Campagne probeert van ‘jihad’ een positief woord te maken

Er is in de VS een woordenstrijd ontstaan over het begrip ‘jihad‘. Dit naar aanleiding van een campagne op bussen door CAIR, de Council on American-Islamic Relations. Het probeert het begrip ‘jihad‘ te ‘rebranden’ van een negatief in een positief begrip. Betekent het een heilige oorlog of gewoon een strijd? Bijvoorbeeld om fit te blijven of vriendschap te sluiten. Het is een strijd om het zich toeëigenen van islamitische begrippen.

CAIR-MyJihad_Bus-Campaign-Fitness-620x383

Kan de marketing van een ‘produkt’ slagen dat voor een meerderheid het tegendeel betekent van wat de campagne suggereert? Aangejaagd door fundamentalistische moslims die met veel media-aandacht voor de heilige oorlog gaan. CAIR voert een lastige strijd over de beeldvorming in de islam. Niet in het minst omdat het geen invloed heeft op het negatieve nieuws uit islamlanden dat het goede nieuws overvleugelt. Zoals de greep naar de macht van de islamisten in Egypte en de strijd op leven en dood tussen soennieten en sjiieten. Wellicht kan het werken om de verdraagzaamheid tussen bevolkingsgroepen in de VS te vergroten, maar succesvolle ‘rebranding’ van begrippen als jihad of islam? Is het produkt ‘islam’ wel betrouwbaar genoeg?

Foto: Campagne van CAIR presenteert jihad als een strijd om fitness

3 gedachten over “Campagne probeert van ‘jihad’ een positief woord te maken

 1. Zoals men van het oude positieve woord islam, wat “overgave aan de Warmhartige Allah” betekent, door het te vertalen met “onderwerping door Allah (moslims)”, verwoed een negatief woord maakt in de nieuwe anti-islamtrend, zo zal men in onze Wilders- en Bosmantijd alles op alles zetten om jihad, wat “je in overgave inzetten voor Allah” betekent, met eenzelfde onnozelheid te verkopen als “oorlogvoeren op bevel van Allah”. Je kunt ook kritisch zijn op de nog vele oude gebruiken meeslepende islam zonder deze goedkope, ook zo negatief door moslimterroristen, gebruikte, vertaaltrucjes!

  Like

 2. @Joost
  Maar wie maakt nou precies van een positief een negatief woord? Zijn dat Wilders, Bosma, Pamela Geller of de moslimfundamentalisten in Irak, Pakistan, Afghanistan, Jemen, Indonesia, Egypte of Mali? De vertaaltrucje of de claim op hegemonie door de fundamentalisten kan dan wellicht goedkoop zijn, maar het is wel een werkelijkheid geworden die de andere betekenis van islam heeft verdrongen. En niet in het minst omdat de ‘gematigde’ moslims zich de kaas van het brood laten eten door de radicalen.

  Daarom is het initiatief van CAIR interessant omdat het eens een geluid uit het midden laat horen. Een eenzaam geluid. Of het helpt om tegen de negatieve beeldvorming in te roeien met deze marketing blijft naar mijn idee echter hoogst onzeker.

  Like

 3. Maar ik ken hier talloze moslims , die op de van mij nog herinnerde volledige overgave aan God en volledige inzet voor God leven , die ik me van mijn christelijke allesbehalve gewelddadige moeder, die zich wat dit betreft ook het brood van de kaas liet eten -alsof dat het ergste is- , nog herinner. En van mijn vele reizen weet ik dat er over de hele wereld heel wat meer van deze moslims zijn dan door onnozele westerse kolonialististische aanpak mede veroorzaakte moslimterroristen. Als christen weet ik ook maar al te goed dat ook christenen na WOII en een Koude Oorlog pas met moeite in gaan zien dat gelijkhebberige gelovigen, maar ook ongelovigen, onderhand het oude gebruikelijke middeltje oorlog, wat ze in het verleden maar al te vaak en te gemakkelijk meteen uit de kast konden halen, toch beter af kunnen leren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.