Paus roept afkeuring van homo’s op met kersttoespraak

Bloemen

De paus sprak zich in zijn kersttoespraak uit voor het gezin en tegen homosexualiteit. Hij probeert een betoog op te bouwen dat een uitspraak van de Franse schrijfster Simone de Beauvoir gebruikt dat sekse-identiteit ondergeschikt is aan de sociale orde. Iemand wordt niet als vrouw geboren, maar wordt er een: ‘On ne naît pas femme, on le devient‘. Dat opent de weg om alles op te hangen aan een Lacaniaanse filosofie dat het subject pas ontstaat door onderschikking aan die orde. Alleen maakt de paus de redeneerfout dat hierbij de orde instrumenteel is als spiegel om het individu te vormen en niet als eindstation van die vorming. Daarom klopt zijn betoog niet dat sekse (‘gender’) niet als een natuurlijk, maar als een sociaal gegeven gezien moet worden. De paus shopt als een ware post-modernist in het Franse structuralisme. Weet hij veel?

Benedictus jaagt voor de tweede keer in korte tijd degenen die niet passen in zijn beeld van het traditionele gezin op de kast en vrijzinnige rooms-katholieken uit de kerk. Presentator Winfried Baijens heeft de kerk de rug toegekeerd na de kersttoespraak en zegt over de paus: ‘Ik wil op geen enkele manier meer mijn steun aan zo iemand geven, zelfs niet op papier‘. Hij raadt katholieken die ook zo voelen zich met een muisklik uit te laten schrijven via ontdopen.nl. Een ludieke actie is de Facebook-pagina ‘Geen Bloemen naar de Paus’ onder het motto ‘Waarom zou je iemand die stelselmatig homo’s en homoseksualiteit veroordeelt bloemen geven?’

ontdopen

Foto 1: Schermafbeelding van Facebook-pagina ‘Geen Bloemen naar de Paus

Foto 2: Schermafbeelding van ontdopen.nl.

4 gedachten over “Paus roept afkeuring van homo’s op met kersttoespraak

 1. Uhmm.. je hebt het verkeerd om. De paus vind het juist niet goed dat er in de wereld steeds meer gedacht wordt dat sekse een gevolg is van sociale vorming (en dat je je dus man kunt voelen terwijl je vrouw bent, je aangetrokken kunt voelen tot mannen als man zijnde, etc.). Want, zegt hij, god heeft je man of vrouw gemaakt, dat is niet iets wat je voor jezelf kunt bepalen. (Waar ik het overigens niet sterker mee oneens zou kunnen zijn. Vrijheid boven alles!)

  Like

 2. @Ruben
  In de kersttoespraak lees ik wat anders. De paus zegt volgens mij dat (homo)sexualiteit niet voorkomt uit een natuurlijke aanleg, maar opgelegd wordt door de orde. Zeg, de symbolische wet van de Vader. Hiermee suggereert de paus dat homosexualiteit niet aangeboren, maar aangeleerd is, Dus niet noodzakelijk, maar vermijdbaar is. En zo denkt-ie homosexualiteit te kunnen veroordelen.

  Ik ben het evenmin eens met wat de paus zegt, maar vanuit zijn positie vind ik het wel logisch dat-ie het zegt. Hiermee kiest de paus overduidelijk voor de zuiverheid van de leer. Dus voor een kleine kerk die zich strikt aan de dogma’s houdt, boven een grote volkskerk die de teugels viert. Dat laatste met risico op verwatering van de doelstelling en de missie. Even logisch lijkt het me dat mensen die zich met zo’n boodschap niet kunnen verenigen de katholieke kerk verlaten. Ofwel, de paus stuurt aan op een scheiding der geesten. Zodat de harde kern overleeft voor de toekomst van zijn kerk.

  @reine
  Houen zo.

  Like

 3. Als, zelfs overtuigd oude roomse jongen, durf ik in alle verwaandheid de paus te zeggen dat hij zich eerst eens goed op de hoogte moet stellen over homosexualiteit. Hij weet blijkbaar nog steeds niet dat die zoals heterosexualiteit alle mogelijkheden biedt tot de voor christenen zo belangrijke liefde. Het kan zijn dat hij in zijn eigen kring alleen maar gefrusteerde homo’s tegenkomt. ik kan hem verzekeren dat er homo’s zijn die elkaar zo liefhebben, dat ze ook een kerkelijk huwelijk verdienen, als ze dat gelovig willen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.