Henk Krol veroordeeld voor hacken. Wat begrijpt de rechter?

1502krol.jpg.crop_display

De inperking van de burgerrechten is het probleem van onze tijd. De curve van vrijheid voor de burger is over zijn hoogtepunt heen. In de VS is het nu al staande praktijk dat alle te traceren communicatie van elke burger wordt opgeslagen. Bij verdenking wordt betreffende file dan naar boven gehaald. En ligt de verdachte onder de loep. Zonder kennisgeving en informatie over het onderzoek. En zonder beroepsmogelijkheid. Daarom kan niemand enthousiast zijn over president Obama die de burgerrechten inperkt. Ondanks zijn progressieve sociaal-economische politiek. Des te meer omdat-ie wettelijk de rode loper voor een radicale opvolger uitrolt.

Omdat de Amerikanen in de opbouw van de controlestaat een paar jaar voorlopen op Nederland beseft de Nederlandse politiek nog onvoldoende de risico’s. Of bagatelliseert ze moedwillig. Dat blijkt uit de argeloze houding over het EPD dat door het Amerikaanse bedrijf CSC mag blijven worden ontwikkeld. Maar onder de Patriot Act hebben Amerikaanse bedrijven de plicht om desgevraagd informatie  aan hun overheid af te staan. Nederlandse bewindslieden zonder besef van urgentie en kennis van zaken wimpelen alle bezwaren weg. Digitale waakhonden zoals het CBP zijn uitgekleed, hebben nauwelijks macht en kunnen niet blaffen.

De bedreiging is zo groot omdat bedrijfsleven en overheden nauw samenwerken. Feitelijk is digitale privacy voor iedereen die gebruikt maakt van bedrijven als Google al een gepasseerd station. De combinatie die zich nu voordoet is explosief: de macht van de inperking en de onmacht van het toezicht. Hoogste tijd dat de tegenbeweging aan macht wint. Niet omdat deze zo verstandig, eensgezind en tactisch opereert, maar omdat het nog het enige tegenwicht vanuit het volk vormt tegen de staatsmacht die van jaar tot jaar toeneemt.

In Den Bosch is de lijsttrekker van 50Plus Henk Krol vandaag door de rechter veroordeeld voor het hacken van een medisch systeem tot een boete van 750 euro. ‘Elke inbreuk op een computersysteem is strafbaar‘, stelde de rechter volgens Brenno de Winter voor Nu.nl. Krol wordt als ‘ethische hacker’ erkend, maar zou te snel met de gegevens naar een journalist zijn gestapt. Een oordeel dat vragen oproept. Heeft een rechter bij een lokale rechtbank voldoende zicht op de mate van inbreuk op computersystemen? En hoe verhoudt zich dat tot een politicus die een beveilingslek wil melden? Krol is verbaasd over de uitspraak en denkt na over hoger beroep.

Foto: Henk Krol hoort uitspraak van de rechter. Den Bosch, 15 februari 2013.

7 gedachten over “Henk Krol veroordeeld voor hacken. Wat begrijpt de rechter?

 1. 750 Euro is ongeveer 1/100 van de schade die het bedrijf claimt te hebben geleden, dus Henk komt goed weg. Hij zou volgens de rechter helemaal geen boete hebben gekregen, als hij het een beetje anders had aangepakt, maar dan was de zaak waarschijnlijk in de doofpot verdwenen.

  Deze zaak gaat trouwens niet over wat de overheid allemaal over jou kan opvragen, maar over de beroerde beveiliging van medische gegevens door een commercieel laboratorium.

  Like

 2. @Knutselsmurf
  Mij ging het om de uitspraak van de rechter ‘Elke inbreuk op een computersysteem is strafbaar‘. O ja, werkelijk? Is het niet zo dat een kleine overtreder -uit ethische overwegingen- als Henk Krol veroordeeld wordt en grote bedrijven en overheden buiten schot blijven? Hoezo rechtsgelijkheid? Hoe kan zo’n rechter beweren dat elke inbreuk op een computersysteem strafbaar is? Is zo’n uitspraak geen grootspraak van een vertegenwoordiger van een rechtsstelsel die meent overzicht te hebben? En natuurlijk gaat een rechter niet over de representativiteit van de aangebrachte zaken. Die overweging geeft wel het tekort van zo’n rechter aan. Ondanks zichzelf.

  @rikus
  Zo is dat.

  Like

 3. Henk Krol zou, gezien zijn leeftijd en de ervaringskennis van de doelgroep waar hij voor staat, beter moeten weten. Hij zal toch niet aan dementie lijden?

  Like

 4. Niet zo’n fraaie zaak. T.a.v. wat anno nu in breder verband speelt – de ideologie die neoliberalisme heet, heeft ons een schulden-dictatuur opgeleverd – en de politiek-economische elite het steeds minder nauw neemt met de privacy, stelt deze rechter zich wel erg formalistisch op. Hier een update over de stand van zaken in de VS van (naar de mening van) ex Assistant Secretary of the Treasury for Economic Policy Paul Craig Roberts:

  It Has Happened Here: The Police State Is Real

  http://www.paulcraigroberts.org/2013/02/07/it-has-happened-here-paul-craig-roberts/

  Like

 5. @Arjan
  Ja, ik vind ook dat de rechter zich formalistisch opstelt. In elk geval niet proportioneel. De rechter bestraft -terecht- het kleine gevaar, maar wordt geen uitspraak gevraagd over het grote gevaar. Buiten de schuld van de rechter om, maar volledig onder verantwoordelijkheid van de politiek, wordt zo de geloofwaardigheid van de rechter aangetast. Je zou op z’n minst hopen op een contextuele uitleg die zegt: ‘ik moet dit volgens de wet beboeten, doe dat minimalistisch en zie dit als een symbool van een ontwikkeling die achter de schermen al veel verder gevorderd is.’

  Ik noem het verschijnsel bij voorkeur controlestaat. Dat gaat verder dan de associatie politiestaat met uniformen, wapens, handhaving en zichtbare repressie. De controlestaat krijgt vorm in ‘the corridors of power’, conferentie-oorden en datacentra. Waar hoorden we dat eerder? Hannah Arendt die sprak over het banale van het kwaad.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.