Beelden Utrechtse kunstroof vrijgegeven: opsporing verzocht

Update 14 februari: Drie dieven zijn door de politie opgepakt. De monstrans is zwaarbeschadigd. Zie reacties.

Vandaag heeft de Utrechtse politie via een opsporingsprogramma van de lokale RTV Utrecht de beelden vrijgegeven van de bewakingscamera’s met de diefstal van een monstrans in Museum Catharijneconvent. De diefstal vond op 29 januari plaats bij klaarlichte dag. De afgelopen dagen werd bekendgemaakt dat de inspanning van de twee of drie kunstrovers tamelijk nutteloos was. Bij een worsteling was het kostbare met diamanten bezette deel achtergebleven in een tas. Door de beelden komen ze nu verder in het nauw. Het illustreert voorbeeldig hoe via een geïntegreerd camerasysteem burgers in de gaten worden gehouden. Als de dieven worden opgepakt aan de hand van de beelden werkt de controlestaat perfect. Kunst gaat voor de buit.

Het signalement van de daders luidt: 1) grote, blanke man; fors postuur; 1.95 m; donkere kleding en witte sokken en 2) 1.80 m, kleiner dan dader 1; breder en dikker dan dader 1; accentloos Nederland; blauwe jas, horizontale witte letter H en capuchon. Wat ‘accentloos Nederland‘ betekent is de vraag. Het DNA-monster van dader 1 is bekend. De verzekering looft een hoge beloning uit voor de gouden tip. Wees allen paraat!

Een gedachte over “Beelden Utrechtse kunstroof vrijgegeven: opsporing verzocht

 1. Gestolen monstrans terug, verdachten aangehouden
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3360/musea-en-galerieen/article/detail/3393898/2013/02/14/Gestolen-monstrans-terug-verdachten-aangehouden.dhtml

  De politie in Utrecht heeft woensdagavond drie mannen aangehouden die verdacht worden van het stelen van de monstrans uit museum Catharijneconvent in Utrecht. Bij de arrestatie zijn losse delen van de monstrans teruggevonden, zei de politie donderdagmiddag.

  De politie startte direct na de roof van het kunstvoorwerp op 29 januari een groot onderzoek. Op grond van dat recherchewerk hield de politie de verdachten uit Maarssen en Utrecht in de gaten.

  Woensdagavond zag de politie dat de mannen een in plastic gewikkeld voorwerp in een auto legden. Daarop volgde ze de mannen en hield hen aan op de snelweg A27 bij Gorinchem. Ze bleken het gehavende altaarstuk bij zich te hebben. Waarschijnlijk waren ze ermee onderweg naar België, zegt een woordvoerder van de politie.

  Woensdag maakte de politie bekend dat de rovers er niet in waren geslaagd om het kostbaarste deel van de monstrans, een zwaar vergulde stralenkrans met diamanten en edelstenen, mee te nemen. Op getoonde beelden van bewakingscamera’s uit het museum was te zien dat een verdachte een tas los moest laten toen mensen hem buiten het museum probeerden tegen te houden. In die tas zat de stralenkrans.

  Het Catharijneconvent is ‘zeer gelukkig’ met de aanhoudingen en vooral met het feit dat de losse delen van de monstrans zijn teruggevonden, vertelt een woordvoerder woensdag. ‘We zijn onder de indruk van het politiewerk.’

  Het museum gaat zo snel mogelijk onderzoeken of het kunstvoorwerp nu weer compleet is en of het liturgische kunstvoorwerp te restaureren is. ‘Daar hebben we goede hoop op.’

  Het museum wil de monstrans zo snel mogelijk weer aan het publiek tonen. Het kunstwerk behoort tot de topstukken en heeft een aparte plek in de Schatkamer van het museum. Het altaarstuk is voor 250.000 euro verzekerd.

  De mannen van 21, 25 en 35 jaar zitten vast. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.