Ondraaglijke lichtheid van het Nederlands cabaret: Theo Maassen

15612606-568x378

Er blijkt afgelopen weken in de Nederlandse media een heuse storm opgestoken te zijn. Over een belangrijk iets. Internetactivist Aaron Swartz die in het nauw gebracht door de Amerikaanse overheid zelfmoord pleegt? Nee. De Franse interventie in Mali? Nee. De oorlog in Syrië? Nee. Waarover dan wel? Theo Maassen. Een cabaretier met Brabantse tongval die agressie speelt en oogst. In de ‘als of‘-wereld van de dramatiek dus.

Cabaret is amusement dat onder het mom van een hogere waarheid op een domineestoon het dagelijkse naar een dramatisch niveau tilt door te shockeren, op scherp te zetten of te ontroeren. Cabaret bestaat bij gratie van ontvankelijkheid in de wederzijdse afspraak tussen publiek en cabaretier. Fransen noemen dat zo aardig ‘Épater la bourgeoisie‘ ofwel indruk maken op de burgerij. Die laat zich graag afzeiken om deel te worden van iets groters dat het vermoedt. Cabaret is kleinkunst voor de kleinburger die egalitair geniet van zelfkastijding.

De mediastorm spitste zich toe op een uitspraak van Maassen over de beveiliging van een politicus als Geert Wilders. Hij zegt daartegen te zijn: ‘Misschien dat mensen dan net effe iets langer nadenken voordat ze iets zeggen.’  Da’s een mening die slecht valt bij rechts en links tot bijval verleidt. Ook wordt Maassen verweten door Nausicaa Marbe dat-ie de islam niet hard durft aan te pakken, maar zich confortabel als pseudo-rebel richt op Wilders als symbool van een voorbij verleden. Theo Maassen symboliseert de ultieme kleinburger.

Kritiek gaat voorbij aan het wezen van de ‘als of‘-wereld van dramatiek. Aan de stilzwijgende afspraak tussen acteur en publiek om binnen theaterconventies een gezellig loopje met de werkelijkheid te nemen. Om effect te resulteren dikt een voorstelling in en verdraait. Juist daarom kan een cabaretier alleen afgemeten worden aan het feit of-ie succesvol zijn schijnwereld dramatiseert, maar niet aan de waarde van politieke uitspraken over de echte wereld. Cabaret is immers geen politiek debat. Nederlands cabaret veinst met licht vermaak onder een loodzware mantel van ongeveinsdheid de realiteit, maar zal er per definitie nooit arriveren.

Foto: Theo Maassen in zijn voorstelling ‘Met alle respect’, 2012. Credits: Hollandse Hoogte / Vincent van den Hoogen.

4 gedachten over “Ondraaglijke lichtheid van het Nederlands cabaret: Theo Maassen

 1. Wat jammer nou toch dat die “kleinburger” niet kan genieten van brabants katholieke cabarateske zelfkritiek die hem aan het denken zet, mij overtuigd christen bv, als Maassen met het kruis van zijn ouders in de armen duidelijk maakt hoe moeilijk wij het nu hebben met die vanzelfsprekende “vastgespijkerde” wonderJezus van vorige generaties christenen. Omdat mensen met lange tenen alleen maar kunnen denken dat dat dus een belediging van Jezus moet wezen, willen ze natuurlijk met hun islamobsessie en hun islamgerichte onderbuik ogenblikkelijk dat Mohammed en de Islam ook “in de zeik worden gezet”, anders zou je de geweldige politieke realiteit van Wilders toch tekort doen! Eigenlijk alleen maar erg zielig…..Inderdaad cabaret is geen politiek debat! Nu nog snappen wat dat betekent.

  Like

 2. Welk genoegen put men, uit het afzeiken van een ander? Cabaret kan ook op een leuke manier, waarin de mankementen van de mens wordt blootgelegd. De huidige cabaretiers zoals Maassen, Joep van het Hek en zaterdagavondartiest Paul de Leeuw daar valt ook wel wat op aan te merken. De lol is er allang van af, is
  het alleen nog maar een kwestie dat de kassa rinkelt.

  Nee, men valt als een laffe hond Wilders aan. Doet me denken aan een NSB mentaliteit.

  Like

 3. Dacht dat u Wilders wat objectief en afstandelijk kon benaderen..is hij toch een blonde Afgod voor u? Ter herinnering, U begint met uw NSB-er. En laat ik me nu toch helemaal geen NSB-er voelen, die zoals Wilders nu niets van islam toen niets van jodendom moest hebben… en die ik nog, en vaak heel zielig, in het echt heb gekend…

  Like

 4. Pingback: Lompheid, ongevoeligheid, baldadigheid, afzeiken, onkunde en ‘leukheid’ zijn kenmerken van NRC-column Youp van ’t Hek | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.