Op petities.nl kan men zich uitspreken tegen de verkoop van de Afrikacollectie. De plannen van Stanley Bremer om de Afrikacollectie van de gemeente Rotterdam te vermarkten lijken in de raad onvoldoende politiek steun te krijgen. Deze collectie wordt beheerd door het Wereldmuseum waar Bremer directeur is. De commissie Jeugd, Onderwijs, Cultuur en Sport van de Rotterdamse raad praat aanstaande woensdag over het voorstel van het college om delen van de gemeentecollectie te verkopen. Volgens een bericht in De Volkskrant is er in de raad een meerderheid van PvdA, D66, GroenLinks en SP om de richtlijnen voor afstoting niet te verruimen. Wethouder Antoinette Laan had die mogelijkheid in november 2012 in een brief aangekondigd.
Behalve politieke tegenwind heeft Bremer met zijn plannen en zijn halsstarrige houding ook tegenwind gezaaid in de museum- en erfgoedsector. Zo spreekt de Vereniging Rembrandt zich op 14 januari in een nieuwbericht uit tegen de plannen van Bremer: ‘De Vereniging Rembrandt roept de gemeenteraad op een verstandig besluit te nemen inzake het voornemen van het Wereldmuseum Rotterdam, naar de richtlijn zoals in grote gemeenschappelijkheid overeengekomen.’ Ofwel, de Vereniging Rembrandt roept de Rotterdamse raad op om de voorstellen van wethouder Laan (VVD) niet te volgen. Het Rotterdamse raadslid voor D66 Jos Verveen zegt in een tweet de uitspraak van Bremer in de NRC van afgelopen weekend dat de verkoop van de Afrikacollectie van de gemeente Rotterdam ‘een moderne manier van museummanagement is‘ niet te volgen:
Foto 1: Schermafbeelding op 14 januari 2013 van petities.nl/Afrikacollectie.
Foto 2: Schermafbeelding van tweet D66-er Jos Verveen.
‘Straks hangt mijn vaders kunst in Dubai’
http://www.rijnmond.nl/nieuws/15-01-2013/straks-hangt-mijn-vaders-kunst-dubai
15-01-2013 | 19:58
‘Als het voor musea makkelijker wordt om kunst te verkopen, zullen minder mensen hun collectie aan een museum schenken’. Dat stelt Martijn Sanders, zoon van een bekend kunstverzamelaar.
Zijn vader doneerde in het verleden een groot deel van zijn privécollectie aan het Wereldmuseum in Rotterdam. Maar juist dat museum is nu van plan om een deel van zijn collectie te verkopen.
‘Sultan in Dubai’
“Mijn vader wilde zijn kunst voor iedereen toegankelijk maken, maar straks komt het mogelijk bij een Sultan in Dubai te hangen”, vertelt Martijn Sanders. “Ik vrees dat steeds minder verzamelaars bereid zijn om hun privécollecties te schenken, als het voor musea makkelijker wordt om geld te verdienen aan de verkoop van kunst.”
Mogelijk nieuwe regelgeving
Martijn Sanders reageert op een voorstel van de Rotterdamse wethouder Laan van Cultuur. Ze vindt dat het geld dat een museum verdient met de verkoop van kunst, niet langer gebruikt hoeft te worden voor de aankoop van nieuwe kunst, zoals nu het geval is. Zo kan een deel van het geld volgens Laan ook gebruikt worden om te investeren in depots of andere tentoonstellingen. Wel vindt Laan dat daar bij schenkingen toestemming van de schenker voor nodig is.”
Ook gemeenteraad is bezorgd
Een deel van de gemeenteraad deelt de zorgen van de kunstverzamelaars. Raadslid Jos Verveen (D66) is bijvoorbeeld bang dat musea kunst gaan verkopen om hun begroting sluitend te krijgen: “Straks wordt de energierekening daarvan betaald”.
‘Nagel aan zijn doodskist’
Over het voorstel van wethouder Laan moet nog gestemd worden, maar voor de vader van Martijn Sanders is dat te laat: “Mijn vader is september op 100-jarige leeftijd overleden. Hij heeft de discussie nog meegemaakt. Het was de nagel aan zijn doodskist. Door de discussie kreeg hij ontzettend veel spijt dat hij zijn kunst aan het Wereldmuseum heeft geschonken.”
LikeLike
‘Collectie Wereldmuseum moet toegankelijk blijven’
Dinsdag 15 januari 2013, 16:44u – Ivo Rodermans Cultuur
http://rotterdam.groenlinks.nl/node/92979
De collectie van het Wereldmuseum moet in volle omvang toegankelijk blijven voor het publiek. Dat vindt GroenLinks-raadslid Nourdin el Ouali. Het Wereldmuseum wil de Afrika-collectie via de veiling in de uitverkoop doen. Met de opbrengst, geschat op 70 tot 110 miljoen euro, denk het museum zonder gemeentelijke subsidie verder te kunnen draaien.
