Globaal protest tegen sexisme tegen Egyptische vrouwen

In Egypte staan vrouwenrechten onder druk. Door doelgerichte acties die de opzet hebben om vrouwen te ontmoedigen te protesteren tegen de islamisten van president Morsi is het Tahrir-plein een extra gevaarlijke plek. Vrouwen worden betast, uitgekleed of verkracht door hitsige groepen mannen. Deels ingegeven door hun verstoorde relatie met vrouwen, deels door een conservatieve politieke agenda. Zo wordt de positie van de vrouw de lakmoesproef van het gehalte van de Egyptische democratie. Af te meten aan de vrouwen gaat het niet de goede, maar de verkeerde kant op. Het ontbreekt de islamisten aan democratisch besef en enige urgentie van pluriformiteit. Hun onverzoenlijke houding tegenover minderheden, gevoegd bij een slechte economische politiek die besluiten op de lange baan schuift doet de volkssteun in snel tempo afnemen.

Global

Egyptische vrouwen nemen het initiatief en laten zich niet afschrikken. Maar ze kunnen steun, solidariteit en bewondering gebruiken. Op 12 februari is er een wereldwijd protest tegen wat de initiatiefnemers sexueel terrorisme tegen de demonstrerende vrouwen noemen. Alia al Mahdi ging met vrouwencollectief FEMEN vooraf aan dit protest, toen ze in december 2012 voor de Egyptische ambassade in Stockholm uit de kleren ging. Het protest tegen het kapen van de revolutie door president Morsi en de Moslimbroederschap is nu breder. Ook in Den Haag is een demonstratie. Plek is de Egyptische ambassade, Badhuisweg 92. Tijd: 18.00 uur. Eva Ruijters is de Facebook-pagina ‘Manifestatie voor de bescherming van vrouwelijke demonstranten in Egypte‘ gestart:

Egypte

Foto 1: Schermafbeelding affiche protestactie HarassMapEgypt tegen bejegening Egyptische vrouwen.

Foto 2: Schermafbeelding Nederlandse Facebook-pagina Manifestatie voor de bescherming van vrouwelijke demonstranten in Egypte.

6 gedachten over “Globaal protest tegen sexisme tegen Egyptische vrouwen

 1. Dat het in Egypte de verkeerde kant op gaat is wel duidelijk. Maar “sexual harassment” in het huidige Egypte wordt door politie en leger-eenheden gebruikt om vrouwen én mannen te ontmoedigen volgens de volgende indringende reportage:

  Two Years On, Egyptian Revolution Caught in Violent Past
  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=9639#.URTgWR12Sao

  Hoeveel men daarvan op islamisten kan afschuiven is niet duidelijk. Het is niet hun methodiek en repressie op deze manier hangt niet samen met een religie, zoals blijkt uit b.v. het volgende artikel:

  Is Britain guilty of systemic torture in Iraq?
  http://www.guardian.co.uk/uk/2013/jan/19/britain-guilty-systemic-torture-iraq?INTCMP=ILCNETTXT3487

  Het is check en double-check dezer dagen, George. Of het nu over de I van Icarus gaat of over Egypte. Of over Libië, Syrië, Irak for that matter. Anders wordt jouw blog gegarandeerd misbruikt door propagandisten…

  Like

 2. @Arjan
  Goed lezen en focussen, Arjan. Natuurlijk heeft het leger ook belangen en ontmoedigt het burgers om te protesteren. Allen herinneren we ons de raid met de kamelen nog op het Tahrir-plein. Maar de vrouwen richten hun protest nu tegen de conservatief-religieuze politiek. Daar zit nu de grootste bedreiging. Dat gaat nog niet eens om de macht, maar om het recht om mee te mogen doen.

  De recente geschiedenis in het Midden-Oosten en Noord-Afrika leert dat islamisten niet vies zijn van manipulatie en repressie. Schrijvers, journalisten en kritische burgers worden opgesloten. Mogelijk hadden ze niet de intentie, maar weten ze geen juiste houding te vinden tegenover de ontwikkelingen. Wat niet wil zeggen dat hun ‘tegenpartij’ geen vuile handen heeft. Natuurlijk wel. Maar dat wast de islamisten niet schoon. De gewone burgers, zoals de vrouwen zijn het slachtoffer.

  Bij je laatste alinea sluit ik me graag aan. Ik kom alleen tot tegenovergestelde oordelen. Maar dat kan in de pluriformiteit.

  Voor propaganda maak ik me niet in het minst ongerust. Iedereen is hier even welkom. Ik voer mijn eigen koers. En word dan weer door links, dan weer door rechts geciteerd. Best zo.

  Like

 3. In alle landen waar een zogenaamde democratische lente plaats vindt worden de rechten van vrouwen vertrapt door islamitisering

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.