Tom Watkins en z’n moeder lusten Jeugdzorg rauw

In de cartoon wint Popeye aan kracht door rauwe spinazie uit blik te eten. Maar de Nederlandse werkelijkheid is anders. De 15-jarige Tom Watkins krijgt Bureau Jeugdzorg op zijn dak. Tom zou ondervoed zijn en een groeiachterstand hebben. Jeugdzorg begint een procedure tegen moeder Francis Kenter omdat ze Tom alleen rauw voedsel voorzet. Ook houdt ze haar zoon thuis om onderwijs te geven. Ze vertrouwt het voedsel niet dat-ie buitenshuis zou krijgen. Iedereen moet in Nederland volgens de Leerplichtwet tot en met 18 jaar naar school. Vraag is of het onderwijs door Bureau Jeugdzorg als breekijzer wordt gebruikt om Tom aan een bord niet-rauw eten te zetten. In de documentaire Rauwer van Anneloek Sollart komt Tom tamelijk evenwichtig en wijs over voor zijn leeftijd. Hij is inmiddels ondergedoken om zich te onttrekken aan Bureau Jeugdzorg.

rawtFoto: Still uit Raw Deal van Anthony Mann.

3 gedachten over “Tom Watkins en z’n moeder lusten Jeugdzorg rauw

 1. Die documentaire heb ik ook gezien. Wat je schrijft is suggestief. “Zou” kun je overal weglaten. Die moeder lijdt aan een geestesziekte. Volgens de kinderarts gaat haar kind aan het eind van zijn groei 12 cm missen. Dat is 1.68 in plaats van 1.80 of zo. Hij zal ook een ongeschoolde worden, zijn moeder kan hem geen diploma geven en het is de vraag of ze hem wat kan leren.
  Ze heeft zelf anorexia, want een mens is niet gebouwd op rauw voedsel. Een aap heeft nl. heel andere darmen dan wij. Maar zij was al volwassen toen ze aan dat dieet begon. Haar zoon is nog in de groei en hij krijgt hier grote problemen door.

  Als haar opvoedmethode vrij was van dwang, zou ze hem gewoon naar school laten gaan. Ze gaan hem heus niet dwangvoeren, dus als hij zijn konijnenvoer meebrengt van thuis, is er niets aan de hand.

  Like

 2. @knutselsmurf
  Het gaat om relativiteit. Wat het grootste kwaad is. Dan weet ik zo net nog niet of Bureau Jeugdzorg de juiste weg biedt. Hetzelfde geldt de moeder. Als zij geestesziek is, valt ze dan in een andere categorie dan andere ouders? Denk aan alle gevallen van fysieke mishandeling waar Jeugdzorg niet ingrijpt. En dat soms tot de dood van kinderen heeft geleid. Ondanks waarschuwingen.

  Waarom wordt Jeugdzorg nu ineens wel zo actief? Symboolpolitiek als hypercorrectie voor eerdere fouten? Zo schat ik het in. Denk ook aan de ‘mosliminternaten’ waar honderden kinderen onttrokken zijn aan overheidstoezicht. Grijpt Jeugdzorg daar in? Nee. Waarom niet?

  Uiteindelijk gaat het om de macht van de overheid en de vrijheid van het individu. Hoe strikt moet de samenleving zijn? Mij lijkt de stelling gerechtvaardigd dat pas bij aantoonbare mishandeling of verwaarlozing de overheid kan ingrijpen. Uit de documentaire bleek mij dat Tom Watkins een verstandige jongen is die als het het uitkomt bij zijn vriendinnetje thuis vis eet.

  En die lengte? Vorige week was in het nieuws de schade die groeiremmers bij vele kinderen aanrichtten. Zijn zij ooit door Jeugdzorg opgezocht met een verzoek om uit huis plaatsing? Nee. Waarom niet? Omdat Jeugdzorg de effecten niet kende? Juist dat speelt weer in op allerlei bezwaren van de moeder.

  Like

 3. Al die zaken die je er bij sleept zijn niet relevant. Het gaat hier om 1 kind.
  Dat kind gaat niet naar school en krijgt het verkeerde voedsel.
  En hij is nog te jong om de verantwoordelijkheid daarvoor bij hem te leggen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.