GroenLinks-raadslid Nourdin el Ouali gruwelt bij de gedachte dat het museum uit financiële overwegingen de collectie verkoopt. ‘Dit is cultureel erfgoed. De waarde van de collectie zit ‘m juist in de samenstelling van het totaal. Het is geen tweedehands auto die je even de deur uit doet om er vervolgens je energierekening van te betalen.’
El Ouali kan alleen akkoord gaan met verkoop van de Afrika-collectie als de stukken bij elkaar blijven en toegankelijk blijven voor publiek, ook als de opbrengst dan tegenvalt. ‘In het verleden is in de museumwereld al veel discussie geweest over de commerciële koers van de directie van het Wereldmuseum en over de keuze voor Azië. Wat GroernLinks betreft tornen we niet aan de collectie en zeker niet vanwege het geld, maar als museaal kan worden onderbouwd dat de Afrika-collectie in een ander museum beter op zijn plek is, moeten we dat serieus overwegen. Echter, nooit voor het geld.’
LikeLike
Wereldmuseum biedt Afrikacollectie te koop aan
Niels Markus − 16/01/13, 09:01
TROUW http://tinyurl.com/bd54snv
Te koop aangeboden: unieke Afrikacollectie. Gevraagd: 70 tot 110 miljoen euro, of in ieder geval zo veel geld dat de rente hoog genoeg is om een museum subsidievrij te laten draaien.
Zo hadden ze het bedacht bij het Wereldmuseum Rotterdam. En de Rotterdamse cultuurwethouder Laan (VVD) zag het ook wel zitten, tot afgrijzen van een deel van de museumwereld. De gemeente Rotterdam is eigenaar van enkele collecties, waaronder die van het Wereldmuseum.
Het college van burgemeester en wethouders wil ‘verkoop van objecten op voorhand niet uitsluiten’. En de opbrengst hoeft ook niet per se ten goede te komen aan de museumcollectie. Critici vinden dat het college collectie-eigenaren hiermee de mogelijkheid geeft tot kunstverkoop voor commerciële doeleinden. Het schrikbeeld is een gemeente die een Picasso verkoopt voor de aanleg van een parkeergarage. Vandaag praat de Rotterdamse gemeenteraad over de kwestie. De raad lijkt tegen.
De Leidraad voor het Afstoten van Museale Objecten (LAMO) moet voorkomen dat collecties verloren gaan voor het publiek. Volgens de richtlijn moeten musea hun collecties eerst voor (bijna) niets aanbieden aan andere musea, voordat ze tot veiling mogen overgaan. Het Wereldmuseum wil de LAMO links laten liggen.
“We zijn het enige land in de wereld waar dit gebeurt”, zegt Sjarel Ex, directeur van Boijmans Van Beuningen. “Je moet je erfgoed niet kapitaliseren. Zeker niet omdat de Afrikacollectie uit giften bestaat.” Het Wereldmuseum wil zich meer op Azië gaan richten, vanwege economische belangen in de Rotterdamse haven.
Hoogleraar culturele economie Arjo Klamer is voor verkoop: “Heel veel werken in museumdepots worden nooit tentoongesteld. Als je werken die niets toevoegen aan de collectie verkoopt, kun je meer focussen.” En als museumdirecteuren later spijt krijgen? Klamer: “Tja, die nemen allerlei beslissingen.” Zo besloot directeur Gerard de Kleijn van Museum Gouda in 2011 een Marlene Dumas voor bijna 1 miljoen euro te verkopen. Daarmee wendde hij een faillissement af. De Museumvereniging dreigde met royement. Daarvoor moet het Wereldmuseum ook vrezen. De Kleijn vindt dat het Wereldmuseum ‘heel ver’ gaat. “Maar je moet niet te hysterisch doen: musea gaan zeer verantwoord om met inkomsten, die komen altijd ten goede aan het museum en de collectie.”
Commentaar GK: Het is onaantoonbaar en onjuist dat museumgoudA door de verkoop van The Schoolboys in de zomer van 2011 een faillissement afwendde. Zie:
https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/12/22/reden-verkoop-the-schoolboys-door-museumgouda-is-niet-financieel/
LikeLike
Nog geen duidelijkheid over verkoop Afrikacollectie
16-01-2013 | 18:32
RTV Rijnmond
http://www.rijnmond.nl/nieuws/16-01-2013/nog-geen-duidelijkheid-over-verkoop-afrikacollectie
Rotterdam neemt voorlopig geen besluit over het versoepelen van de regels rond de verkoop van gemeentelijke kunstcollecties. Of het Wereldmuseum de Afrikacollectie mag verkopen blijft daarmee onduidelijk.
