Canada begint Office of Religious Freedom. God weet waarom

GMAC2435-1024x838

De conservatieve Canadese regering van premier Stephen Harper heeft een ‘Bureau voor de bevordering van godsdienstvrijheid’ opgericht. Het moet religieuze vrijheden wereldwijd bewaken en de Canadese waarden uitdragen. Het kost 5 miljoen dollar en de ambassadeur ervan wordt de katholieke Andrew Bennett. Hij is geen theoloog en dat kwam de regering op kritiek te staan. Het was anders voorgesteld. Ook het Bureau krijgt kritiek. Want door religieuze vrijheid boven andere vrijheden te stellen, wordt het beginsel van de scheiding van kerk en staat geschonden. Zo stelt Tasha Kheiriddin in iPolitics. Kritiek die hout snijdt. Maar intussen ontlenen verdrukte religieuze minderheden hoop aan het Canadese initiatief. Zoals kritiek op de Chinese regering leert. Andrew Bennett zal het druk krijgen. Gaat-ie ook bemiddelen tussen shiieten en soennieten?

Foto: Cartoon van Mackay in iPolitics.

5 gedachten over “Canada begint Office of Religious Freedom. God weet waarom

 1. Het recht op vergadering en het recht op vrije meningsuiting (al gaat het om een stupide mening) maken het recht op godsdienstvrijheid overbodig. De godsdiensten hebben trouwens al veel te veel vrijheid om anderen het leven zuur te maken.

  Like

 2. Ook seculieren(niet-gelovigen) zijn gelukkig ook gebonden aan scheiding van levensbeschouwing en staat. Ook een seculiere meerderheid (die vaak onbesnut tot ver over de 90% gaat!) blijkt misbruik te kunnen maken van machtsdenken, dat anderen geen of weinig vrijheid gunt. In een tijd van mensenrecht en global village beginnen we gelukkig allemaal, zij het met de nodige moeite en met terechte schrik voor de mogelijke gevolgen, wat wijzer te worden.

  Like

 3. @Bastamar
  Dat idee dat de meningsuiting de godsdienst omvat wordt niet door iedereen gedeeld. Anders was het in die richting al wettelijk veranderd.

  @Joost
  Een seculier individu of een secularist is niet per definitie niet-gelovig. Da’s een misvatting van wat het secularisme inhoudt. Voor een secularist zijn alle religies, levensovertuigingen of nihilismen even lief. Een secularist pleit om die gelijkheid te bereiken wel voor het afschaffen van priviliges. Anders kan die gelijkheid immers niet worden gerealiseerd. Omdat deze privileges door de loop van de geschiedenis en de machtsverhoudingen doorgaans ingenomen worden door religies is dat dan een verzoek aan religies om zich voortaan even gelijk op te stellen als de andere stromingen. De meeste religies vatten dit verzoek bewust verkeerd op om de afbouw van gepriviligeerde posities te vertragen. De opstelling van de secularist is geen uiting van anti-religie, maar een zo eerlijk mogelijk streven naar gelijkwaardigheid. Secularisten die het secularisme niet goed toepassen bestaan, maar zijn feitelijk geen secularisten te noemen.

  Like

 4. @George Knight: inderdaad, de religieuze groeperingen genieten nog steeds speciale privileges die alle anderen moeten ontberen.

  Off-topic: je houdt er een interessant en veelzijdig blog op na, fijn voor mij dat ik het heb gevonden. Bedankt voor de gastvrijheid.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.