Roep om referendum over Europa komt van vele kanten

De leider van de Britse UK Independent Party Nigel Farage heeft niks op met de eurocraten in Brussel. Hij hekelt het democratisch tekort van de EU en zet zo de Britse premier David Cameron onder druk. Farage wijst op een campagne die door het voorzitterschap van het EU-Parlement gevoerd zou worden. Voor Britse begrippen is een voorzitter die zich partijdig opstelt en vanuit die positie politiek bedrijft een doodzonde.

In Nederland komt de oppositie tegen de EU vooral van SP en PVV. Maar ook van een groep intellectuelen die een referendum eist. Daartoe hebben ze BurgerforumEU opgericht. Opvallend is dat ook PvdA ideoloog René Cuperus de oproep ondersteunt. De vraag om een referendum kan uit allerlei zorgen voortkomen. Tegen een Federaal Europa. Tegen het overhevelen van bevoegdheden. Tegen de miljardensteun voor noodfondsen en reguliere begroting zonder voldoende controle. Over het gebrek aan democratie en inspraak van de burger. Uit wrok over het tweede Euroreferendum dat Nederlandse burgers in 2005 door de neus geboord werd. Of uit rancune tegen de pro-Europa partijen die autistisch hun zin lijken door te drukken. Burgerforum is een burgerinitiatief begonnen om handtekeningen te verzamelen om een referendum af te dwingen. Tekenen kan:

BurgerforumEU

Foto: Schermafbeelding van BurgerforumEU.nl. Stand op 11 februari 2013. 

7 gedachten over “Roep om referendum over Europa komt van vele kanten

 1. We zijn natuurlijk langzaam de EU ingerommeld zonder dat daar raadplegingen over waren. Toch zou ik niet een zwart-wit ja-nee-referendum willen. Dat zorgt alleen maar voor grotere tegenstellingen. Eerder zou zo’n referendum een keuze of 4 moeten hebben. 1. Uit de EU zoals Noorwegen en Zwitserland. 2. Een EU zonder politieke laag, maar vooral vanuit de deelnemende landen meer doen aan samenwerking (soort Efta van de EU maken). 3 Een federaal Europa, met 1 leger, 1 president en 1 nationaal voetbalteam, zoals de USA. 4. Doorrommelen zoals het nu is/gaat.

  Like

 2. Een referendum staat of valt met de vraagstelling. De complexe materie vraagt om meer. Jammer van de ondoordachte website. Niet goed over nagedacht. Pleit niet voor de professionaliteit van de initiatiefnemers. Inmiddels ruim 7500 bezoekers ondertekend, die ook een korte poll kunnen invullen. Levert een schat aan informatie op. Zoeken naar de reaktiebox op de website -helemaal onderaan alle reakties, tot nu toe zo’n 240, evenmin.
  Initiatief kan zomaar verzanden in een gemiste kans.

  Like

 3. @Ximaar
  Mee eens over dat inrommelen. De vraag voor het referendum moet goed worden geformuleerd. Waarom zou dat niet kunnen? Hoe dan ook denk ik dat het naar het Verdrag van Lissabon moet verwijzen. Vanaf daar is het mis gegaan, of liever gezegd werd de burger op afstand gezet.

  De vraag over het referendum is ook een vraag naar wat voor democratie we willen hebben. ik ben voor een betere raadpleging van de burger. Voor meer directe democratie. Onduidelijk is of het referendum dat in alle gevallen dichterbij brengt. Maar het tegendeel lijkt evenmin waar.

  @King Billy
  Da’s mogelijk. In elk geval wordt er druk gezet vanuit een burgerinitiatief. Ik vermoed echter niet dat de initiatiefnemers op een lijn zitten die in het vervolg krachtig gevolgd kan worden.

  @Wilm Kalb
  Als het goed wordt voorbereid en geformuleerd kan een referendum zin hebben. Het buitensluiten van de Europese burger door de Europese politiek is evenzeer een gevolg van emoties. Dan lijkt het betrekken van de burger erbij nog het slechtste van twee kwaden.

  @Aad
  Nee, de wind waait breder. Ik ken niet de achtergrond van alle ondertekenaars, maar Engelen is gelieerd aan de SP en Cuperus aan de PvdA. Daarbij denk ik dat Maria’s oudere evaluatie van de Burke-connectie niet meer zo bruikbaar is als het 5 jaar geleden was. Ook daar is het gaan schuiven en sloeg de crisis toe.

  Like

 4. Pingback: Peiling over EU-referendum probeert debat aan te jagen. Lukt dat? | George Knight

 5. Pingback: Journalistiek worstelt met waarheid over burgerforum EU | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.