moeten duiken. Ik kan echter mannen die zich in die ongewisse situatie moesten begeven en elkaars rug moesten dekken om er ongeschonden uit te komen niet veel kwalijk nemen. In extreme agressieve situaties kunnen ook onvoorziene fouten worden gemaakt om elkaars veiligheid te waarborgen. Een ieder die zich ooit in degelijke situaties heeft bevonden zal dat uit eigen ervaring weten.

  Het is altijd gemakkelijk om na de gebeurtenissen met kritiek te komen, maar wat mij betreft dient die kritiek zich vooral te richten op het gevoerde beleid wat ook regelmatig diezelfde politiemensen in levensgevaarlijke situaties brengt.

  Like

 3. @knutselsmurf
  Zeker zou dat in Nederland ook kunnen gebeuren. En is ook gebeurd: Hans Kok. Toch is de reputatie van zowel de Belgische politie en rechterlijke macht slechter dan die diensten in Nederland hebben. Hun afstand tot de burgers is groter.

  @Jack
  Kritiek is niet slecht als er van geleerd kan worden. Da’s meer dan een heksenjacht. Mij verbaast het dat het onderzoek na drie jaar nog nauwelijks opgeschoten is. Advocaten van de verdediging die reppen over de kwetsbaarheid van de betreffende agenten kan ik niet volgen. Het geweldsmonopolie ligt bij de politie. Da’s niet niks, en daarbij hoort verantwoording. Ook van degenen die om bijstand verzochten. Om het geloof in de politie te behouden dient deze zaak tot in alle finesses gereconstrueerd te worden. Dus nogmaals, niet om iemand aan de schandpaal te nagelen, en nog minder om partijpolitieke rekeningen te vereffenen, maar om te leren van de gemaakte fouten.

  Like

 4. Het lijkt me toch wel duidelijk dat de leiding van de psychiatrische inrichting waar hij in eerste instantie naar toe gebracht is, het meest verantwoordelijk is voor zijn dood. Maar niemand heeft in dit verhaal echt schone handen, dat is waarschijnlijk de reden dat het onderzoek maar niet opschiet.
  Als je iemand doodschiet, kun je ook niet zeggen : mijn pistool heeft het gedaan, ik wilde hem alleen maar onschadelijk maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.