Joke Kaviaar gedagvaard om mening over vreemdelingenbeleid

20041221_wordt-vervolgd.indd

Update 22 januari: Joke Kaviaar veroordeeld tot 4 maanden onvoorwaardelijk wegens opruiing. Ze gaat in hoger beroep. Zie voor toelichting onder reacties

Op 8 januari dient de zaak tegen Joke Kaviaar. Pseudoniem van dichteres en activiste Joke Kuyt. Ze verzet zich geweldloos tegen het asielbeleid. Volgens 13september.nl -‘voor vrijheid van beweging en tegen repressie‘- werd ze op 13 september 2011 opgepakt door de Nationale Recherche wegens ‘opruiing en verspreiding tot opruiing, met terroristisch oogmerk’ en drie dagen vastgehouden. Haar website werd op 7 december 2011 door toedoen van het Landelijk Parket van het OM ontoegankelijk gemaakt en pas een dag later teruggezet. Nu wordt ze gedagvaard wegens ‘opruiing tot enig strafbaar feit of tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag‘. Het terroristisch oogmerk is vervallen. Wat rechtvaardigt deze aanpak? Probeert de overheid wellicht een opponent buiten de orde te plaatsten en werpt het hiertoe drempels op die ongeoorloofd zijn?

Steungroep 13 september verklaart in een persbericht dat het gaat om een politiek proces. Of dat klopt valt af te meten aan de dagvaarding. Joke Kaviaar werd opgepakt en gedagvaard voor vier teksten. Daarop bepaalt het OM de vervolging. Daarnaast voert ze met de Werkgroep Stop Deportaties openlijk harde acties uit tegen het asielbeleid, zoals ook uit een VN-artikel blijkt. Close reading kan uitmaken of Joke Kaviaar of de overheid over de schreef gaat. Perkt de overheid de vrijheid van meningsuiting al dan niet onrechtmatig in? Waaruit bestaat de oproep tot enig strafbaar feit of gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag in de teksten?

25 juni 2008: Waar blijft de Hollandse opstand? Joke Kaviaar vraagt zich af wanneer burgers in actie komen tegen de repressieve overheid. Zie de ‘Identiteitscontroles. Preventief fouilleren. Cameratoezicht. Razzia’s‘. Over het vreemdelingenbeleid: ‘Waar blijft de Hollandse opstand? Wie gaat er mee om de kantoren van de IND te bestormen en leeg te trekken, de archieven en computers te overgieten met benzine en door vuur te vernietigen? Wie helpt de moderne Gestapo te stoppen dossiers over ongewensten aan te leggen? Wie gaat er mee met sloophamers en shovels, om de muren van de deportatiekampen en gevangenissen te slechten? Wie gaat er mee om de kniptangen uit te delen waarmee mensen uit hekken en prikkeldraad kunnen worden bevrijd?’ De tekst gaat over bewustwording van burgers die slapende wakker zijn en afgekocht worden.

8 april 2011: Leers, het vuur en de doodJoke eindigt met de oproep om bij minister Leers op bezoek te gaan: ‘Het wordt tijd dat we die uitnodiging aannemen, maar dan niet om te praten. Er valt namelijk niet te praten over de manier waarop mensen moeten worden gechanteerd, gecontroleerd, geïntimideerd, opgesloten en gedeporteerd. Er valt niet te praten met mensen die wetten en regels maken om marteling en moord de schijn van legitimiteit te geven, om hen te helpen de maskers op te houden. Wie gaat er mee op visite bij Leers?’ De tekst geeft een analyse en opsomming, maar geen expliciete oproep tot geweld tegen minister Leers.

16 juli 2011: Neederland wordt schoongeveegd. Joke ziet minister Leers als een stofzuiger met christelijke waarden die niet zou mogen blijven. Tijd voor de aanval, en de stekker eruit. ‘Menig dictator werd in de loop van de geschiedenis een kopje kleiner gemaakt en er werd gedanst om zijn lijk, gejuicht om zijn einde, gevierd de vrijheid. Het feit dat Neederland zich een democratie noemt, vrijwaart de natiestaat niet van zulk broodnodig ingrijpen in de macht. Niet om de macht over te nemen, maar om deze af te breken. Het zal alles niet legaal zijn, maar ach. Er is wel meer niet legaal. Voor sommigen is de illegale actie een keuze. Voor anderen het illegaal verblijf een opgelegd feit. Laat ons allen daders zijn!‘ Ondanks het krachtige beeld van de stofzuiger en de oproep tot illegale actie wordt niet eenduidig wat Joke Kaviaar hieronder verstaat. Heeft iemand het recht om onderdelen van de rechtsstaat buiten de orde te verklaren om de democratie te redden?

