EU is vriend van Morsi, maar niet van Europese waarden

HvR

De EU geeft samen met een aantal andere financiële instellingen ruim 5 miljard euro steun aan Egypte. Om het democratiseringsproces te ondersteunen, aldus EU-president Herman Van Rompuy. Via subsidies en leningen komt het bedrag beschikbaar. Vooralsnog is onduidelijk wat de tegenprestatie van de Egyptische regering is. De PVV heeft bij monde van Europarlementariër Laurence Stassen stelling genomen tegen deze steun. De partij ziet het democratiseringsproces zoals Van Rompuy dat schetst als een islamitische coup en ziet de steun als een klap in het gezicht van allen die voor de vrijheid staan. Zoals minderheden en vrouwen.

Hoe gelijk heeft de PVV en hoe ongelijk de EU. Wat bezielt Van Rompuy om op het moment dat er druk gezet kan worden op de Egyptische regering om te democratiseren deze miljardensteun te geven? Hoe kan deze steun als hefboom voor verandering werken? Waarom steunt de EU de anti-democratische krachten onder het mom van democratisering? Resteert in de beeldvorming niet een steun aan Egyptische islmisten die aan Europese burgers niet uit te leggen valt? Van Rompuy gooit met deze steun de geloofwaardigheid van de EU te grabbel. Opnieuw blijkt dat de EU in haar eigen werkelijkheid verstrikt zit. Met lak aan de publieke opinie.

Een en ander steekt des te meer omdat om electorale redenen de Moslimbroederschap afgelopen maanden diverse afspraken met het IMF eenzijdig heeft verbroken. Het jammerlijke van de miljardensteun aan het dictatoriale regime van Morsi en de islamisten is niet zozeer dat het vragen zet bij het democratiseringsproces van Egypte, maar bij dat van de EU. Opnieuw worden de Europeanen wakker uit een slechte droom. Brussel is voor de zoveelste keer losgezongen van de werkelijkheid en presenteert dat onnozel als een grote verdienste.

0013729e4771125af0f00c

Foto 1: Tweet Herman Van Rompuy.

Foto 2: Luo Jie, Egypt’s problems. Credits: China Daily’s, 12 januari 2013.

Advertentie

9 gedachten over “EU is vriend van Morsi, maar niet van Europese waarden

 1. Ook Elsevier besteed er aandacht aan. Hoe is het in ….naam mogelijk dat de EU miljarden gaat geven aan een dictator, die bovendien een radicale Moslim is.

  Like

 2. Tja, Brussel en staatshoofden hebben iets te verklaren. Moet toch afgestemd zijn met staatshoofden en ministerie’s van BZ, F’n?
  5.6 miljard leningen aan een geslepen dictator is 33% van de door Cyprus gewenste noodsteun en komt in de buurt van het jaarlijks bedrag van de door Brussel opgedrongen jaarlijkse bezuinigingen voor Nederland.
  Voor welke andere belangen dan alleen een geslepen dictator buigt de twitterende Jezuiet Van Rompuy naar eer en geweten?

  Like

 3. Persbericht Van Rompuy/Egypte:

  Klik om toegang te krijgen tot 134655.pdf

  ………..
  An important part of these committed funds will have to work in tandem with the arrangement with the IMF. A rich trade and cooperation agenda is being developed, including the offer of an early negotiation of a Deep and Comprehensive Free Trade Agreement. This is all the more vital since the EU is Egypt’s most important trading partner and investor.

  We have also discussed the recovery of assets. The EU understands the relevance of this issue. We
  have taken some important decisions and in our role as facilitators, we are working with our
  Member States on different proposals in order to make our cooperation more efficient.

  Like

 4. @Netwerk
  Ik kan het niet begrijpen.

  @King Billy
  Bedankt voor het persbericht. Dat maakt het er in m’n ogen nog krommer op dan het al leek. Doet de EU aan Realpolitik of aan goede bedoelingen in sprookjesland? Uitgevoerd om de enige reden dat het ooit ingezet is en daarom door moet gaan. Ondanks de greep naar de macht van Morsi. Een dommer en valser persbericht heb ik zelden gelezen. De buitenlandse politiek van de EU is in mijn ogen failliet.

