Obama is de nieuwe Adolf Eichmann: wat zeggen de media?

FB7

Radicalist Norman Pollack weet het zeker. President Obama is Adolf Eichmann in een nieuwe gedaante, aldus een voorpublicatie in Counterpunch. Of de beelden van beide mannen volledig samenvallen is niet eens de hoofdzaak. Het gaat om de ‘framing‘ van Obama in de categorie massamoordenaars. En dat president Obama als geen andere Amerikaanse president een loopje neemt met de burgerrechten is een feit voor iedereen die het wil zien. Maar nuttige idioten in de media zoals bij de NRC blijven ziende blind voor de echte aard van Obama. Ik wacht trouwens al ruim drie maanden op een verklaring van hoofdredacteur Peter Vandermeersch.

De geharnaste meningen in Counterpunch hoeven niet zonder nader onderzoek aanvaard te worden. Er kleeft soms wat onverwerkte wrok of miskenning aan. Maar ook schranderheid, radicalisme en een weldadig gebrek aan conventionalisme dat andere media teistert. Hoe een permanente lastercampagne voor de waarheid eruit kan zien toont Counterpunch. Zonder plek in te ruimen voor non-nieuws uit amusement, media of sport.

Obama is een bedrieger. Achteraf zal dat de waardering voor zijn voorganger president George ‘W‘ Bush alleen maar doen toenemen. Ondanks het feit dat deze Texaanse pseudo-cowboy in 2000 door manipulatie via computerdata zeker de verkiezingen stal van Al Gore, en in 2004 waarschijnlijk van John Kerry. En ondanks het feit dat-ie oorlogen begon die het Westen verdergaand hebben verzwakt en het omgeslagen evenwicht richting Azië hebben versneld. In restrictief beleid gaat Obama door waar Bush is gestopt. En stappen verder.

Wanneer zal het beeld van Obama omslaan in de media? Wanneer zal een meerderheid beseffen dat Obama niet opkomt voor de mensenrechten zoals-ie nog recent in zijn toespraak voor de VN claimde maar juist die mensenrechten bedreigt? Pas als per ongeluk een kamperend Nederlands gezin op de Veluwe door een Amerikaanse drone wordt uitgeschakeld op verdenking van terrorisme? Hopelijk weten media ons de ware aard van Obama eerder te onthullen. De voortekenen zijn niet positief. Enfin, iedereen verdient ’n herkansing.

Foto: Adolf Eichmann tijdens proces in Israël, 1961-62. Tekst: De Führer heeft de uitroeiing bevolen.

Advertentie

12 gedachten over “Obama is de nieuwe Adolf Eichmann: wat zeggen de media?

 1. Eigenlijk wel jammer, dat ik gelijk krijg. De wereld verdiend beter. De dubbele agenda van Obama heb ik voor zijn aantreden al gemeld. Het werd een kwestie van afwachten.

  Like

 2. @Netwerk
  Velen zijn er nog steeds niet van overtuigd. Ik weet trouwens niet of het voor zijn aantreden al voorspelbaar was hoe Obama zou worden. Zijn zwakte is zijn aarzelend optreden. Maar feitelijk maakt het weinig uit of het foute beleid in hemzelf zit of hem door anderen opgedrongen wordt. Hij is wat-ie laat zien. Nogmaals, voor wie het wil zien.

  Like

 3. Als je dan a propiori wilt vergelijken met een Nazi doe het dan maar met met de vliegenier Goering. Het verschil is echter dat Goering zelf vloog en daarmee een gedecoreerde held is geworden in WO!. Eichmann was geinteresseerd in tweelingen. Zijn aanpak is toch wel wat anders dan de wens van Obama voor toegankelijkheid in de zorg voor iedereen.
  En vertel mij nu eens wat er op tegen is dan talibanstrijders worden gedood?

  Like

 4. @reine
  De analogie ligt denk ik voor de hand. Adolf Eichmann wordt gezien als de fatsoenlijke, onkreukbare ambtenaar die het onfatsoen in goede banen leidde. Trouwens, tijdens het proces bleek Eichmann meer dan een mechanische uitvoerder te zijn. Hij was wel degelijk een overtuigd nazi. Barack Obama valt eveneens op te vatten als het fatsoenlijk gezicht van een onfatsoenlijk beleid. Maar toegegeven, zoals bij elke historische vergelijking blijven er ook verschillen.

  Talibanstrijders doden hoort blijkbaar bij de strijd. Maar dankzij de goedkeuring van president Obama en het middel van de drones waar geen rechtszaak aan voorafgaat worden veel en veel meer onschuldige burgers dan strijders gedood.