20 november 2011: RARA, wiens rechtsorde is het? Tekst dateert van na de detentie van 13 september 2011 en heeft als aanleiding een uitzending van Andere Tijden van 18 november 2011 over de Rara-zaak: ‘Rara, wiens rechtsorde is het? Niet de mijne, al wordt ie mij opgedrongen. Die rechtsorde, die is er voor wie geld en macht heeft, die is er voor lobbyisten en politici, voor bazen en brave slaven (fooien zijn toegestaan en smeergeld ook). Die rechtsorde maakt mensen kansloos en als ze dan goed kansloos zijn geworden, noemt de rechtsorde ze nutteloos en crimineel en slaat genadeloos met straffen en maatregelen toe.’ Een politieke stellingname van Joke over wat de rechtsorde is, zonder expliciete oproep tot geweld of enig strafbaar feit.

M’n conclusie aan de hand van de teksten is dat Joke Kaviaar het hartstochtelijk opneemt voor asielzoekers en geen blad voor de mond neemt. Als ondersteuning gebruikt ze literaire spiegelingen en vergelijkingen die krachtige beelden vormen. Beredeneerd vanuit de agitator maakt het dichterlijke -en afgewogen- taalgebruik het haar mogelijk om te duiden en te verklaren zonder tot expliciete oproepen te komen. Ofwel, Joke Kaviaar blijft binnen de wet. Ze gebruikt de vrijheid om haar afkeurende mening over het vreemdelingenbeleid en hoofdrolspelers die het uitvoeren te geven. Ze filosofeert over de rechtsorde die nadelen geeft, maar da’s een politieke mening die ze binnen de rechtsstaat mag uiten. Haar vervolging past niet binnen onze rechtsstaat.

a74af4e8-b036-4350-aebf-aca8fe794d62_merksplas5---5--februari--2012_preview

Foto 1: Alexander Christiaan Jacob, Gedachtenpolitie Special.

Foto 2: ‘Joke Kaviaar, een van de woordvoerders van de Werkgroep Stop Deportaties: ‘Doodliggen, bloedgeld brengen: het is heel veel symboliek’. Credits: Roeben

6 gedachten over “Joke Kaviaar gedagvaard om mening over vreemdelingenbeleid

 1. Bedreigende uitspraken aan het adres van ambtenaren in functie zijn strafbaar.
  Ik interpreteer bij de tekst van Leers dat wordt gesuggereerd dat zo’n dictator wel een kopje kleiner wordt gemaakt. Je kunt zodoende iemand op het idee brengen.

  Like

 2. @Reine
  Een politicus als Leers moet tegen een stootje kunnen. Anders moet-ie de hitte van de keuken niet opzoeken. En hoewel-ie zeker persoonlijk wordt aangesproken was het toch vooral zijn functie die hem bij sommigen tot kop van jut maakte. Wie ageert tegen beleid doet dat immers niet abstract, maar zoekt er voorbeelden bij. Je interpretatie zal door velen gevolgd worden, en door velen niet. Hopelijk komt er een eerlijk proces en zijn de afwegingen niet politiek bepaald.

  Like

 3. Justitie maakt zich wel vaker belachelijk. Er zijn 2 dingen : iemand heeft een mening waar je het wel of niet mee eens kan zijn. En kunstenaars maken kunst die je wel of niet aanspreekt.
  Ik hoop dat de rechter het ook snapt, ik denk van wel.

  Like

 4. @George: Wel allemaal gespierde taal, maar het is nog steeds niet meer dan taal. Op zich is het ook nog niet eens taalgebruik – of ideeën – die in Nederland nooit wordt gehoord tov de overheid. Heel veel mensen wantrouwen tegenwoordig onze beleidsmakers of zijn het om fundamentele, idealistische of principiële redenen met ze oneens en zijn dan ook boos op ze en brengen hun frustraties in allerlei krachttermen onder woorden. In mijn ogen is het dan ook niet meer dan een vorm van verbalisme en verbalisme is op zich machteloos en dus ongevaarlijk. Het ligt in het gebied van “laat maar lekker lullen”.

  Maar, taal op zich is natuurlijk ook een machtig en gevaarlijk wapen en wordt als zodanig ook door de overheden ingezet. Daarom wordt het door politici en beleidsmakers met de nodige argwaan en wellicht ook angst gevolgd. Als in dat verbalisme een vage suggestie tot het nemen van (gewelddadige?) actie tegen beleidmakers wordt ervaren wordt dat natuurlijk als zeer bedreigend gevoeld.

  Activisme is veel gevaarlijker voor beleidsmakers en politici. Het zorgt ervoor dat hun beslissingen en daden constant onder de aandacht van het volk worden gebracht en kan leiden tot acties van burgerlijke ongehoorzaamheid die voor elke politicus wel degelijk een groot probleem zijn.

