George Knight

Debat tussen links en rechts

Imran Hosein verwijt Morsi dat grondwet islam beledigt

with 9 comments

De in Trinidad geboren Sjeik Imran Nazar Hosein woonde net als Mohamed Morsi in de VS. Daarna in Pakistan en nu in Maleisië. Hij veroordeelt de wijze waarop president Morsi de grondwet met brute kracht gerealiseerd heeft. Ten koste van minderheden, zoals de Kopten. Volgens Imram Hosein verdelen de Moslimbroeders de Egyptische bevolking en leggen de basis voor een burgeroorlog. Hij ziet er een zionistisch plan in. De wereld ziet in dat doordrukken van het eigen gelijk de onnozelheid, achterlijkheid en gebrek aan wijsheid van de islam bevestigd. Moslimbroeders onderstrepen in hun beleid het slechte imago van de islam die ze verraden.

Hosein getuigt in zijn praatje van grote dramatische talenten. Met zijn stem en gestiek onderstreept-ie de nuances over pluriformiteit en verdraagzaamheid die de Egyptische Moslimbroeders missen. President Mursi roept weliswaar op tot dialoog, maar voegt de daad niet bij het woord. Een onderzoek naar beschuldigingen van verraad door de aanklager tegen de oppositieleiders Mohamed El Baradei, Amr Moussa en Hamdeen Sabbahi tekent de greep naar de macht door Moslimbroeders en salafistische Al-Nour. Deze polarisatie belooft weinig goeds voor de parlementsverkiezingen die binnen twee maanden moeten worden gehouden. Met een haperende economie valt niet in te zien hoe president Mursi zinvol in overleg treedt met de oppositie.

265642077990621042_8LKc9LPV_c

Foto: Cartoon van de vrouwelijke Egyptische Doaa Eladi.

9 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Die Hosein was ik al eens eerder tegengekomen: http://www.boublog.nl/31/01/2012/sheikh-imran-nazar-hosein-in-gesprek-met-morris/. Hij is eindtijddeskundige: hij verlangt er zelf niet naar, maar meent te kunnen voorspellen wat er zal gebeuren als eindtijdfanaten als de VS en Israel hun zin doordrijven. Dus het verbaast niet dat hij er een zionistisch plan in ziet.

  Maar wat staat er nou precies in die grondwet, dat lees je bijna nergens. Onze politici drukken ook altijd hun eigen zin door, dus dan zijn wij hier net zo achterlijk.

  Joke Mizée

  28 december 2012 at 17:05

 2. @Joke
  Bedankt voor de link. Ik weet niet of de verwijzing naar een zionistisch plan te maken heeft met de Apocalyps. Moslims hanteren het vaker, om uiteenlopende redenen.

  Het kenmerk van onze rechtsstaat is toch juist dat deze op afstand staat van de politiek? De instituties zijn afgeschermd tegen de waan van de dag van onze politici. Want het idee dat ze kortzichtig zijn deel ik absoluut met je. Da’s in Egypte anders. Niet alleen de totstandkoming van de grondwet is rechtstreeks door de twee islamitische partijen geregisseerd, maar ook de mogelijkheid tot beroep erop.

  Zie hier voor een Engelse vertaling van de grondwet:
  http://www.egyptindependent.com/news/egypt-s-draft-constitution-translated
  En voor een toelichting:
  http://www.nationalreview.com/corner/334908/egypt-s-draft-constitution-religious-freedom-undermined-samuel-tadros#

  George Knight

  28 december 2012 at 17:24

 3. Veel zionisten delen met een groot deel van de Amerikaanse christenen (m.n. de born again christians en de Mormonen) het verlangen naar de eindtijd, en dan eentje van het allesverzengende type. In de joodse eschatologie komt nl. geen oorlog o.i.d. voor rond het aanbreken van het 7e en laatste tijdperk (http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_eschatology). De christelijke canon echter bevat natuurlijk het boek Openbaringen, waarin het er soms heet aan toe gaat, en dat lijkt de grootste inspiratiebron voor dit soort einde van de wereld-fanaten te zijn geweest. Maar dan wel flink aangedikt en verbasterd. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger blaadjes las van The Plain Truth, waarin de atoombom werd toegejuicht omdat-ie het einde van de wereld zou bespoedigen. En de tempel moet herbouwd worden hè, want dat is zo voorspeld. De grondlegger van PT heeft wel eens opgeroepen tot deze heilige taak, waarop een zionist prompt een aanslag pleegde op de moskee die op de Tempelberg staat.

  Dat verschillende lobbies daarnaar streven en daarom voordeel hebben bij onrust in het Midden-Oosten, daar heeft Hosein m.i. dus wel gelijk in. Ik vind zijn ‘voorspellingen’ wel wat paranoide, maar gelukkig niet fatalistisch. Zijn tegengif lijkt van vredelievende en zelfs verzoenende aard te zijn. Die filmpjes met Hosein heb ik trouwens niet bekeken, maar door de nadruk op zionisme te leggen blijft de rol van de Arabische Liga e.d. wrsl. buiten beeld. Ik krijg vaak de indruk dat de strijd momenteel gaat tussen de soennieten en de sjiieten, maar het is lastig om daar betrouwbaar nieuws over te krijgen. Intussen wordt er pal naast Saoudi-Arabië weer een nieuw soennitisch bolwerk geconsolideerd, lijkt het.