  Like

 5. Niet alleen de buitenlandse politiek. In 1995 kende Frankrijk dezelfde werkloosheids percentages als nu. Bijvoorbeeld…

  1995. Legendarisch interview: „Alle eieren in één mandje.“ Lord Ralf Dahrendorf über die Gefahren der Währungsunion und die Krise Europa’s.
  Enkele quotes:
  Der Glaube, daß die EU wie ein Fahrrad sei, das entweder rollt oder umfällt, ist haarsträubender Unsinn.
  Die Währungsunion ist ein großer Irrtum, ein abenteuerliches, waghalsiges und verfehltes Ziel, das Europa nicht eint, sondern spaltet.
  Warum brauchen wir eigentlich eine immer enger zusammenarbeitende Europäische Union? Darauf gibt es in den meisten Ländern kaum eine andere Antwort als die: um Deutschland einzubinden. Merkwürdigerweise ist das auch die deutsche Antwort, jedenfalls die des Kanzlers und übrigens auch seines Vorgängers Helmut Schmidt.
  Früher gab es die berühmte russische Puppe: Die deutschfranzösische Freundschaft paßt nahtlos in die Europäische Gemeinschaft, die paßt nahtlos in das atlantische Bündnis, und daraus ergeben sich Wohlstand und Sicherheit. Das jedenfalls war die Theorie.

  http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-9247341.html

  En waar staat Europa nu? 18 jaar later?

  Like

 6. @King Billy
  Ik ben in principe niet tegen het project EU. Maar wel tegen het democratisch tekort ervan. En de tendens is niet goed, de laatste jaren is de burger wat EU betreft alleen maar verder op afstand gezet. Veelzeggend is het tweede referendum dat de Nederlanders ondanks de beloften door de Nederlandse politiek door de neus is geboord. Wat zegt dat over de relatie burger – Europese politiek?

  En bij dat alles vind ik de redenering dat er eerst mandaten aan Europa overgedragen moeten worden om het op termijn democratisch te maken onnavolgbaar en neigen naar bedrog. Het is in elk geval niet aantoonbaar.

  En daarbovenop deze steun aan Egypte, of wat de parlementsvoorzitter laatst zei over de anti-moslim film. Ik schaam me kapot daar als burger deel van uit te moeten maken.

  Like

 7. De relatie burger – EU schort zowiezo iets aan. Kennelijk vindt ‘Brussel’ het noodzakelijk om het besef ‘Europeaan’ te zijn op te vijzelen in de aanloop naar de europese parlementsverkiezingen in 2014.
  ‘2013 – het jaar van de Europese burger; in ‘discussie’ met de europese burger over zijn/haar rechten. Tsonge, jonge. Bij voorbaat de discussie kadreren Verspilling van een losse flodder ins Blaue hinein.

  Een Federaal Europa niets mis mee, maar geen politieke agenda’s in Europese rechtsspraak en de monetaire unie, meer democratie, hervorming van de EU organisatie en van subsidie beleid met een parlement dat gekozen Voorzitters en Commissarissen terug naar regio van herkomst kan sturen. En referenda. De tijd dat Italie iets bedenkt, Frankrijk het formuleert, Duitsland het naleeft en Engeland ‘nee’ zegt, terwijl een machteloos parlement toekijkt, moeten we achter ons laten.
  Het EP dient centraal te staan met leden die ook tussentijds naar huis gestuurd kunnen worden door hun kiezers.
  Dit zijn in grote lijnen mijn contouren voor de Federatie van Europese Staten.

  Like

 8. Timmermans: Egypte krijgt geen extra geld
  http://binnenland.nieuws.nl/735424/timmermans__egypte_krijgt_geen_extra_geld

  (Novum) – Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) ontkent dat de Europese Unie extra geld aan Egypte geeft. Tijdens het vragenuurtje moest hij uitleg geven over de vijf miljard euro aan steun die de EU uittrekt voor steun aan Egypte. Die is volgens meerdere Kamerfracties onwenselijk.

  Voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy maakte zondag bekend dat Europa vijf miljard uittrekt voor Egypte. Volgens Timmermans is dit echter geen nieuw geld, maar zijn het leningen die al eerder zijn toegezegd.

  Vier miljard euro komt ten bate van het bedrijfsleven en 450 miljoen euro is een lening die Egypte krijgt als het land voldoet aan vereiste herstructureringen. De overige 550 miljoen euro is bedoeld voor hulp aan het opbouwen van de democratische rechtsstaat, legde Timmermans uit.

  De PVV noemde het een ‘gotspe’ dat de EU geld steekt in de ‘sharia-agenda’ van de Egyptische president Mohammed Morsi. Die is volgens PVV-Kamerlid Joram van Klaveren een ‘virulente antisemiet’. De PVV’er wees onder meer op de ondergeschikte positie van vrouwen en christenen in Egypte en de standpunten van Morsi over Israël.

  Ook ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vindt het ‘absurd’ dat er nu Europees geld naar Egypte gaat. “Er is niets nieuws onder de zon”, bezwoer Timmermans. “Dit is al eerder besloten.”

  CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bestreed dit. “Dat geld was wel degelijk bevroren. Nu is besloten dat het toch wordt uitgekeerd.” Ook SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf zei dat het geld bevroren was, en nu toch wordt uitgekeerd.

  Like

 9. Pingback: Egypte balanceert op de rand van een burgeroorlog | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.