Allochtoon, I presume?

In Amsterdam en Gent worden de begrippen ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’ geschrapt. In Brussel wordt het nauwelijks gebruikt. Het debat hoe personen van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren (definitie CBS) genoemd moeten worden is oud. Waarom wordt in ons land dat onderscheid gemaakt? Waartoe dient het? Het kan van belang zijn voor de ontwikkeling van overheidsbeleid. Behoeften van allochtonen zijn anders in onderwijs, sociale huisvesting of zorg. Of ligt die fase achter ons en was dat zo? Zijn het geld en de bereidheid op om er specifiek beleid op te ontwikkelen? Dan gaat er geen positieve impuls meer uit van het begrip. Daarbij komt de maatschappelijke nivellering. Uit een onderzoek bleek dat PVV-ers ‘normaliseren’, zo zullen ook ‘allochtonen’ normaliseren. Dan is er geen enkele noodzaak meer voor het gebruik van de term.

Wat dan? De ‘landenvariant’ op de Spaanse methode van familienamen. Dat gaat zo. Mohammed heeft als vaderland Nederland omdat-ie in Nederland geboren is. Zijn moederland is Marokko. Daar ligt de oorsprong van zijn familie. Mohammed wordt dan Marokkaans-Nederlands genoemd. Mohammed hecht nog aan zijn land van herkomst. Als Mohammed een dochter Fatima heeft dan wordt ze Marokkaans-Nederlands genoemd als ze belang hecht aan haar moederland, en Nederlands als ze dat niet doet. De verantwoordelijkheid en de keuze hoe ze genoemd wil worden en zichzelf ziet liggen bij haarzelf. Dat vermijdt de stigmatisering. Maar ook het ontlopen van de eigen keuze door de …. allochtoon. Of hoe de naam ook al weer luidde.

Advertentie

3 gedachten over “Allochtoon, I presume?

 1. Ik lig in een deuk.
  We hebben de opwaardering al gehad van kappers- of kweekschool naar kappers- of pedagogische academie, toen de groei van probleemwijk naar achterstandswijk naar wat was het ook weer? Groeipotentiewijk? Toen moest negerzoen het woordenboek uit, waar mijn Afrikaanse schoonzoon verbolgen over is, want zijn negerzoenen niet de lekkerste die er zijn?
  En hoe noemen we de Marokkanen en Turken nu dan, met name die wel hier geboren zijn maar door de slapheid van Wim Kok en de vasthoudendheid van hun oorsprongslanden twee nationaliteiten hebben?
  Amsterdammers.
  Ik lig in een deuk.

  Like

 2. De koning van Marokko hecht er niet aan of jij nog hecht aan je moederland.
  Hij roept je gewoon op voor militaire dienst om te sneuvelen tegen polisario ofzo.

  Like

 3. @Selma
  Soms past de oplossing bij het probleem. Soms niet.

  @Reine
  Dus een prima reden, en kans voor Marokkaanse-Nederlanders om afstand te nemen van hun moederland.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.