  Over die Egyptische grondwet: in je laatste link staat:
  “A new Article 4 provides for an official role for al Azhar (the Sunni university): It states that al Azhar is to give its opinion on all matters pertaining to sharia. Since the unchanged language of Article 2 makes “the principles of sharia” the main source of legislation, this new article places a non-elected, sectarian religious body above the Egyptian parliament as arbitrator and explainer of state laws.”

  Dat komt wel wat bedenkelijk over, ja. Tot nu toe bezaten rechters in Egypte al wel dat recht van arbitrage, en meestal zijn dat ook imams. Er was een clausule dat er geen wetten mochten worden die in strijd zijn met de sharia, maar die schijnt tot nu toe nog nooit in stelling gebracht te zijn. Op zich scheelt het dus niet veel met de al bestaande situatie, maar het klinkt wel alsof ze op subtiele wijze meer armslag krijgen.

  Verder krijg je vooral de indruk dat het een hele goeie tekst wàs, totdat ze hier en daar een woordje geschrapt en toegevoegd hebben, waardoor er nu iets anders staat.

  Joke Mizée

  29 december 2012 at 00:06

 4. @George: Gelukkig is er al een zondebok aanwezig. Gewoon voor het geval dat…..
  In ieder geval is het duidelijk dat Egyptenaren zichzelf niets te verwijten hebben. Gezien de mondiale ontwikkelingen zal het ook weinig moeite kosten om de wereld ervan te overtuigen dat als het fout gaat, de schuldigen makkelijk zijn aan te wijzen.
  Klink ik cynisch …? Welnee, dat lijkt maar zo : -)

  jack pastoor

  29 december 2012 at 09:07

 5. @Joke
  Ik bedoelde te zeggen dat het verwijt van zionisme ook een manier is om aansluiting te vinden bij een hoofdstroom, zodat andere kritiek geuit kan worden. Omdat de opmerking over het zionisme door Imran Hosein tamelijk terloops gedaan wordt, denk ik niet dat het te veel aandacht verdient.

  Probleem met de grondwet was vanaf het begin dat het gebaseerd was op de sharia en geen scheiding tussen religie en staat kende. Vanaf het begin was de race al gelopen. Het werd alleen nog slechter dan het al was. Er zal in Egypte de komende tijd niets fundamenteels veranderen.

  @Jack
  Het is de vloek van de farao. De Egyptenaren kunnen er niks aan doen dat ze zo doen zoals ze doen. Want ze zijn er immers met hun hoofd niet bij. Cynisch? Nee, hoor. Islamitische idioten.

  De tweet van Turki al-Hamad vond ik treffend: ‘Neo-nazisme zit in de lift in de Arabische wereld onder het mom van het islamisme.’ Een echo van wat Wilders in Nederland niet mocht zeggen, en Al-Hamad dus niet in Saoedi-Arabië.

  George Knight

  29 december 2012 at 09:37

 6. @George: Tamelijk terloops? Het is een centrale term bij hem, zo noemt hij zijn (geallieerde) tegenstanders.

  Is het trouwens ook niet zo dat het leger ook in de tekst heeft zitten schrappen? Het zou heel goed kunnen dat veel van die wijzigingen door hun zijn gepleegd. In elk geval is moeilijk te zeggen wat van Morsi komt en wat niet.

  Joke Mizée

  29 december 2012 at 22:57

 7. @Joke
  Laat ik het anders zeggen. In het interview hierboven domineerde het niet.

  De rol van het leger is opvallend. Er valt een vergelijking uit te maken die op een rare manier identiek is aan en lijkt op ons regeerakkoord tussen PvdA en VVD. Beide partijen in beide gevallen hebben onderwerpen uitgeruild. En de rest aan de ander gelaten. Zodat twee helften aan elkaar zijn gelijmd zonder veel coherentie. Het leger krijgt de economie en de moslimbroeders de religie en de moraal. De rest heeft het nakijken.

  George Knight

  30 december 2012 at 00:21

 8. Deze Sheikh heeft zich ingewerkt in de Islamitische Eschatologie (eindtijddeskundige is een te oppervlakkig term). In deze video legt hij duidelijk uit wat het probleem is (was eigenlijk) met de egyptische broeders en de sociaal-religieuze context. Een van deze is. dat de islamitische geleerden /adviseurs in egypte etc. amper beseffen wat voor problemen ze hebben.

  Trouwens de afgelopen maanden is duidelijk gebleken dat deze waarschuwing terecht is (afzetting egyptische broederschap en duizenden doden en chaos). De laatste reactie is van 30/12/2012, maar de gebeurtenissen in juli/augustus 2013 maakten duidelijk waarover hij het had.

  Zijn boek Jerusalem in the Quran (niet al te dik) is een aanrader als men echt wil begrijpen wat de Islamitische visie is van de wereld van vandaag, of je nu gelovig bent of niet, dat boek bevat ontegensprekelijke waarheden (De op rente gebaseerde economie van vandaag, Moderne slavernij, Ongeziene heerschappij van 1 natie tegenover de rest vd wereld, ….)

  amezdeg

  22 januari 2014 at 14:51

 9. Trouwens, dat boek (JIQ) is gratis te downloaden via google.

  amezdeg

  22 januari 2014 at 15:01


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: