Joris Luyendijk heeft weinig vertrouwen in politiek en banken

Journalist en antropoloog Joris Luyendijk legt uit dat het bancaire systeem door en door kapot is. Toezicht ontbreekt. De oorzaken voor een crisis zijn niet weggenomen. Er is niks opgelost. Het is er eerder slechter op geworden. Beangstigend is dat de reserves tijdens de vorige crisis uitgeput zijn. Voorspelling? Een nieuwe crisis in 2013. De mensen die ons de crisis hebben aangedaan zitten nog steeds aan de knoppen. De politiek bijt niet door en zit in de zak van de bankensector. Media bijten evenmin door. Dit verklaart waarom de politiek niks doet en net doet alsof het iets doet. Als het verhaal van Luyendijk klopt roept dit de vraag op of de politici die voor controle en passende maatregelen moeten zorgen dom zijn of wegkijken. Wat is erger?

Advertentie

10 gedachten over “Joris Luyendijk heeft weinig vertrouwen in politiek en banken

 1. Staatsschulden in absolute getallen in de eurozone zijn hoger dan twee jaar geleden, ondanks alle maatregelen. Er is de vastgoedbubble (woningmarkt &kantoren), 25% van de woningen staan ‘onder water’, aandelen stijgen veel te snel, de bankencrisis is niet opgelost, schulden worden via nieuwe constructies met nieuwe schulden betaalt, er is een sluimerende politieke crisis in de EU, de enorme werkloosheid in de EU, economische krimp i.p.v. groei ondanks mooie plannen, nog slechts vier Triple A lidstaten in de EU, halfslachtige maatregelen uit Brussel, hoge Euro koers, lage olieprijs, verkiezingen in Duitsland en Italie (Berlusconi) en over anderhalve maand misschien serieus gedonder in de States over de Fiscal Cliff.
  Politici wachten af wat er in DE en IT gebeurt, gebruiken 2013 om te praten over nieuwe EU contouren, ‘2013 – Jaar van de Europese burger’, Draghi zit vast aan lage rentepercentages en nóg komt er niets van de grond, kan en mag niet nog meer bijgedrukt geld in de EU pompen, alle Euro-lidstaten moeten bezuinigen. Zuid Europa is een kruitvat, of een tikkende tijdbom met een korte lont in sociaal-economisch opzicht.
  Dan hoeft er maar (elders in de wereld) ‘dít’, vingerknip, te gebeuren en stort ‘ de laatste kwatta reep’, de aandelenkoersen, in a.g.v. minder (export)afzet. Een ‘Double Dip in een energie arm Europa.

  Draghi heeft de politici meermalen gered om ze tijd te gunnen, maar ook daar is de rek eruit. Politici kijken wég met de blik op vooruit: Ga terug naar de eerste zin en lees opnieuw.

  Volgens de formule van de Wet van Murphy heeft Joris het gelijk meer aan zijn zijde dan de politici.

  Wie redt straks de ‘Redders van Europa’? Waarschijnlijk degenen die politiek Brussel gaan ‘isoleren’ en het roer omleggen. Misschien is ‘Brussel’ minder dom dan wordt gedacht, er is daar een reservoir van enorme talenten, kennis, ervaring en realiteitszin onder de ambtenaren.

  Like

 2. Tja…een half jaar geleden en elders eerder (nadat ik er ambtshalve decennia tegenaan heb gekeken) schreef ik dat het inzicht en de mogelijke beheersing van het probleem dat Luyendijk aankaart voor mij cruciaal was bij de toen aanstaande verkiezingen. Nou, daar heerste radiostilte over. Goed, Jolande Sap piepte iets over het terugwinnen van macht op de financiële markten. Maar voor de rest wilde men de ‘proverbial 800 pound gorilla in the room’ niet zien. Waarom niet? Omdat we in een partij-democratie leven en partijleiders zich profileren aan wat er maatschappelijk leeft. Van afgeleide waarden dus. Zonder verdere vergelijkingen te trekken denk ik dat een discours over het functioneren van de democratie het best kan beginnen bij deze hypothese.

  Like

 3. @King Billy
  Probleem van de Europese banken in tegenstelling tot de Amerikaanse tegenvoeters is dat ze nog steeds niet gesaneerd zijn. Ofwel, de verliezen zijn nog niet uit de balansen verwijderd. Zodat banken elkaar niet vertrouwen en ze de economie onvoldoende aan kunnen zwengelen. Daarbij komt nog de maatregel om de eisen over buffers aan banken te versoepelen(‘Basel III’). Zodat Europa zich het hoofd breekt over de kwaliteit van de laag vernis en de dieperliggende oorzaak laat zitten. En nogmaals, hoe kunnen politici die dit pappen en nathouden laten voortduren?

  @Arjan
  Mee eens. In de verkiezingen speelde het geen rol. Af en toe komt er kritiek vanuit de SP, maar daar blijft het dan ook bij. De andere partijen gedragen zich als zombies. Waar GroenLinks voor staat ontgaat me tegenwoordig volkomen. Ik zou het niet meer weten.

  @Aad
  Precies. De tragiek is dat gezond verstand van burgers over deze kwestie dieper steekt dan de zogenaamde afgewogen mening van de betrokken politici. Dat wijst op kwade wil van laatstgenoemden.

  @Paul
  Klopt, en het Zweedse Handelsbanken. Als je van bank wil veranderen, er zit een filiaal in Utrecht:
  http://tinyurl.com/au98ky5

  Like

 4. Pingback: Drie pleidooien voor politiek die aan burger denkt. Een trendbreuk? « George Knight

 5. Pingback: Vijf jaar na crisis Lehman Brothers zijn banken nog niet aangepakt | George Knight

 6. Pingback: Hoeveel meer dan absurd drama zijn de Europese verkiezingen? | George Knight

 7. Pingback: Burgerinitiatief wil het taboe op geldschepping doorbreken. En de macht van de banken | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.