Saudische ex-diplomaat houdt Nederland verantwoordelijk voor zijn leven

007

Dat Saudi-Arabië een fout land is leidt geen twijfel. Denk alleen maar aan wat de Saudische blogger Hamza Kashgari overkomt die al bijna een jaar in de gevangenis zit voor enkele tweets. Of schrijver Turki Al-Hamad die hetzelfde overkwam. Er is met het Wahabisme een onverdraagzame versie van de islam aan de macht dat ook nog eens als exportartikel de regio destabiliseert. In Bahrain wordt met steun van de Saudi’s de sjiitische meerderheid onderdrukt. Westerse media als CNN worden omgekocht om ons dat niet te vertellen, zoals journaliste Amber Lyon aantoont. Wat haar deed breken met CNN. Ofwel, oliegeld houdt de waarheid uit onze media. En wij blijven onwetend. Ondanks het hardhandig optreden leveren de VS wapens aan Bahrain.

Bruce Riedel noemt in een kristalhelder memorandum aan president Obama dat Brooking publiceerde Saudi-Arabië de laatste absolute monarchie: ‘Saudi Arabia is the world’s last absolute monarchy. Like Louis XIV, King Abdallah has complete authority.‘ Riedel pleit echter niet voor hervormingen, maar voor onderdrukking van de democratisering in de regio. Absurd is dat het land dat direct in verband kan worden gebracht met de daders van 9/11 een nauwe bondgenoot is van de VS en het Westen, en Iran dat er buiten staat opgescheept wordt met een vijandbeeld. Zoals Glenn Greenwald opmerkt in The Guardian. Het Westen steunt Saudische tirannie.

Er is een Nederlandse connectie aan dit treurige verhaal van opportunisme, handel, onrecht en wegkijken. Amnesty bracht onlangs naar buiten dat de Saudische diplomaat Mishal bin Zaar Hamad al-Mutiry die in 2011 naar Qatar is gevlucht onder druk van de Saudische autoriteiten uitgeleverd gaat worden. Al-Mutiry vreest voor zijn leven in Saudi-Arabië. Voordat-ie vluchtte werd-ie gemarteld in de gevangenis. De diplomaat had zich in 2003 het ongenoegen van de Saudi’s op de hals gehaald toen-ie klaagde dat de Saudische ambassade in Den Haag naar verluidt het terrorisme financierde. Na z’n ontslag trad-ie in 2004 met de feiten naar buiten.

In september 2004 kregen al-Mutiry en zijn gezin asiel in Nederland. Maar in 2006 werd-ie vanuit Nederland door vermoedelijk Saudische geheime agenten onder dwang naar Brussel gereden en op een vliegtuig naar Saudi-Arabië gezet. Omdat zijn 10-jaar oude zoon Youssef ook ontvoerd was had-ie geen keuze. Geert Wilders stelde vragen. Al-Mutiry heeft herhaaldelijk Nederlandse ambassades en consulaten in de Golfregio benaderd voor bescherming, aldus Jannie Schipper op RNW. Zonder resultaat. Mishal bin Zaar Hamad al-Mutiry houdt Nederland verantwoordelijk. De lange arm van de Saudische monarchie reikt tot in Den Haag.

Foto: James Bond in Nederland en Saudi-Arabië

Een gedachte over “Saudische ex-diplomaat houdt Nederland verantwoordelijk voor zijn leven

  1. @George: Inderdaad een onverkwikkelijke geschiedenis, maar niet écht afwijkend van de ‘real politic’s’ die alle wereldleiders menen te moeten plegen. Jammer genoeg zitten de Saoedische, Turkse en Marokkaanse en……? via financieel ondersteunende activiteiten aan scholen, moskeeën en wat dies meer zij, politiek nog veel dieper in het westen ingegraven dan we onder ogen willen zien. Echt geheim is het niet omdat er talloze Turken, Marokkanen, Iraniërs, Soedanezen, Egyptenaren…… enz, enz. zijn die zich ook in Nederland niet volledig veilig voelen en daar privé best wel over durven praten.

    Maar ik zou niet weten hoe je het boven water krijgen van deze “verborgen” machten in een open maatschappij als de onze zou moeten aanpakken zonder uiteindelijk terecht te komen in het ook door jou zo vermaledijde ‘big brother’ oog dat alles in de gaten houdt en registreert. Alleen ik krijg de indruk dat dit laatste allang gebeurd en het ook een onderdeel van de huidige politiek is om een andere kant op te kijken als het de inhoud van de portemonnee kan schaden.

    Die relatie wegkijken/inhoud-portemonnee is een ongeschreven internationaal geaccepteerde norm en een oud Nederlands gebruik : -((((((((((((. Wij doen er tenminste hartstochtelijk met ze allen aan mee. Vooral nu het economisch wat minder gaat zal je de handen niet snel op elkaar krijgen voor het ook ‘o zo bekende Nederlandse dominees/onderwijzers vingertje’ richting onze olieleveranciers.

    Het één en ander maakt natuurlijk dat deze mensen – als ze hun klokkenluidersgedrag tenminste uit vrije wil doen – enorme en grotendeel volledig onbekende en ongetwijfeld tenslotte vergeten helden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.