Egyptische rechtbank verbiedt YouTube voor een maand. En dan?

143772_mainimg

Een Egyptische rechtbank bewijst islamcritici vandaag een grote dienst. Het draagt de regering op websites waarop de  controversiële anti-islam film Innocence of Muslims is te zien voor een maand te blokkeren. Inclusief YouTube. Dit staat niet op zichzelf. Bij het uitkomen in september 2012 verzocht de regering-Obama aan YouTube ook al de trailer te blokkeren. En met een beroep op de openbare veiligheid en het handhaven van de openbare orde sloot de regering van Kashmir in oktober Facebook en YouTube af. Evenals Pakistan.

De zaak was in september door de Egyptische procureur Hamed Salem aangespannen, aldus Al Ahram. ‘Als we niet stoppen met deze video’s, zullen ze alleen maar vaker vertoond worden’, zo-ie afgelopen september. De termijn van een maand geldt om de sites die de film doorgeven deze te laten verwijderen. Als de opdracht breed wordt opgevat kunnen ze net zolang gesloten blijven totdat alle ‘anti-islam inhoud’ is verwijderd.

Opnieuw een trieste dag voor iedereen die de islam het voordeel van de twijfel gunt. Die positieve houding valt steeds moeilijker vol te houden. In Noord-Afrika gedragen hardliners zich steeds onverdraagzamer. Zo wordt het de Egyptische Kopten die 10% van de bevolking uitmaken ook verboden om de film op internet of sociale media te zien. Gesteld dat ze de blokkade niet omzeilen. Andersdenkenden worden in het patroon van de islam gedrongen. De moslims blokkeren niet alleen YouTube, maar ook de democratie en de pluriformiteit.

Voor hoop op verandering is de islam steeds meer aangewezen op leiders in de marge. Zoals de Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim die ooit tegen NRC’s Elske Schouten zei: ‘Ik heb geen vooroordelen. Ik ben een liberaal in de zin dat ik respecteer dat mensen hun visie willen uiten: of het nu gaat om een zeer vrome en religieuze man of een seculiere liberaal’. En: ‘(..) als moslim drink ik niet, mijn kinderen drinken ook niet. Maar ik kan het niet opdringen aan anderen, laat staan als het niet-moslims zijn.’ Wanneer leren moslims dat eens?

Foto: Een Egyptische man houdt een koran en een kruis omhoog en demonstreert met anderen. Credits: AFP/ Khaled Desouki. 8 februari 2013.

6 gedachten over “Egyptische rechtbank verbiedt YouTube voor een maand. En dan?

 1. Voor twee jaar geleden, precies voor de protesten, was ik op vakantie in Egypte. Ik deed een woestijnsafari met een kleine groep. In een dorp met een winkelstraat vertelde een koptische winkelier dat hij daar de enige christen was, de rest was moslim. Hij was erg bang, vertelde hij, maar had geen alternatief. Dat is toch verschrikkelijk. Toen ik in Cairo aankwam en in een taxi naar het hotel reed, in een zijstraat van het Tahirplein, spoog een Egyptenaar in een tegemoetkomende auto naar mij en dat was beslist geen verbeelding. In een split second zag ik zoveel haat in dat gezicht. Ik was er beduusd van. Ik ga beslist niet meer naar dat land. Daar ben ik niet welkom.

  Like

 2. Ik kan het me voorstellen. Ze maken nu hetzelde mee als de inwoners van Duitsland in de jaren voor de oorlog. Ik neem aan dat alle mensen in de dezelfde omstandigheden hetzelfde doen.

  Like

 3. Natuurlijk moet een Koptische christelijke minderheid in een hopelijk democratisch wordend Egypte alle ruimte krijgen…en dat moet ook door ons alsmaar gezegd blijven.. en breidelen van persvrijheid doe je niet. Maar moeten Kopten in Amerika door een rechts-republikeinse joods-christelijke Amerikaanse anti-islammentaliteit (én anti-“zgn.moslim”Obama) “opgejuind” in een filmpje perse de grootste middeleeuwse breivikiaanse lasterpraat uitslaan over een Mohammed? Met wat historisch-wetenschappelijk gebruikelijke westerse informatie over de 7de eeuwse Mohammed konden ze zelf en die Republikeinen beter weten. Het zou persvrijheid sieren als die dan bv.op You Tube aan hun smadelijk -allerminst ons bekend cabarateske- filmpje toevoegd zou worden. Wellicht dat men dan hun Koptische en mijn christelijke geloofsgenoten in Egypte een betere dienst zou bewijzen, 0m nog maar niet te spreken over explosieve getroubleerde wereldverhoudingen.