Dat bleek woensdagmiddag tijdens een commissievergadering in het stadhuis. Het museum wil de collectie verkopen om te kunnen overleven met minder subsidie. Het college ziet wel wat in die oplossing, maar de raad is zeer kritisch.
Wethouder Laan van Cultuur zegt af te willen van het principe ‘kunst voor kunst’. Ze wil dat het mogelijk wordt om geld dat is verdiend met de verkoop van kunst ook voor andere doelen te gebruiken. Bijvoorbeeld om kunst op te slaan of musea te helpen hun vaste collectie te presenteren. Zo wil ze ervoor zorgen dat de gemeentelijke kunstcollectie van één miljoen objecten niet verder uitbreidt.
Gaten dichten
Een meerderheid van de gemeenteraad vindt het voorstel te ver gaan en is bang dat het geld niet goed zal worden besteed. Partijen vrezen dat er gaten in de begroting van musea mee worden gedicht. Daarnaast mag het gemeentelijk erfgoed niet te makkelijk van de hand worden gedaan, vindt de raad.
Laan neemt de signalen van de gemeenteraad serieus en gaat de komende weken met diverse museumdirecteuren in gesprek. Ook een afspraak met het Wereldmuseum staat gepland. Over een aantal maanden moet duidelijk worden wat er met de Afrikacollectie van het museum gaat gebeuren.
Nuance
Volgens de wethouder worden haar voorstellen uit hun verband gehaald. Zo is het niet de bedoeling dat musea de gasrekening met het verdiende geld kunnen betalen. Daarnaast zei Laan dat schenkingen van kunstverzamelaars in Rotterdam nog altijd in goede handen zijn. “Dat kunstwerken zomaar op Markplaats komen te staan is echt niet aan de orde.”
LikeLike
‘Wereldmuseum moet zich niet rijk rekenen‘
17 januari 2013 om 18:01:03
http://www.nieuws.nl/735875
(Novum) – Het Wereldmuseum, dat overweegt zijn Afrika-collectie te verkopen, mag de komende jaren niet rekenen op inkomsten uit de verkoop van museale objecten. De meerjarenbegroting van het museum moet losstaan van de discussie over het gemeentelijke verkoopbeleid voor museumstukken, vindt de gemeente.
Het museum liet donderdag juist weten dat het eerst duidelijkheid wil over het verkoopbeleid. De deadline voor het inleveren van de begroting verstreek afgelopen dinsdag, maar het Wereldmuseum kreeg een paar weken uitstel. Dat staat los van de discussie over ontzamelen”, aldus de zegsvrouw van de gemeente.
“Het museum moet zich op korte termijn niet rijk rekenen.” Het inleveren van een begroting waarin geen rekening wordt gehouden met de verkoop van museumstukken, is een voorwaarde voor subsidie van de gemeente.
Het Wereldmuseum houdt na een bezuiniging van twee miljoen euro nog drie miljoen euro subsidie over. De verkoop van de Afrika-collectie zou het Rotterdamse museum naar verluidt zestig miljoen euro opleveren. Met de rente op dat bedrag wil het museum verzelfstandigen, zodat het straks geen subsidie meer nodig heeft.
Het voorstel van directeur Stanley Bremer stuitte op veel verzet uit binnen- en buitenland. Gevreesd wordt dat de collectie uit elkaar valt en uit Nederland verdwijnt.
Cultuurwethouder Antoinette Laan (VVD) liet in november weten dat ze de regels voor verkoop van stukken door gemeentelijke musea wil versoepelen. De gemeente wil de verkoop echter alleen toestaan als dat gebeurt om inhoudelijke redenen. Het afstoten van verzamelingen uit geldnood zou ook in de toekomst niet mogen.
In het debat over de standpunten van de gemeente bleek dat een meerderheid van PvdA, D66, SP en GroenLinks bezwaar heeft tegen het versoepelen van de verkoopregels. Laan liet daarop weten dat ze de komende tijd om de tafel gaat met de museumsector om haar beleid verder uit te werken.
LikeLike
Pingback: Santralistanbul Museum veilt volledige collectie. Hoe kan dat? | George Knight
Pingback: Wereldmuseum, ontslag, museumsector en de aangekondigde dood | George Knight
Pingback: Rotterdam scherpt ontzamelbeleid museumcollecties aan | George Knight
Pingback: Publieksactie tegen directeur Bremer van Wereldmuseum | George Knight
Pingback: Wereldmuseum maakt nieuwe start met AFRIKA 010. Geen doorstart zonder investering. Een terugblik | George Knight