It’s the social media, stupid. Niet wij politici. Maar de burgers.

01_leeuwenstraat_450

PvdA-voorzitter Hans Spekman roept op tot een ‘beschavingsoffensief‘. Hij hoopt dat premier Mark Rutte daarbij helpt. Deze heeft daaraan inmiddels gehoor gegeven. Je moet je aan grenzen van beschaving en fatsoen houden, ‘een beetje chique‘ zijn, aldus Rutte in De Telegraaf. En helemaal erg is het als het richting hulpverleners gebeurt. Rutte en Spekman verwijzen niet naar het gebrek aan chic van het regeringsbeleid, maar naar sociale media. Spekman ziet internet steeds meer ‘als afvalputje van de Nederlandse samenleving‘.

Klopt de analyse van beide heren, of spannen ze het paard achter de wagen? Het klopt dat het er in het publieke debat soms ruw en onbeschoft aan toegaat. Zeker op internet. Dodelijke ziekten worden de ander toegewenst. Voor surfen op internet of gebruik van sociale media is geen vaarbewijs vereist. Evenmin voor het gebruik van de ouderwetse telefoon. Dooddoener is dat beeldbepalende bestuurders en politici zelf de hitte van de keuken opzoeken. En daar tegen moeten kunnen. Politici hoeven geen Facebook-pagina of Twitter-account tte hebben. Mediatraining behoort tegenwoordig tot hun basisopleiding. Dus ook mediawijsheid.

Opvallend is dat Spekman en Rutte dit initiatief nemen. Zei de PvdA-voorzitter tegen zijn achterban niet volstrekt onnodig dat nivelleren een feest is? En de premier kwam uit een achtergrondartikel in de NRC tevoorschijn als een autistisch-achtige politicus die als het heet onder de voeten wordt niet thuis geeft. Al zijn politieke ex-partners getuigen dat hij slecht luistert en samenwerkt. Hij laat het bij een arm om de schouder en mooie woorden. Empathie als vormmiddel. Spekman en Rutte zijn dus twee eigengereide en autonoom reagerende politici die nu anderen oproepen tot beschaving, fatsoen en chic. Tot luisteren naar elkaar.

Reden voor het uitschelden van politici op sociale media zou wel eens met iets anders te maken kunnen hebben. Namelijk de toegenomen kloof tussen politiek en burgers en de snelle veranderingen waardoor met name kanslozen zich machteloos voelen. Dat gevoegd bij het uitblijven van een hervorming van het kiessysteem, Nederland dat uiterst gecentraliseerd bestuurd wordt, schandalen waarbij politici betrokken zijn, het gegraai in de semi-publieke sector, de miljardensteun aan de banken op kosten van de belastingbetaler zonder dat de bankiers aangepakt worden, en de politieke cultuur om de oppositie niets te gunnen. Maar volgens de heren Spekman en Rutte is het een gebrek van fatsoen, beschaving en chic. Bij de ander. Tja.

Foto: De Leeuwenstraat in de Zandstraatbuurt, Rotterdam, 1908. Foto: H. Berssenbrugge. Collectie: Gemeentearchief Rotterdam.

Advertentie

9 gedachten over “It’s the social media, stupid. Niet wij politici. Maar de burgers.

 1. Wat was er “onnodig” aan dat Spekman zei dat nivelleren een feest is? En als dat “onnodig” was, wat was er dan “niet chic” aan?

  De inkomensongelijkheid in Nederland is de afgelopen decennia fors toegenomen. Dat Spekman op dat moment uitsprak dat hij blij was dat daar iets aan gedaan gaat worden leek mij volkomen vanzelfsprekend.

  Like

 2. Hoewel ik het “schelden” niet bepaald beschaafd vind, zie ik wel dat dit een uiting van onvermogen is.
  De Nederlandse politici nemen de burger niet serieus, dus wat kan je dan verwachten. Ze zijn arrogant, betweters en machthebbers die totaal geen grip noch begrip meer hebben op / voor de burger. Dat is ook te zien aan de uitslag van de verkiezingen, men heeft gestemd om te vóórkomen dat de ene en andere partij het voor het zeggen zou krijgen. Kijk eens naar de achterstandswijken, waar de mensen opgescheept worden met de multiculti- problemen. Dan nog maar te zwijgen van alle fraude, die blijkbaar als een sigaartje wel stinkt maar vanzelf weer opbrandt.

  Men zou er goed aan doen, om eens te overdenken waarom men scheldt.