  Like

 5. Het is al lang duidelijk dat Obama niet is opgewassen tegen de lobby van de republikeinen. Heeft hij eigenlijk wel een antwoord op de onmetelijke staatsschuld. Hitller had dat wel. Met uitschakeling van (potentiele) tegenstanders, handige propaganda, handig buitenlands beleid en gebruik makend van de zwakheden van zijn tegenstanders wist hij de economie tot enorme hoogte op te stomen.
  Toch ben ik er een tegenstander van om te vergelijken met Nazi’s. zoals Hitler handig inspeelde op anti-joodse sentimenten zie ik hoe de Amerikaanse regering uiterst behoedzaam omgaat met bijvoorbeeld
  de Islam. Het aanwijzen en de vernietiging van een scape-goat (joden en communisten) was wel de meest kenmerkende uiting van de Nazi’s.
  Ik moet toegeven dat het opknopen van schoolmeesters die aan vrouwen les hebben gegeven zeer uitnodigend is om wel met Nazi’s te vergelijken.

  Like

 6. @Reine
  Dat succes van de economie van de nazi’s is ook maar relatief. Grotendeels gebaseerd op roof en na 1941 liep het uit in een recessie. Dat president Obama problemen heeft met een passieve en destructieve Republikeinse partij is duidelijk. Daarom valt hem het economisch beleid niet volledig toe te rekenen.

  Maar de kritiek op zijn mensenrechtenbeleid is wat anders. Daarvoor is de president verantwoordelijk. En juist daar laat Obama het afweten. Obama beperkt als geen andere president de openbaarheid en de burgerrechten. En juist omdat-ie daar zo overduidelijk op afgerekend kan worden worden er zoveel kritische artikelen gepubliceerd over dit aspect van zijn beleid.

  En ja, historische vergelijkingen blijven iets ongelukkigs houden. Toch vind ik de vergelijking met Eichmannn goed gevonden en voor de hand liggend. Het valt te hopen dat Obama zich ook ooit voor een tribunaal zal moeten verantwoorden.

  Like

 7. Je schrijft: “dat president Obama als geen andere Amerikaanse president een loopje neemt met de burgerrechten is een feit”

  Kun je eens helder op een rijtje zetten welke loopjes dit zijn, en welk bewijs ze tot feit maakt?

  Like

 8. @Anne
  Zonder pretentie van volledigheid zijn de volgende feiten over het beleid van president Obama bekend. Voor de volledigheid, Obama is de opperbevelhebber van de strijdkrachten. Het komt bovenop voorzetting van ‘oud’ beleid, zoals het ondanks beloften van Obama niet sluiten van Guantanamo Bay en geheime CIA-operaties (‘rendition’).
  http://www.unmultimedia.org/radio/english/2012/01/detention-of-suspects-continues-at-guantanamo-bay/

  -moord op een Amerikaans burger zonder dat daaraan een rechtszaak ten grondslag ligt
  http://www.wsws.org/en/articles/2011/10/alwa-o01.html

  -dodelijke aanvallen met ‘drones’ in oorlogsgebieden als Jemen, Pakistan of Afghanistan eisen veel burgerslachtoffers en ze worden door Obama goedgekeurd, zonder dat er een rechter aan te pas komt.
  http://www.guardian.co.uk/world/2012/nov/25/obama-drone-warfare-rulebook

  -ondertekening van de NDAA 2012 dat het leger de macht geeft om elke verdachte te arresteren en voor onbepaalde tijd vast te houden onder verdenking van hulp aan terroristen, zelfs burgers
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/01/06/ron-paul-wijst-op-de-gevaren-van-inperking-burgerrechten/

  -harde aanpak (‘crackdown’) van geweldloze politiek-maatschappelijke en journalistieke ‘tegenbewegingen’ als respectievelijk Occupy Wall Street en WikiLeaks waarbij de weg via de rechter of volledig achterwege blijft of geheim is
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2013/01/02/fbi-coordineerde-hardhandig-optreden-tegen-occupy-met-bedrijfsleven/

  -verdergaande inperking van de vrijheid van het internet dat door de regering-Obama als een middel wordt gebruikt in de overdracht van de macht van individuen naar de staat ter vestiging van de controlestaat. In 2003 door president Bush gestart, maar door Obama uitgebreid
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/11/30/julian-assange-pleit-tegen-controlestaat-en-presenteert-cypherpunks/

  -verdergaande aantasting van de privacy door camerabewaking zoals Trapwire zonder dat de burgers daarvan op de hoogte zijn gesteld, laat staan daarover een mening is gevraagd
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/08/10/trapwire-is-de-nieuwe-big-brother-hoe-wenselijk-is-dat/

