Estelle Cruijff verdient aandacht van media. Of niet?

estelle

Zojuist vroeg ik iemand ‘Wie is in hemelsnaam Estelle Cruijff?‘ -‘De vrouw van Johan?’, was het zoekende antwoord. ‘Nee, hij is al jaren met Danny‘, wist ik met mijn laatste restjes straatwijsheid. -‘Google dan wie het is‘. ‘Goed idee, doe ik‘. Estelle Cruijff blijkt een nicht van Johan Cruijff te zijn, was getrouwd met voetballer Ruud Gullit en is bevriend met kickbockser Badr Hari. Dat laatste klinkt als een naam uit een Kuifjesalbum. Ze zou ook in films en televisieprogramma’s gespeeld hebben. Het was me allemaal ontgaan. Heb ik iets gemist?

Nog steeds weet ik niet wie Estelle Cruijff is. Het interesseert me ook welbeschouwd niet. Er wordt wel eens beweerd dat de mens als sociaal wezen enkel kan ontstaan in de relatie tot de ander. Maar Estelle lijkt voornamelijk te bestaan als gevolg van de relatie tot de ander. Wat ze zelf is wordt ondergeschikt. Mogelijk doe ik haar met deze constatering tekort. Maar dat komt dan door het geneuzel waaraan ze deelneemt.

Reken na: Estelle Cruijff dient een klacht in tegen Bram Moszkowicz. Moszkowicz noemt die aanklacht ‘absolute onzin‘. John van den Heuvel is boos op de raadsman van Estelle Cruijff. Kunt u het nog volgen? Nee, het is niet te volgen omdat het nergens over gaat. Non-nieuws overspoelt de media met nietszeggendheid.

Nog vorige week was er in zogenaamde serieuze media als nrc.next volop aandacht voor de scheiding van voetballer Rafael van der Vaart met zijn vrouw Sylvie. Deze namen zullen bij velen geen belletje doen rinkelen, maar de vraag ‘Wie zijn dat in hemelsnaam?’. Toch kan aandacht voor deze sterren uit het genre van sport en amusement onze werkelijkheid verklaren. Juist omdat er zoveel aspecten in samenkomen is het inzichtelijk om te achterhalen hoe selectie en verdringing in de media werken. Als het niet diep graaft is deze aandacht het tekort van de media. Media verzaken hun opdracht als controleur van de macht. Zolang serieuze media volop aandacht besteden aan de wederwaardigheden van Estelle Cruijff is in de journalistiek veel te winnen.

Foto: Estelle Cruijff

7 gedachten over “Estelle Cruijff verdient aandacht van media. Of niet?

 1. “Wat ze zelf is wordt ondergeschikt”

  Ik twijfelde of ik hierop zou reageren. Het is een ijzersterke dame, die haar macht projecteert onder het schild van de partner.

  Like

 2. Ze haalt al 12 jaar het nieuws als de uiterst vlotte echtgenote van Ruud Gullit.
  Dat je eigenlijk ook Silvie van de Vaart niet kent is opmerkelijk.

  Like

 3. @Reine
  Ik weet wie voetballer Rafael van der Vaart is. Lijkt me een aardige gast. En ik had wel eens over z’n vrouw horen praten. Ik zeg niet dat haar naam bij mij geen belletje deed rinkelen. Maar wie zij is, wat ze doet, hoe ze er uitziet, en hoe ze bestaat als we de media-aandacht wegdenken, weet ik niet.

  Sylvie of Silvie is een voorbeeld van een fenomeen van de BN’er die velen niet kennen. Waarbij ik me afvraag of de categorie BN’er niet aan inflatie onderhevig is. Kijkers moeten immers hun aandacht verdelen en kunnen niet meer iedereen kennen. Dat was vroeger met een landelijk net wel anders. Omroepsters waren beroemdheden.

  Like

 4. E.C. en al die andere BN’ers maken deel uit van de vrijetijdsklasse in Nederland. De socioloog Thorstein Veblen heeft daar in 1899 al een studie over uitgebracht. Zie Wikipedia: “Zowel rijke als arme mensen proberen elkaar te imponeren om voordeel te behalen door middel van wat Veblen “conspicuous consumption” (opzichtige consumptie) noemde en de mogelijkheid om deel te nemen aan het besteden van zogenaamde “opzichtige vrije tijd.” In dit werk stelde Veblen dat consumptie wordt ingezet als een manier om status te winnen en te bevestigen. Als bijproduct van “opzichtige consumptie” trad vaak “opzichtige verspilling” op, iets wat Veblen verafschuwde.”

  Zij worden sociaal en cultureel zo belangrijk gevonden omdat ze niet zozeer gigantisch veel geld weten te verzamelen, maar vooral om hun besteding ervan aan zichzelf. Dat zou de massa ze graag na willen doen, maar bij gebrek aan middelen worden ze hun idolen en bieden de media een nabijheid alsof ze je familie zijn.

  Dat verschijnsel van het bewonderen van het uitgestalde bezit van de ander, terwijl jezelf arm bent, en het zoeken van hun nabijheid stamt bij ons al uit de Gouden Eeuw.

  Op zondagen ging men langs hun huizen om te kijken wat ze nu weer gekocht hadden of eraan verfraaid hadden. In heel wat steden zijn er plantsoenen waaraan die huizen gelegen zijn en daar hun bezoek aan te danken hebben.

  Like

 5. Estelle Cruijff is het nichtje van de beroemde voetballer Johan Cruijff maar is, in tegenstelling tot haar beroemde oom en ex-man Ruud Gullit, beslist géén voetbalster! Ze valt namelijk constant op de verkeerde mannen en heeft nou weer ruzie met haar omstreden advocaat Bram Moszkowicz omdat die teveel geld heeft gevraagd voor reiskosten! Advocaten zijn tegenwoordig niet eens meer goedkoop en ze maken zich steeds gehater bij de burgers als de eerstgenoemden allerlei tuig verdedigen. In de jaren ’20 van de vorige eeuw had een voormalige ex-communist, Roland Freisler, ook allerlei SA-geboefte verdedigt die als nazi’s vreselijke straatgevechten voerden met communisten en socialisten!
  En wat Estelle verder betreft: mevrouw heeft zichzelf de laatste tijd niet bijster populair gemaakt bij veel Nederlanders om haar scheiding met Ruud, het feit dat ze een relatie aanging met de brute kickbokser Badr Hari, haar levensonderhoud door behulp van schadevergoedingen en nou weer ruzie heeft met allerlei advocaten! Ik heb zo langzamerhand het akelige vermoeden dat veel Nederlanders, die een hekel aan Estelle hebben gekregen en haar een over het paard getild nest vinden, het “verwende, blonde en domme gansje”, haar maar al te graag over de knie willen nemen om Estelle een flink pak voor haar broek te verkopen! Als ze inderdaad zoveel aandacht van de media wil krijgen ten koste van anderen en van de verkeerde vrienden dan verdiend Estelle zeker een portie billenkoek!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.