  Like

 4. @Lidy
  Hopelijk komt die Egyptenaar niet naar hier.

  @knutselsmurf
  In de chaostheorie komt alles op z’n pootjes terecht. Maar dan moet je er wel in geloven.

  @Joost
  Elk beroep op het fatsoen, het verstand of de goede wil om de meningsuiting in te perken is goedbedoeld, maar heeft immer oneigenlijke bedoelingen en bijwerkingen. Daarom moet er niet aan begonnen worden.

  Zoals je zult verwachten ben ik het daarom met je oneens. Ik zie als oplossing voor een door sommigen als controversieel ervaren uiting in de publiciteit niet een verbod of een verplichte voetnoot, maar een tegenbericht. Kortom, een antwoord op een idioot filmpje is een beter filmpje dat het idiote filmpje onderuit haalt.

  Met de enige beperking dat de aangevallen doelgroep zich moet kunnen verdedigen. Dus geestelijk gehandicapten, jonge kinderen, hoogbejaarden of chronisch zieken die niet voor zichzelf op kunnen komen verdienen extra bescherming of steun. Maar zeker niet een steenrijke, politiek aan de weg timmerende en vele aanhangers tellende islam. Die kan prima voor zichzelf opkomen met voldoende eigen media.

  Probleem van wat je voorstelt is dat het niet kan werken. Want iedere groepering heeft een eigen waarheid die het als ondeelbaar ziet. Met een verbod of een voorbehoud wordt een doos van Pandora geopend. In vele landen worden minderheden gediscrimineerd en in de publiciteit onevenwichtig afgebeeld. Waar te beginnen? En hoe te bepalen wat recht en wat onrecht is?

  In bepaalde omstandigheden kan het ter bescherming van kwetsbare minderheden zeker verstandig zijn om de confrontatie niet te zoeken. Maar in het geval van een expanderende islam die eigenmachtig de confrontatie zoekt en in veel gevallen diverse minderheden niet geeft wat het toekomt is daarbij de reactie van die anderen ondergeschikt. De expansie heeft een eigen dynamiek.

  In bepaalde omstandigheden kan het ter bescherming van die minderheden, zoals christenen in het Midden-Oosten, juist verstandig zijn om de confrontatie wel te zoeken. Volgens velen die opkomen voor de pluriformiteit in het Midden-Oosten is het Westen hierin veel te voorzichtig, te bangig en te weinig actief.

  Like

 5. Laat ik nou toch denken dat wij westerse mensen ons alleen maar kunnen houden aan de -zij het beperkte, maar voor het nu duidelijke- waarheid en dat we de in het verleden door alle mogelijke gelijkhebberige leugens tweedracht en oorlog veroorzakende mentaliteit in onze tijd van mensenrecht toch maar af moeten leren. Gelukkig ben ik niet de enige, die dat denkt..

  Like

 6. @Joost
  Er is niet een waarheid. Ook niet in het Westen. Zelfs niet binnen een en dezelfde religie of levensovertuiging. Het afleren van leugens en misleiding steun ik ook. Naar verwachting zullen velen dat in beginsel steunen. Door uiteenlopende belangen zijn ze echter lastig te overkomen.

  Voor de tussentijd die waarschijnlijk eeuwig zal duren dient er in mijn ogen daarom omgegaan te worden met alle verschillen en uiteenlopende interpretaties van de waarheid. De juiste strategie lijkt me om te zorgen dat dit in het publieke debat met woorden of beelden wordt ‘uitgevochten’. Da’s dus een inperking van het strijdveld, maar geen inperking van de regels op dat strijdveld. Juist als die laatste vrij zijn, kan dat eerste ingeperkt worden.

  Noem zo’n strategie van afleiding de inperkende sublimatie. Nominaal blijven dan de waarheden buiten schot. Ik schat dat als het praktisch hoogst haalbare in.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.