  -Obama heeft meer klokkenluiders laten vervolgen dan zijn voorgangers en zet daartoe een oneigenlijk middel in, de’1917 Espionage Act’ Daarom spreekt men van zijn ‘war on whistle-blowers’. Veelzeggende gevallen: Bradley Manning of John Kiriakou en potentieel doelwit Julian Assange tegen wie eind 2010 in Virginia via een geheime ‘grand jury’ een aanklacht is geformuleerd die op de plank ligt
  http://www.theatlanticwire.com/politics/2011/05/obamas-war-whistle-blowers/38106/
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/04/07/aanklacht-tegen-john-kiriakou-tekent-rechtsongelijkheid-vs/

  -Obama maakt het burgerrechtenbeweging lastig om een beroep te doen op de in 1966 door president Johnson in ingevoerde Freedom of Information Act die het mogelijk had moeten maken voor burgers om makkelijk toegang te krijgen tot overheidsinformatie. Obama heeft de toegezegde transparantie en open overheid niet waargemaakt
  https://www.eff.org/deeplinks/2012/01/under-obama-administration-freedom-information-act-still-shackles

  Veelzeggend is wat American Civil Liberties Union-directeur Anthony Romero in 2010 over het mensenrechtenbeleid van Obama zei: ‘It’s President Obama’s policies on civil liberties and national security issues I’m disgusted by. It’s not a personal attack‘.
  http://www.politico.com/blogs/joshgerstein/0610/ACLU_chief_disgusted_with_Obama.html

  En ook de Democratische oud-president Jimmy Carter had onlangs scherpe kritiek op het mensenrechtenbeleid van Obama: ‘We need to back off [and] restore basic human rights as spelled out in the Universal Declaration of Human Rights (UDHR)
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/12/10/jimmy-carter-boort-mensenrechtenbeleid-obama-de-grond-in/

  Dit zijn een paar hoofdpunten. De lijst tegen Obama kan via onderzoek op internet zonder veel moeite uitgebreid en verdiept worden. Ik hoop je vraag hiermee beantwoord te hebben.

  Bovenstaand is omgewerkt tot een stuk. Zie:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2013/01/08/tussen-ontevredenheid-walging-en-hopeloosheid-over-obama/

  Like

 9. Ja, daar zal Anne van opkijken. Meestal met zulke vragen naar feiten en bewijzen, is het niet meer dan een projectie van ontkenning.

  Like

 10. ACLU on Brennan appointment to CIA
  http://ggsidedocs.blogspot.com.br/2013/01/aclu-on-brennan-appointment-to-cia.html

  Brennan Nomination to Head CIA Raises Concerns
  The counterterrorism advisor’s nomination should not proceed until the Senate determines whether his past actions were within the law.

  WASHINGTON – President Obama this afternoon nominated his counterterrorism advisor John Brennan to become the next director of the CIA. Laura W. Murphy, director of the ACLU’s Washington Legislative Office, had the following concerns with the president’s choice to fill this critical national security post.

  Despite media reports that Brennan continually raised civil liberties concerns within the White House, noted Murphy, the Senate should not move forward with his nomination until it assesses the legality of his actions in past leadership positions in the CIA during the early years of the George W. Bush administration and in his current role in the ongoing targeted killing program.

  “The Senate should not move forward with his nomination until all senators can assess the role of the CIA—and any role by Brennan himself—in torture, abuse, secret prisons, and extraordinary rendition during his past tenure at the CIA, as well as can review the legal authorities for the targeted killing program that he has overseen in his current position,” Murphy said. “This nomination is too important to proceed without the Senate first knowing what happened during Brennan’s tenures at the CIA and the White House, and whether all of his conduct was within the law. “

  Murphy also added that a recent Senate Intelligence Committee report could be used to determine the extent of Brennan’s role in these programs.

  “To the extent these questions can be answered by the Intelligence Committee’s still-undisclosed report on the CIA’s role in torture, the Senate should use the report to determine what role Brennan had and whether his conduct was consistent with both the law and American values,” Murphy said.

  Murphy remarked that the CIA can take two actions now to help restore the rule of law.
  “The Senate should not move forward with the nomination of John Brennan until it is clear that he is committed to making sure that the CIA will end its targeted killing program, and agree to work with the Senate Intelligence Committee on the declassification review and disclosure of the committee’s report on the CIA’s past role in torture and abuse,” she said. ”These steps would help assure all Americans that the past wrongs of the CIA have ended, and won’t be brought back.”

  Like

 11. Dank je, George.
  Goed ook dat je er inmiddels een apart bericht aan besteedde. Handig om mensen naar een overzicht te kunnen verwijzen.

  @ Nètwerk: Mijn vraag was gewoon mijn vraag, zonder bijbedoelingen.

  Like

 12. @ Anne
  Ik had je vraag ook als louter informerend opgevat. Ik stelde iets zonder de directe onderbouwing erbij. Die stond verspreid. Dan heb je gelijk daarover een toelichting te vragen. Gevolg van je vraag is een nieuwe focus in een nieuw stukje. Dus bedankt voor je vinger aan de pols.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.