Wat betekent ‘welke obediëntie zijn homoseksuelen toegedaan’?

Antwerpen

Nederlands en Vlaams hebben overeenkomsten en verschillen. Hetzelfde geldt voor Nederland en Vlaanderen. ‘Lees maar, er staat niet wat er staat’, dichtte Hendrik Marsman in Awater. Mogelijk een woordgrap, mogelijk een diepere waarheid. Als Nederlander die weliswaar op zo’n 20 kilometer van de Belgische grens is opgegroeid en ontelbare keren in Zelzaete, Gent, Knokke of Brugge kwam begrijp ik niets van een bericht in het Vlaamse nieuws. Het gaat volledig aan me voorbij. Mentaliteiten die aan elkaar grenzen sluiten elkaar uit.

Het betreft een uitspraak van de Antwerpse burgemeester Bart de Wever. Volgens de N-VA-politicus zouden loketbedienden hun homosexuele geaardheid niet mogen uiten. Tot zover een conservatief standpunt zoals Silvio Berlusconi, Vladimir Putin of Marco Rubio die uiten. In de Vlaamse terminologie gaat het over Holebi’s, (Homo’s, Lesbienne’s en Bisexuelen) alsof het om een exotische stam gaat. In Nederland een onbekende term. Maar dan komt het: ‘Holebi’s een obediëntie noemen getuigt van weinig inzicht‘, citeert De Standaard.

Wat betekent dat? Wat is een obediëntie? Ik heb geen idee, al herken ik er het woord gehoorzamen in van het Franse ‘obéir‘. Maar gehoorzaamheid aan wat? De liberale politicus Alex Polis maakt het er voor mij niet duidelijker op als-ie zegt: ‘(..) dat doe je niet door een ganse groep van mensen weg te zetten als een obediëntie.’ Ik raak ervan overtuigd dat het een schandelijke zaak is. Maar wat betekent het in hemelsnaam?

Het gaat verder: ‘De Wever maakt een grote denkfout door een positieve keuze zoals het toetreden tot een obediëntie, gelijk te stellen met geaardheid.‘ De Wever zou een denkfout maken. Maar welke? Het gaat verder. Oppositiepartij SP.A reageert met verbazing op De Wever: ‘De partij vraagt zich zaterdag in een persbericht af ‘welke obediëntie homoseksuelen toegedaan zijn‘.’ Och God, wat vreselijk, is obediëntie een dodelijke ziekte? Een soort Vlaamse Aids? Of anders een ritueel van de mormonen, katholieken of vrijmetselaars? Want zelfs vrijgevochten Vlamingen kunnen in gedachten geen afstand nemen tot religie. Ook als ze menen een andere obediëntie toegedaan te zijn. Ik geloof het te begrijpen. Maar zeker weten doe ik het niet. Daar ben ik blij om.

Foto: Antwerpse mannen.

Advertentie

6 gedachten over “Wat betekent ‘welke obediëntie zijn homoseksuelen toegedaan’?

 1. Is gewoon weer de oude discussie of het aangeboren is of een keuze. Dat is vooral een issue omdat nogal wat mensen de mening zijn toegedaan dat men in geval van een overtuiging minder aanspraak kan maken op bescherming tegen discriminatie, dan wanneer het gaat om een aangeboren eigenschap.

  Like

 2. @Joke
  Is dat het? Het kan zijn. Maar ik heb geen idee of de Antwerpenaren werkelijk dat bedoelen. Dus: zijn Antwerpse homosexuele loketbedienden gehoorzaam aan hun vrije wil of aan hun genenkaart. Speelt dat debat nog in Vlaanderen?

  Like

 3. @Joke
  Dank voor de verwijzing. Het gaat denk ik om twee aspecten bij de Antwerpse loketbedienden die in dienst zijn van de gemeente. De sexuele geaardheid en het uiten van die geaardheid via kleding of symbolen. Maar gehoorzaam aan wat? Aan het modebeeld? Aan de goede smaak? Aan het kiezen van het juiste T-shirt? Aan gedragregels? Aan het fatsoen van de kleinburgers? Aan de ambtelijke leiding? Aan de burgemeester? Aan de politieke partijen? Aan de heersende religieuze of levensbeschouwelijke stromingen? Aan de Belgische koning? Aan de Vlaamse premier?

  De uitleg van SP.A Antwerpen interpreteert de woorden van De Wever en kan ik evenmin volgen. Ik begrijp er nog steeds niets van. Waarom zo omfloerst? Of is het niet omfloerst, maar begrijp ik ook dat niet?

  Andersom beredeneerd denk ik dat wat dan ook altijd gehoorzaam aan iets kan zijn. Dus ook homosexualiteit. Maar nogmaals, aan wat dan? Uiteraard niet aan de vrije keuze. Da’s wetenschappelijk achterhaald. Ook in Vlaanderen. Weten de Vlamingen dat nog niet? Maar zo dom zijn ze toch niet? Ik denk dat heel ergens anders over gaat. Maar waarover? Gewoon over geld? Of cultuur? Of het onbenul van de politiek?

  Like

 4. De holebi’s zouden toegewijd zijn aan hun eigen overtuiging oftewel hun eigen kluppie – althans in De Wevers redenatie, suggererend dat dat andere loyaliteiten in de weg zou zitten. Heel België heeft volgens mij eerst dat archaïsche woord moeten opzoeken, om zich vervolgens af te pijnigen wat-ie er in vredesnaam mee heeft bedoeld te zeggen. Hij heeft het m.i. welbewust gekozen om een bepaalde indruk te wekken, alsof het hier gaat om een of ander obscuur lidmaatschap.

  Like

 5. Zit me te verbazen over dat mij onbekende woord obedientie ivm homosexualiteit. Het doet me trouwens ook denken aan dat religieus geladen, bij homosexualiteit ook vaak genoemde, woord taboe, wat door “god(en) gemerkt” betekent en dus “verboden”. Daar heb je maar naar te luisteren en je bij neer te leggen(=obedientie?). Zelfs heel gewone belgische woorden krijgen soms zo’n religieuze lading: “kuisen” voor schoonmaken, wat ons weer aan de “kuischheid” uit onze jeugd doet denken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.