  De combinatie van verbalisme en activisme kan leiden tot een explosief mengsel dat een grondstof is voor anarchisme en tenslotte revolutie. Als zodanig kan me dus goed voorstellen dat overheden zullen proberen om voordrachten zoals die van Joke Kaviaar te stoppen.

  In de door jou in je blog aangehaalde voorbeelden komt niets voor wat niet veel Nederlanders denken en vaak ook aan hun vrienden zullen zeggen. Maar, in haar oproepen zitten ook voor mijn gevoel wel degelijk elementen die het verbalisme en activisme probeert te verenigen. De rechter zal moeten uitmaken of dat al dan niet is geoorloofd. Mij lijkt dat er voor een rechter weinig keus is, of ze moeten mensen hebben opgepakt die op basis van haar verbalistisch activisme waren gemotiveerd om onze bewindslieden te bedreigen. Daar heb ik echter tot nu toe niets van gehoord, maar wellicht wordt ook die informatie stilgehouden. Anders zal het denk ik ongetwijfeld vallen onder vrijheid van meningsuiting, of zal mbv een dwangsom geprobeerd worden haar haar taal te laten matigen.

  Iets wat ongetwijfeld zal mislukken ; -)))) Dus, ik denk dat ik een vrijspraak al kan voorspellen en dat het haar voor de rechter slepen een stomme zet is geweest!
  (Nogmaals, als er tenminste geen zaken spelen die stil worden gehouden maar wel degelijk beleidsmakers en politici bedreigen.)

  Like

 5. Joke Kaviaar veroordeeld tot 4 maanden onvoorwaardelijk wegens opruiing.- Migratieactiviste laat zich niet de mond snoeren
  Nieuws, gepost door: Steungroep 13 september op 22/01/2013 01:01:54
  Wanneer: 22/01/2013 – 14:24
  https://www.indymedia.nl/node/12519

  Vandaag deed de meervoudige kamer van de rechtbank in Haarlem uitspraak in de zaak over opruiing in woord en geschrift tegen Joke Kaviaar. De rechtbank verwierp alle verweren van de advocaat en heeft Joke tot 4 maanden onvoorwaardelijk veroordeeld . Dit is minder dan de eis van 6 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf die het Openbaar Ministerie had gesteld. Joke Kaviaar gaat in hoger beroep en laat weten dat zij zich niet de mond laat snoeren. Ze zal zich blijven uitspreken tegen het migratiebeleid.

  De Steungroep 13 September, opgericht na de arrestatie van Joke Kaviaar in deze zaak, is van mening dat deze uitspraak viel te verwachten, bezien in het licht van het huidige politieke klimaat in Nederland en de staande jurisprudentie rond van de Hoge Raad voor wat betreft opruiing (art. 131 Wetboek van Strafrecht).

  De uitspraak beperkt de vrijheid van meningsuiting: vanaf nu zijn Joke Kaviaar en andere publicisten die in geschrift scherpe kritiek uiten jegens staatszaken, aan banden gelegd. Door deze uitspraak is gevaarlijke jurisprudentie ontstaan voor verdergaande inperking van kritiek op de overheid.
  Joke Kaviaar gaat in hoger beroep, omdat ze haar eigen recht om zich te uiten zoals in de door de rechtbank opruiend geachte teksten blijft verdedigen; als onderdeel van zowel een strijd voor het vrije woord tegen staatrepressie als van de strijd van vluchtelingen. De veroordeling is een schandaal, maar zal de strijd niet breken.

  Joke Kaviaar werd op 13 september 2011 thuis gearresteerd en drie dagen in beperkingen vastgehouden. Ook vond er een huiszoeking plaats. Er werd haar ‘opruiing en verspreiding tot opruiing, met terroristisch oogmerk’ ten laste gelegd. Het ging daarbij om een aantal teksten waarin zij zich fel uitspreekt tegen het migratiebeleid. Een paar maanden later, in december, haalde het Openbaar Ministerie haar website uit de lucht. Deze werd een dag later door onbekenden weer online gezet en is nog altijd bereikbaar.

  Na een langlopend onderzoek vond twee weken geleden, op 8 januari, eindelijk de zitting voor de meervoudige kamer plaats. Vier van haar teksten werden door het Openbaar Ministerie als zijnde opruiend aan de rechtbank voorgelegd. De eerdere aanklacht dat Joke Kaviaar bij de vermeende opruiing ook een terroristisch oogmerk had, kwam te vervallen. Dat doet het vermoeden rijzen dat deze verzwaring van de aanklacht ten tijde van de arrestatie, de huiszoeking, en gedurende het hele onderzoek enkel is toegevoegd als intimidatie, en om gebruik te kunnen maken van de vergaande opsporingsbevoegdheden uit de terrorismewetgeving.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.