  Like

 3. @Anne
  Met de uitspraak dat nivelleren een feest is heeft Hans Spekman zijn politieke tegenstanders tegen de haren ingestreken. Zo bedoelde ik het. Hij had zijn winst kunnen nemen zonder dat te benadrukken. Volgens het CBS is de inkomensongelijkheid sinds 2000 nauwelijks veranderd. Dus zeker niet toegenomen zoals je veronderstelt. Da’s niet zo.

  @Netwerk
  Precies, oorzaak en gevolg.

  Like

 4. @George
  Tja, natuurlijk benadrukt een partij zijn winst. Meen je nou serieus dat dat een probleem is? “De maximum snelheid wordt verhoogd naar 130 maar wij zeggen niet dat we daar blij mee zijn, want dat is zo vervelend voor onze tegenstanders.”

  Bovendien betrof het in dit specifieke geval notabene een afspraak met die tegenstander. Het probleem was dat de VVD haar achterban verkeerd had ingeschat. Het enige dat bij dit voorval minder chic bleek was die VVD achterban.

  Let wel, ik vind me wel in het probleem dat je signaleert. Ik snap alleen niet waarom je nu juist die uitspraak als voorbeeld noemt.

  (Dat de inkomensongelijkheid de laatste jaren nauwelijks is veranderd verbaast me, maar neem ik dan maar aan :))

  Like

 5. @Anne
  Is er niet een gezegde dat luidt dat het moeilijker is om te winnen, dan te verliezen? Ik bedoel dat triomfalisme zich tegen de overwinnaar kan keren. In die roes laat-ie zich het beste kennen. Spekman kreeg kritiek voor zijn uitspraak dat nivelleren een feest is. Zo gaf-ie aanleiding. Terwijl zijn partij inderdaad een punt had binnengesleept door de VVD te helpen bij de inkomsensafhankelijke zorgpremie. Ofwel, het was al duidelijk. Spekman onderstreepte dat in m’n ogen een keer te veel. In de politiek komt daar altijd een verrekening op. Dus ook in die zin onnodig.

  Ik nam de uitspraak als voorbeeld omdat politici er een handje van hebben om zichzelf en de eigen beroepsgroep buiten schot te laten als het over kritiek gaat. Wijzen naar anderen gaat makkelijker. En let wel, ik zie sommige burgers evenmin als brandschoon. Maar Rutte en Spekman zijn de professionals met hun vingers aan de knoppen van de macht. In hemelsnaam, doe dan niet zo zielig.

  Like

 6. Geen beter voorbeeld waar een zgn. ‚empathy gap‘ en zelfoverschatting toe leiden, dan deze oproep van Rutte en Spekman. Zij kunnen dit slechts zichzelf verwijten. ´’Nivelleren is een feestje‘, duidde reeds op een empathy gap en getuigde van vergaande zelfoverschatting.
  En Rutte? Dat begon al in de aanloop naar Rutte I. Rutte’s immer terugkerende lach en het ‘Doe eens normaal‘ incident zijn in feite niet minder illustratief. Euforie van het politieke momentum werkt dan ook nog eens als katalysator.

  Dit wordt cognitief haarfijn aangevoeld in brede lagen van de samenleving en op alleszins verklaarbare, verschillende manieren tot uitdrukking gebracht.

  De discussie is overbodig en leidt slechts af van het werkelijke probleem: een constitutioneel systeem die dit, en nog veel meer, faciliteert. Met alle gevolgen vandien. Gebaseerd op achterhaalde denkbeelden en denkfouten die Nederland uiteindelijk geld kosten.

  Kijk In dit verband eens naar het opereren van de koele ß-man Samson. Wat blijft over van dit kabinet en de PvdA indien hij -God verhoede het- plotseling wegvalt?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Empathy_gap

  Hetzelfde geldt overigens voor ‘Brussel’.

  Like

 7. wat is eigenlijk beschaving? met het polyinterpretabele begrip fatsoen kom je niet ver; zelfbeheersing is ook niet eenduidig te hanteren, is er wel een definitie waar iedereen zich in kan vinden? een samenleving waarin je je gevoelens ongeremd kwijt kunt, lijkt juist afgewezen te worden, maar spreekt wellicht de meeste mensen aan die de doelgroep vormen van het voorgestane offensief.
  persoonlijk zie ik niets in zo’n offensief, wel in elkaar leren te argumenteren, waardoor het plezierig wordt om aan fora deel te nemen, aan politieke discussies, aan het reageren op blogs enz.

  Like

 8. Pingback: Ook ‘bond tegen vloeken’ miskent functie van grof taalgebruik « George Knight

 9. Pingback: Plasterk pleit voor fatsoensoffensief en betere opvoeding « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.