Debat over aanspreektitel Máxima wordt ontweken

ned_maxima_vader

Máxima Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau (geboren Zorreguieta Cerruti) krijgt de aanspreektitel koningin als haar echtgenoot Willem-Alexander zijn moeder als staatshoofd opvolgt. Máxima suggereert dat zij haar schoonmoeder opvolgt, maar da’s staatsrechtelijk onzin. Ze heeft geen duo-baan met koning Willem-Alexander. Máxima wordt koningin genoemd, maar is het niet. Die finesses waren blijkbaar nog niet tot haar doorgedrongen toen ze het zei een eer te vinden om koningin Beatrix op te volgen.

Er kwam afgelopen week veel kritiek op premier Rutte dat-ie zonder debat met het parlement beslist had over de aanspreektitel van prinses Máxima. Staatsrechtgeleerden vinden dat Rutte voor zijn beurt heeft gesproken. Premier Kok had zich daar niet over uitgesproken, maar naar een toekomstig parlement verwezen dat erover kon beslissen. De ‘Regeling van het lidmaatschap koninklijk huis alsmede daaraan verbonden titels (Wet lidmaatschap koninklijk huis)‘ zegt: ‘De titel «Prins (Prinses) der Nederlanden» kan niet worden gedragen door de Koning. Hij is immers Koning der Nederlanden. De titel kan wel worden gedragen door andere leden van het koninklijk huis, met name de echtgenoot van de Koning en de kinderen van de Koning.’

Het onhandig en zelfbewust opereren van Máxima doet haar of de monarchie op dit moment nog geen schade door het ontbreken van kritiek in media, politiek en samenleving. Alleen vanuit de SP en de PvdD klinken kritische geluiden. SP-er Sadet Karabulut verwoordt het als volgt: ‘Het gaat me een stapje te ver om opnieuw de eed aan de koning af te leggen. Er zijn grenzen‘. Maar ook de SP brengt deze kritiek niet prominent.

De zaak Jorge Zorreguieta lijkt nog het grootste gevaar te vormen voor de geloofwaardigheid van Máxima en de monarchie. Zoals in 2001 bij de verloving tussen Máxima en Willem-Alexander door kritische geluiden over Jorge Zorreguieta de populariteit van het koningshuis daalde. Een Argentijnse rechter beslist op korte termijn of  Jorge Zorreguieta vervolgd wordt. De Argentijnse trots op een Argentijnse koningin werpt wellicht nog een extra drempel op. En dan blijkt de verwaandheid van prinses Máxima opnieuw berekening te zijn geweest.

Foto: Jos Collignon, ‘Mejuffrouw Máxima Zorreguieta en nog iemand‘, vermoedelijk 2000-2001.

7 gedachten over “Debat over aanspreektitel Máxima wordt ontweken

 1. Citaat uit Regeling etc etc. :

  De titel Prins (Prinses) der Nederlanden kan niet worden gedragen door de Koning. Hij is immers Koning der Nederlanden. De titel kan wel worden gedragen door andere leden van het koninklijk huis, met name de echtgenoot van de Koning en de kinderen van de Koning. Het gaat daarmee om een functionele titel die aangeeft dat de drager behoort tot de kring van degenen die door hun huwelijk of door hun positie in de volgorde van de erfopvolging het dichtst bij de Koning staan.

  Op 17-02-13 13:09, George Knight schreef:

  George Knight posted: ” Mxima Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau (geboren Zorreguieta Cerruti) krijgt de aanspreektitel koningin als haar echtgenoot Willem-Alexander zijn moeder als staatshoofd opvolgt. Mxima suggereert dat zij haar schoonmoeder opvolgt, ma”

  Like

 2. Ze kreeg in 2011 de Machiavelli prijs als groot communicator. Beetje brabbelen over “dé Nederlander bestaat niet” je echtgenoot duiden als een “beetje dom”, en niet te vergeten een cookie bij de thee, en je loopt al binnen.

  Like

 3. @Ranti
  Kan je iPhone het wel aan?

  @Aad
  Ja. Oranje-propaganda in optima forma. NRC-redacteur Frank Vermeulen stapte uit de jury die de Machiavelli-prijs toekende omdat het juryrapport na overleg met de RVD en het hof tot stand kwam. Kortom, WC-Eend kent de prijs toe aan WC-Eend. Ofwel Oranje prijst Oranje. Vermeulen schreef in zijn krant een kritisch stuk ‘Stop met dat geknipmes voor het koningshuis‘. Een oproep die nog steeds onverkort van toepassing is. Zie de onbezonnen actie van Mark Rutte en de bewieroking van koningin Beatrix. Zonder tegen het koningshuis te zijn, kan men zich toch afvragen waartoe al dat geknipmes dient.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/02/15/controverse-over-toekenning-machiavelliprijs-aan-maxima-zorreguieta/

  Like

 4. Het gemak waarmee Maxima deze aanspreektitel is gegund, roept de vraag op in hoeverre de Regering zichzelf en het Koninklijk Huis nog serieus nemen.

  Like

 5. @King Billy
  De onzorgvuldigheid van de regering geeft niet allen te denken over de manier waarop het zich onder druk heeft laten zetten, maar ernstiger is dat het parlement wordt gepasseerd. Een politieke doodzonde.

  Like

 6. Ach weet Maxima veel. Ze heeft zich vast niet verdiept in de details over haar koninginneschap, vindt het prachtig straks de aanspreektitel ‘Koningin’ te ontvangen, daarom is ze getrouwd. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de aanspreektitel ‘prinses’ voor Maxima, zie ook het commentaar hierboven.

  Like

 7. Pingback: Marketing voor tentoonstelling Alma-Tadema mag niet zo heten | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.