Telegraaf doet nauwgezet verslag, maar houdt de kop er niet bij

Telegraaf

Koppen dikken in, verhullen niet en geven vaak de ware aard weer: ‘Uitvaagsel in beroep tegen uitlevering‘. Te vinden op de online versie van De Telegraaf. Slecht volk, geteisem of gespuis, zo omschrijft een eindredacteur van deze krant de jongeren uit Turnhout die laatst in Eindhoven iemand zwaar mishandelden. In een eerder artikel sprak de krant vandaag over ‘Schoptuig‘. In de reacties zijn er veel verwijzingen naar beschaving.

Merkwaardig is dat beide artikelen zakelijk en nauwgezet verslag doen van de feiten. De emotie en profilering gaat in de kop zitten. Daar houdt de journalistiek vakantie. Hoe dan ook gaan de verdachten in beroep tegen de beslissing van de raadkamer in Turnhout om uitgeleverd te worden aan Nederland. Ze worden verdacht van openbare geweldpleging. Beroep is hun recht. Het is in Nederland gebruik dat een verdachte van een misdrijf onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Daarbij past terughoudendheid tot de schuld door de rechter is vastgesteld. Koppen die de rechtsgang onnodig onder druk zetten kunnen gemist worden als kiespijn.

Foto: Schermafbeelding van online versie van De Telegraaf van 12 februari 2013.

3 gedachten over “Telegraaf doet nauwgezet verslag, maar houdt de kop er niet bij

  1. Het lijkt me een mooie aanleiding om een Europese rechtbank op te richten. De daders waren Europeanen, het slachtoffer ook en de misdaad is gepleegd op Europees grondgebied. We hebben een universele verklaring van de rechten van de mens en de misdaad is daarmee in strijd. Uitleveren is meer iets uit de tijd van de ridders, het is nu 2013.

    Like

  2. @Knutselsmurf
    Prikkelende gedacht, zo’n Europese rechtbank voor alle Europeanen. Anti-federalisten zullen het idee niet omarmen, dat inleveren van soevereiniteit.

    Maar is een groter praktisch bezwaar niet dat nationale rechtsstelsels onderling verschillen? Inperkend werkt artikel 94 van de Grondwet dat de voorwaarde stelt dat internationaal boven nationaal recht gaat als dat laatste het eerste niet volgt. Maar als die strijdigheid niet bestaat dan geldt het nationaal recht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.