Paus Benedictus treedt af. Komt er ruimte voor moderniteit?

0802-OPOPE-pope-CATHOLIC_full_600

Paus Benedictus XVI treedt af. Hij is op. Katholieke gelovigen zijn verrast. Aan anderen gaat het bericht voorbij. Moeten zij er iets van vinden? Nee, ze hebben er niks mee te maken. Natuurlijk kunnen ze er wel een mening over hebben. Van het bericht op RTL Nieuws dat de paus zichzelf nog steeds beschouwt als ‘gematigd progressief‘ keek ik op. Hoe moet een conservatief er dan wel niet uitzien binnen de Rooms-Katholieke Kerk?

Ook progressiviteit is relatief. Een wereldkerk is als een pendule. Soms wijst het richting moderniteit, soms richting conservatisme. Na de omslag worden de medewerkers gemaand om met een eed afstand te nemen van het oude, en het nieuwe te omhelzen. De antimodernisme-eed van 1910 is tot in 1967 blijven bestaan. Tot de tijd van de progressieve paus Johannes XXIII. In de wereldse samenleving lieten provo’s van zich horen.

Wie wordt de volgende paus, dus de 266ste? Voor katholieken is dat een enerverende vraag. Want als er straks een nieuwe wind gaat waaien, dan moeten ze om kerkpolitieke redenen wellicht weer een nieuwe eed zweren. Richting progressiviteit. Want dat een volgende nog conservatiever kan zijn dan de laatste twee pausen is nauwelijks voorstelbaar. Maar met religieuze instellingen weet je maar nooit. Ze kennen hun eigen dynamiek.

Foto: ‘Pope Benedict XVI (at far end, c.) led a meeting at the Vatican in February to canonize five new church saints, including the first one from Australia, a 19thcentury nun‘. Credits: Osservatore Ro mano/Reuters

2 gedachten over “Paus Benedictus treedt af. Komt er ruimte voor moderniteit?

  1. Als rooms-katholiek blijf ik geloven dat een liefdesgemeenschap van Jezus(kuriake=kerk) geschraagd wordt door een wereldwijde organisatie, waar de Paus het centrum van is. Als moderne christen blijf ik constateren dat ook deze Paus er niet in is geslaagd na de befaamde gezagskrisis om het logge machtsinstituut RK.Kerk tot een open transparante organisatie te maken. Bovendien constateer ik dat hij na een sexuele revolutie ook het sexuele denken en gedrag van die Kerk nog steeds niet bij de tijd wist te brengen. Het oude instituut blijft de beoogde liefdesgemeenschap, zeker ook in openheid naar onze grote moderne wereld, frustreren. Die openheid naar andere levensbeschouwingen, met name naar jodendom en islam heeft hij in ieder geval wel meer diepgang gegeven. Hopelijk pakken volgende Pausen m/v? de gezags- en sexuele problemen beter aan!

    Like

  2. @Joost
    Een prikkelende gedachte: een vrouwelijke paus. Enfin, er was er eerder een, hoewel in het geniep. Een serieus spel is het om je af te vragen welke minderheid binnen de RK-Kerk het als eerste tot paus zou kunnen brengen: Vrouw of Afrikaan? Homosexueel of Amerikaan? Ultramontaanse traditionalist of bevrijdingstheoloog? Etc.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.