Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelt CIA

Met de uitspraak El-Masri versus “the former Yugoslav Republic of Macedonia” door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg wordt de Amerikaanse inlichtingendienst CIA voor het eerst veroordeeld voor marteling en onmenselijke of vernederende behandeling. Khaled El-Masri is een Duitse staatsburger van Libanese origine. Hem werd ook 60.000 euro schadevergoeding toegekend. Met de veroordeling van de CIA wordt ook het mensenrechtenbeleid van de Amerikaanse regering-Obama veroordeeld.

James Goldston van Open Society Justice Initiative die El-Masri vertegenwoordigt zei het een bijzondere uitspraak te vinden omdat El-Masri’s klacht is erkend en-ie genoegdoening heeft gekregen: ‘… for Mr. El-Masri, the most important thing that he was hoping for was to have the European court officially acknowledge what he did and say that what he’s been claiming is in fact true and it was in fact a breach of the law…

ap_Khaled_El_Masri_ll_120516_wg

Foto: Khalid El-Masri wordt een rechtszaal in Memmingen binnengebracht, oktober 2010.

2 gedachten over “Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelt CIA

 1. Pingback: Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelt CIA (video) | Am@zing Nieuws Blog

 2. Europese betrokkenheid bij het CIA rendition programma
  Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over Europese betrokkenheid bij het CIA rendition programma (ingezonden 18 december 2012)
  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-199583.html

  1 Bent u ermee bekend dat Macedonië door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is veroordeeld voor het overdragen van een terreurverdachte aan de CIA in 2003, die vervolgens zonder vorm van proces is vastgehouden en is gemarteld?
  2 Deelt u de mening dat het van groot belang is dat nu, na vele jaren van straffeloosheid, eindelijk een Europees land veroordeeld is voor betrokkenheid bij dit Amerikaanse martelprogramma? Kunt u uw antwoord toelichten?
  3 Bent u bekend met de resolutie van het Europees Parlement waarin onder meer de gerechtelijke autoriteiten van Roemenië wordt verzocht om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de vermoedelijke geheime detentiecentra van de CIA, waarin de Poolse autoriteiten wordt opgeroepen om het lopende strafrechtelijk onderzoek naar geheime detentie doortastend en met de nodige transparantie uit te voeren en waarin de Litouwse autoriteiten wordt verzocht om, mocht er nieuwe informatie beschikbaar komen, hun belofte na te komen om het strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid van Litouwen bij het CIA-programma te heropenen? Deelt u de opvatting dat het van groot belang is dat deze en de andere aanbevelingen in de resolutie worden uitgevoerd? Indien neen, waarom niet? Kunt u uw antwoord toelichten?
  4 Bent u bereid om, aangezien in de begroting van Buitenlandse Zaken wordt aangegeven dat aandacht voor de ernstigste mensenrechtenschendingen voorop staat en u in antwoord op schriftelijke vragen aangeeft dat onder meer foltering en gedwongen verdwijningen voorbeelden van ernstige mensenrechtenschendingen zijn, in Europees verband prioriteit te geven aan het aandringen op het uitvoeren van de aangenomen resolutie? Indien neen, waarom niet? Indien ja, hoe bent u van plan hier concreet invulling aan te geven? Kunt u uw antwoord toelichten?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.