Campagne nodig die waarschuwt voor fraude door banken

0-1

Een campagne over veilig bankieren van de Nederlandse Vereniging van Banken in de strijd tegen fraude heeft een bijbetekenis dat het voor de crisis van 2008 niet had. De doorsnee consument die in een zin de woorden ‘fraude‘ en ‘banken‘ leest denkt al gauw aan  fraude door de banken zelf. Niet aan de strijd tegen fraude door de banken. Maar banken doen net alsof er niks veranderd is. Dat niet zij, maar een Nigeriaanse of Roemeense oplichter de huidige crisis heeft veroorzaakt. Dat zelfbeeld duidt erop dat ze zichzelf niet kennen. Banken leren niet van fouten en gaan op de oude voet door. Niets of niemand die daar een eind aan kan maken. Noch zelfregulering, noch toezichthouders, noch politiek, noch psychiaters. Bankiers zwelgen in eigen onbegrip.

De campagne zet onder meer in op de bewustwording van de consument over fraude. Een prima uitgangspunt met een grote tekortkoming. De banken doelen namelijk niet op de bewustwording bij de consument over de fraude door de banken. Zo wordt een kans gemist om een nieuwe start te maken in de relatie tussen bank en consument. Ook zet de campagne in op opsporing en vervolging. Maar opnieuw doelt de bankensector niet op de opsporing en vervolging van de bankiers die door hun beleid de Nederlandse belastingbetaler opgezadeld hebben met tekorten van tientallen miljarden euro’s. Nee, bankiers laten alleen anderen in de spiegel kijken.

Hoe kan voorzitter Boele Staal van de belangenbehartigende Nederlandse Vereniging van Banken nog met een greintje geloofwaardigheid over criminelen praten als zijn eigen sector zowel weigert schoon schip te maken als de oude praatjes blijft verkopen? Dat gebrek aan zelfreflectie van bankiers ondermijnt het vertrouwen in de banken en de geloofwaardigheid van elke campagne door de banken. ABN-baas Gerrit Zalm is het zicht op zichzelf en de maatschappelijke waardering van banken kwijt in zijn pleidooi voor meer waardering voor de banken. Hoe haalt-ie het in zijn kop. Ontbreekt het Zalm aan realiteitszin of is-ie gewoon gek geworden?

Foto:  Playing God The Loving Psychopath Mirror: Mierenwereld.

Advertentie

5 gedachten over “Campagne nodig die waarschuwt voor fraude door banken

 1. Banken zouden bijvoorbeeld ook mee kunnen betalen aan een hun eigen redding. Het EFSM en ESM, 750 miljard aan garanties, mag banken redden. Geen bank die bijdraagt aan het stamkapitaal. (85 miljard). Bovendien ontvangen zwakke banken via de achterdeur reeds geld van de ECB dat o.a. via Target2 wordt vergemeenschappelijkt. Andere truc is ongezonde delen staatseigendom maken, waarvan de schulden worden verwerkt in staatsbegrotingen. En vervolgens zwaar bezuinigd moet worden. Vervolgens worden via de EU, waaronder de EIB, vervangende projecten opgestart waarmee weer geld in de risicolanden wordt gepompt.
  Het is op z’n minst net zo’n groot schandaal dat een ‘Bankenunie’ op de lange baan is geschoven door Brussel.
  En het veel te hoog geprezen ‘Bankentoezicht’ biedt geen garantie dat overheden, dus belastingbetalers, gevrijwaard worden van ‘uitglijders’ door banken.
  Ondertussen roepen banken dat het ‘Basel III’ tijdschema, 7.5% (!?) risicokapitaal, niet realistisch is.
  Prettig idee, dat er 750 miljard opgehoest kan worden. En zonodig meer. Op basis van het stamkapitaal van 85 miljard kan 4000 miljard middels hevelen worden gegenereerd met een banklicentie, welke het ESM niet eens nodig heeft.
  Waar haalt de ECB dat geld vandaan? Van de drukpersen afplukken en toch maar wat meer inflatie toestaan?
  Bedenkelijke praktijken, waardoor de oorspronkelijke taak van de ECB, hoeder van de geloofwaardigheid van de euro, verschoven is naar reddingsinstantie. En daardoor politiek beinvloedbaar is geworden. Mede omdat het finale, halfslactige bankentoezicht straks ook door de ECB wordt uitgevoerd.
  Hier worden de katten op het magere spek gebonden.

  Like

 2. @King Billy
  Precies. Niet langer staat de verzorgingsstaat centraal. Wanneer hebben de burgers dat besloten? Ik kan het me niet herinneren.

  Like

 3. Geheel eens, met de kleine kanttekening dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten.
  Na alle bankschandalen wordt het hoog tijd dat fraude (libor- euribor etc) en andere kwalijke praktijken (derivaten handel) eens draconisch worden aangepakt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.